Czy kolor naczyń wpływa na nasz apetyt?

Czy kolor naczyń wpływa na nasz apetyt?

Kuchnia to miejsce, gdzie powstają potrawy przygotowywane nieraz z myślą o rodzinie czy najbliższych, dlatego też powinniśmy przede wszystkim czuć się w niej dobrze i swobodnie. Jej wnętrze można zaaranżować zgodnie z najnowszymi trendami, a także wyposażyć ją w sposób elegancji i funkcjonalny, zarówno jeśli chodzi o sprzęt, jak i dodatki czy na przykład niezwykle ważną zastawę stołową. Dekoracja stołu wcale nie musi być nudna, jeśli postawimy na kolory i  ciekawe wzory.

Projektanci wnętrz czerpią swoje inspiracje z modowych wybiegów i pierwszych stron gazet. Wbrew pozorom moda ma również wpływ na pojawiające się trendy w aranżacji pomieszczeń, a co za tym idzie w ich wyposażeniu. W obecnym sezonie niezwykłą popularnością cieszą się pastelowe kolory oraz wzory.

- Do kolorów porcelany oraz takich, które pobudzają nasz apetyt należy nieśmiertelny zielony, czerwony i brązowy. Te kolory powodują, że nasza chęć jedzenia jest większa. Odchodzimy od tego, aby jedzenie było monotematyczne. Jemy dużo świeżych i ekologicznych rzeczy, które są związane z kolorem. A wiadomo, że kolor daje nam dużo energii. – mówi Łukasz Cieślikowski, ekspert Ambition

Chcąc urozmaicić kuchenną zastawę warto zastanowić się nad zakupem wielobarwnych naczyń, które nie tylko rozweselą stół, ale także idealnie sprawdzą się podczas letnich posiłków na tarasie czy w ogródku. Kolory mają bardzo duży wpływ na samopoczucie – kawa w kolorowej filiżance od rana nastroi pozytywnie, a obiad podany w wielobarwnych naczyniach na pewno poprawi humor i jeszcze bardziej umili czas spędzony przy stole.

- Lato jest taki okresem, gdzie słońce pobudza nasze endorfiny i pozwala nam na to, abyśmy szukali energii wszędzie, gdzie się da. Jednym z takich sposobów jest zakup fajnej porcelany, która jest kolorowa, a nie w jednej tonacji. – dodaje Łukasz Cieślikowski.

Źródło: Portal Newsrm.TV
fot. Pixabay

Słowa kluczowe
Starszy artykuł

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany