Dawne przedwojenne przepisy z 1936 r.

Dawne przedwojenne przepisy z 1936 r.

Przedwojenne przepisy, czyli barszcz po rumuńsku, salsefia w sosie holenderskim, ozór peklowany z puree z grochu. Na deser ryż kasztanowy z bitą śmietaną a na kolację knedelki tyrolskie ze słoninką. Tak wyglądał zestaw dań polecanych w kalendarzu „7 dni dobrej gospodyni” w drugim tygodniu lutego 1936 r. Dodano jednak dopisek: „z dwóch głównych dań obiadu jedno może być w skromniejszych gospodarstwach opuszczone”.

W dzisiejszym kąciku „Retro” prezentujemy rubrykę kulinarną, która ukazywała się regularnie w przedwojennym czasopiśmie „AS”. Te przedwojenne przepisy pochodzą z numeru 6 z 9 lutego 1936 roku.

Na liście głównych dań polecanych do przygotowania znajdziemy:

  • Niedziela: Zupa szczawiowa z jajami. Salsefia z rumianem masłem. Mostek cielęcy nadziewany marchewką duszoną i groszkiem zielonym. Ryż kasztanowy z bitą śmietaną.
    Kolacja: Mieszana wędlina z sałatką z białej kapusty, pączki.
  • Poniedziałek: Zupa z płatków owsianych. Mleczka cielęce z jarzynami. Ozór peklowany z puree z grochu. Kompot mieszany.
    Kolacja: Płatki wypiekane z szynką.
  • Wtorek: Barszcz po rumuńsku. Brukselka z masłem. Zraziki z wieprzowej szynki na kminie z makaronem. Jabłka zapiekane z pianką.
    Kolacja: Knedelki tyrolskie ze słoniką.
  • Środa: Salsefia w sosie holenderskim w miejsce zupy. Hachee na „kruchem” cieście z sałatką fasolkową. Kaczka w potrawie z ryżem. Dołeczki z powidłami.
    Kolacja: Cynaderki duszone z kaszą.
  • Czwartek: Rosół z „lanem” ciastem. Sztuka mięsa, zapiekana w beszamelu. Pieczeń barania z rusztu z włoską kapustą duszoną. Strudel z makiem.
    Kolacja: Szpinak z parówkami.
  • Piątek: Zupa z bułki (panade). Bulwy w sosie śmietanowym zapiekane. Sandacz po francusku z pieczarkami. Pączki grysikowe.
    Kolacja: Twarde jaja i sałata ziemniaczana ze śledziem.
  • Sobota: Zupa z podróbek gęsich lub kaczych. Jarzyny w cieście w sosie pomidorowym. Kotleciki baranie z rusztu z pomes frittes i sałatą z kapusty. Tort jabłeczny.
    Kolacja: Omlet naturalny z kiełbaskami.

Pełna listę dań przedwojennych na cały tydzień przeczytacie klikając na ten obrazek:

Przedwojenny jadłospis. Źródło: Tygodnik "As" nr 6 z 9 lutego 1936 roku

Przedwojenny jadłospis. Źródło: Tygodnik „As” nr 6 z 9 lutego 1936 roku

W numerze znajdujemy przepisy na przygotowanie kilku wybranych potraw. Oto one.

Barszcz po rumuńsku, sałata z białej kapusty, salsefja (czarny korzeń)

Przedwojenne przepisy. Źródło: Tygodnik "As" nr 6 z 9 lutego 1936 roku

Przedwojenne przepisy. Źródło: Tygodnik „As” nr 6 z 9 lutego 1936 roku

Jarzyny w cieście

Przedwojenne przepisy. Źródło: Tygodnik "As" nr 6 z 9 lutego 1936 roku

Przedwojenne przepisy. Źródło: Tygodnik „As” nr 6 z 9 lutego 1936 roku

Mleczko cielęce z jarzynami, sandacz po francusku

Przedwojenne przepisy. Źródło: Tygodnik "As" nr 6 z 9 lutego 1936 roku

Przedwojenne przepisy. Źródło: Tygodnik „As” nr 6 z 9 lutego 1936 roku

Jako ciekawostkę w numerze zaprezentowano kuchnię gazową, która pokazywana była na wystawie gospodarstwa domowego w Chicago. Reklamowano ją nie tylko jako praktyczne urządzenie do gotowanie, lecz także aparat do obsuszania naczyń po zmywaniu.

Przedwojenna kuchnia gazowa. Źródło: Tygodnik "As" nr 6 z 9 lutego 1936 roku

Przedwojenna kuchnia gazowa. Źródło: Tygodnik „As” nr 6 z 9 lutego 1936 roku

 

Może Cię zainteresować także artykuł: Dawne przepisy – dania przedwojenne z 1935 r.

 

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )