Dynie przydatne nie tylko na Halloween

Dynie przydatne nie tylko na Halloween

Dynia jest jednym z symboli amerykańskiego święta Halloween. Jednak poza funkcją dekoracyjną warzywo to posiada wiele walorów smakowych i odżywczych. 

- Istnieje kilka powodów, dla których Polacy kupują dynie. Klienci chętnie kupują je do kuchni, do dekoracji i do wycinania na Halloween. – mówi sprzedawca Krzysztof Chojnacki

Dynia – w postaci surowej, słabo przetworzonej oraz soku – jest bogatym źródłem witamin. Zawiera również porównywalną do marchewki ilość karotenu. Warzywo to jest doceniane przez osoby dbające o linię oraz prowadzące zdrowy tryb życia.

- Wiele osób, z którymi ja się spotkałem zaczęło hodować dynię tak na własne potrzeby, robiło to, żeby na przykład schudnąć, czy żeby zdrowo się odżywiać na emeryturze. Pan, który hoduje największe dynie w Polsce mówi, że w ogóle cała jego przygoda z dyniami zaczęła się od kiedy zainteresował się zdrową żywnością. – podkreśla Krzysztof Chojnacki.

Sposobów przygotowania dyni jest wiele. Jednym z nich jest zapieczenie tego warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i ziół prowansalskich.

Jednak dynia nadal jest kojarzona głównie z amerykańskim świętem Halloween.

- Generalnie jak wycinam przy dzieciach, tutaj na prezentacjach i dla klientów to większość lubi tzw. „zło” na dyni , czyli przymrużone groźne oczy i szeroka buzia z długimi zębami. Oprócz tego taka śmieszna, uśmiechnięta buzia niemowlaka z jednym ząbkiem. – mówi Krzysztof Chojnacki o głównych trendach w wycinaniu dyni.

Źródło: Portal Newsrm.TV

fot. Pixabay

Nowszy artykuł
Starszy artykuł

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany