Dobra dieta dla seniora – zalecenia zdrowotne i pomysły na potrawy od Sokołowa

Dobra dieta dla seniora – zalecenia zdrowotne i pomysły na potrawy od Sokołowa

Codzienny jadłospis osób w starszym wieku powinien być skomponowany według określonych zasad żywieniowych. Stosowanie się do nich nie wyklucza jednak możliwości przygotowania posiłków smacznych, prostych w wykonaniu, a przy tym niedrogich. Porady dietetyczne i przepisy proponowane przez Sokołów S.A. to gotowe do zastosowania rozwiązania, które pomocne będą każdemu seniorowi. Więcej informacji oraz propozycji potraw znaleźć można na stronie www.smakidobregozycia.pl/dla-zdrowia-seniora.

Jakie są dietetyczne zalecenia dla osób starszych? Agnieszka Piskała, dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów wymienia najważniejsze, uniwersalne zasady:

• Posiłki dla seniorów powinny być lekkostrawne, oparte na zdrowszej obróbce termicznej (gotowanie na parze, pieczenie, duszenie).

• Należy spożywać około pięciu posiłków dziennie, ale wielkość porcji powinna być o około ¼ mniejsza niż 10 lat wcześniej (wraz z wiekiem maleje zapotrzebowanie energetyczne organizmu).

• Powinno się wypijać około dwóch litrów płynów dziennie. Jest to niezwykle istotne, ponieważ u osób starszych zapotrzebowanie na wodę jest większe, ale znacznie obniża się uczucie pragnienia.

• W diecie powinny dominować warzywa, najlepiej surowe, a w przypadku problemów gastrycznych – krótko gotowane, duszone lub grillowane.

• Osoby starsze często borykają się z problemem wysokiego ciśnienia i podwyższonym cholesterolem, dlatego w ich diecie powinny dominować mięsa chude (polędwica, schab, szynka).

• Z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. W diecie seniora nie powinno zabraknąć między innymi czerwonego mięsa, które jest ważnym źródłem żelaza.

• Należy postawić na produkty zawierające błonnik, jednak ze względu na problemy z uzębieniem ograniczyć twarde chleby razowe i twarde owoce na rzecz grubych kasz, płatków owsianych czy drobnych owoców (truskawki, maliny, jagody).

• Wraz z wiekiem może zanikać enzym laktaza, niewskazane jest więc spożywanie mleka, które może powodować wzdęcia i bóle. Natomiast produkty fermentowane (kefiry, jogurty) powinny być w diecie osób starszych nawet codziennie.

• Warto stosować naturalne przyprawy i zioła np. estragon, tymianek, mięta, oregano, bazylia, które wzmacniają doznania smakowe,

• Proponowane dla seniorów rozwiązania kulinarne powinny być nie tylko zdrowe i smaczne, ale też przystępne finansowo.

Przygotowanie posiłku według tych zasad nie musi być trudne. Propozycje Sokołowa pokazują, że nie trzeba poświęcać dużo czasu i pracy w kuchni, by cieszyć się pysznym i pożywnym daniem. W ofercie firmy znajdziemy bogaty wybór produktów mięsnych, które ułatwią przygotowanie zdrowych, zbilansowanych potraw, odpowiednich dla seniorów. A dodatkowo, dania takie – choć oryginalne i efektowne – będą również niedrogie.

Propozycje potraw opracował współpracujący z Sokołowem doradca kulinarny Łukasz Konik – Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A., który skutecznie i kreatywnie zmienia oblicze polskiej kuchni uzdrowiskowej.

Szynka długo gotowana w bulionie warzywnym
szynka - Kopia

Składniki na 1 porcję (koszt ok. 5,5 zł)
Szynka Sokołów 180 g

Bulion:
Marchew 2 szt., mały seler 1 szt., pietruszka (korzeń) 1 szt., kapusta włoska 2-3 duże liście, mały por 1 szt., cebula cała z łupinami 1 szt., natka pietruszki 1 pęczek, kasza kuskus 3 łyżki, czosnek 1 ząbek, liść laurowy 2 szt., ziele angielskie 5 szt., majeranek, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Warzywa (marchew, seler, korzeń pietruszki, kapustę włoską, cebulę, por) z czosnkiem i natką pietruszki zalać 2 litrami wody. Dodać przyprawy. Gotować około 30 minut. Po tym czasie dołożyć szynkę. Gotować jeszcze przez około 2 godziny do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kuskus.

Roladka ze schabu z migdałami, z malinami i kaszą jaglaną
roladki - Kopia

Składniki na 1 porcję (koszt ok. 6,6 zł)
schab Sokołów 120 g, jarmuż 1 duży liść, migdały całe 1 łyżka, maliny mrożone 3 łyżki, kasza jaglana 100 g, cebula 1 szt., brokuł 3 duże różyczki, pomidor truskawkowy 3-5 szt., natka pietruszki, olej rzepakowy 2 łyżki, wino czerwone 100 ml, miód 1 łyżka, sól i pieprz

Sposób przyrządzenia

Roladka ze schabu
Liść jarmużu podgotować przez około 2-3 minuty. Schab rozbić cienko, jak na kotlet schabowy. Przyprawić solą i pieprzem. Faszerować liściem jarmużu, migdałami oraz 1 łyżką malin. Zawinąć w roladkę. Następnie całość zawinąć w folię aluminiową. Piec w 160 st. C przez około 30 minut.

Kasza jaglana
Kaszę jaglaną ugotować na sypko (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Cebulę i brokuł posiekać w drobną kostkę, pomidory pokroić na 4 części. Rozgrzać w rondlu olej rzepakowy. Przesmażyć najpierw cebulę, następnie brokuł. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pomidory i na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos malinowy
Wino zagotować z miodem. Kiedy alkohol wyparuje, dodać pozostałe 2 łyżki malin. Krótko zagotować. Doprawić pieprzem.

logosokolow.ai

Słowa kluczowe

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany