Europa na widelcu 2018

Europa na widelcu 2018

Po raz dziesiąty we Wrocławiu będzie można podziwiać kunszt kucharzy i smakować potraw charakterystycznych dla Europy i Dolnego Śląska. To wielkie kulinarne wydarzenie organizowane jest dla uczczenia wyborów w 1989 roku. Dla przypomnienia, dla zapamiętania zasług innych krajów przy odzyskiwaniu suwerenności, wolności i demokracji, propagujemy kulturę kulinarną krajów, które nam pomagały. Dochód z festiwalu jest przekazywany na kształcenie następnych pokoleń wrocławskich kucharzy. Z dotychczasowych edycji festiwalu Zespół Szkół Gastronomicznych otrzymał prawie pół miliona złotych.

Pamiętamy
Chcemy przypomnieć, mówił Robert Makłowicz na konferencji prasowej, kto nam pomagał w trudnych czasach stanu wojennego, chcemy przypomnieć pomoc materialną, paczki, wsparcie, które napływały do polskich rodzin i były rozdzielane potrzebującym. Słali nam wspomożenie Niemcy, Brytyjczycy, Francuzi, Grecy, Austriacy, Szwedzi, Belgowie, Włosi, a wśród Rumunów znalazł się robotnik Filip Iulius, który został skazany na długoletnie wiezienia za odpowiedź na przesłanie Solidarności skierowane do robotników z Europy Wschodniej. Te kraje wyróżniamy, przybliżając ich kulturę kulinarną.

Terminarz
30 maja, w środę, na Rynku zaczyna się jarmark produktów europejskich i regionalnych, który potrwa do 3 czerwca (niedziela).
2 czerwca na Rynku główny dzień festiwalu, Biesiada Europejska. Zacznie się o około 12:30 od występu DJ Maćka Turowskiego, parada kucharzy o 12:45 i do 22 będzie się działo. Będą konkursy na Dinner in the Sky i Air France, będzie gotowanie na scenie, zagrają Joao de Sousa z Portugalii, Wrocław Respect Oechestra z Natalią Lubrano, a gwiazdą wieczoru będzie Kayah.
1 i 2 czerwca na placu Solnym będzie podniebna restauracja Dinner in the Sky z ciekawym programem
4 czerwca w Rynku wspólne śniadanie od 9:00. Wielkie Wrocławskie Śniadanie Wolności. Już wiadomo, że będzie jajecznica z 1989 jajek, a co do tego przekonacie się sami.
1 czerwca w Starej Giełdzie na placu Solnym wykłady i warsztaty z cyklu Wrocławskie Spotkania Nalewkowe
2 i 3 czerwca Inwazja Food Trucków i zacnego piwa w Browarze Mieszczańskim
3 czerwca na Pergoli od 13:30 gotowanie z Robertem Makłowiczem. Rodzinny festyn, biesiada na trawie, grillowanie koncerty
Biblioteka Miejska zaprasza najmłodszych na warsztaty i spotkania z autorami książek kulinarnych.
Kino Nowe Horyzonty proponuje przegląd filmów kulinarnych od piątku 1 czerwca. Przegląd filmowy zacznie się na dachu hotelu Monopol i będzie naprawdę ciekawie i smacznie. Bilety do 20 złotych. Więcej szczegółów http://www.kinonh.pl/artykul.do?id=2253

Menu
Wśród przeróżnych sztuk, sztuka kulinarna jest najsmaczniejsza. Artyzmem jest, by z kawałka prawie bezsmakowego mięsa przyrządzić golonkę i położyć ją na kawałkach kapusty kiszonej, zasmażonej, a wszystko tak spreparować by danie było dietetyczne. Smaki Wrocławia to nie tylko wieprzowina z kapustą. Prócz tradycyjnych smaków, jak mówią znawcy regionalnej kuchni, w tegorocznej edycji pojawią się eksperymenty i zaskakujące połączenia. Podajemy nazwiska kucharzy, bo to ich zamiłowanie powoduje, że kuchnia wrocławska jest znana w świecie.

AUSTRIA Edward Jany, Daniel Makuch
Tafelspitz – sztuka mięsa wołowego gotowana w warzywach podana z sosem chrzanowym
Fiakergulasch – gulasz z pręgi wołowej serwowany tradycyjnie z jajkiem, parówką i ogórkiem konserwowym
Schnitzel Wiener Art – panierowane sznycle z polędwicy wieprzowej podane z cząstką cytryny na liściu sałaty
Sachertorte – tort czekoladowy podany z kleksem bitej śmietany

BELGIA Łukasz Kolibabka, Ryszard Konieczka
Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany ze śliwkami w herbacie i porto
Kabeljauw zoet – dorsz na słodko z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi
Balletjes in tomatensaus – pulpety w sosie pomidorowym
Chocolate Mousse (Belgian Skirting) mus czekoladowy

FRANCJA Damian Jeleń, Grzegorz Chmolowski
Boeuf Bourguignon – wołowina po bungurdzku
Pâté de foie de poulet – pasztecik z kurzych wątróbek
Casserole – zapiekanka z kurczakiem, pomidorami i ciecierzycą
Moules en sauce crémeuse carotte – małże w kremowym sosie z marchwią
Crème brûlée au chocolat blanc – zapiekany deser z białą czekoladą
Café liégeois – kawa mrożona z lodami

GRECJA Kacper Dyś, Servet Kovaci
Avgolemono soupa (Αυγολέμονο σουπά) – rosół cytrynowy z makaronem orzo
Spetsofai (Σπετσοφαι με λουκάνικα) – gulasz z papryki i greckiej kiełbasy
Gemista (Γεμιστά) – zapiekany pomidor faszerowany kaszą i warzywami oraz zapiekana papryka faszerowana serem feta
Galaktoboureko (Γαλακτομπούρεκο) – mleczny deser z kaszy manny z brzoskwiniami

NIEMCY Tomasz Harendasz, Grzegorz Korzeniewski
Bayerische Schweinshaxe – golonka po bawarsku serwowana z kiszoną kapustą, pieczywem i musztardą
Berliner Luft – deser malinowy
Currywurst – kiełbaska w sosie curry serwowana z frytkami
Gedeckter Apfelkuchen – szarlotka z kruszonką i lukrem

NORWEGIA Piotr Zieliński
Fiskekaker – placuszki rybne
Bergensk fiskesuppe – norweska zupa rybna
Fårikål – baranina z kapustą

RUMUNIA Robert Grygiel
Sarmele – rumuńskie gołąbki
Metitei (Mici) – mięsne wałeczki z grilla

SZWECJA Przemysław Bogucki
Fisksoppa – zupa rybna z krewetkami podana z chrupiącym pieczywem
Biff à la Lindström – befsztk serwowany z ziemniakami hasselback i kwaśną śmietaną

WIELKA BRYTANIA Agnieszka Hajbura-Michałowska, Damian Kogutiuk
Pudding – tradycyjny deser podany z kremem z goździków
Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych podana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku
Pulled pork – burger z szarpaną wieprzowiną serwowany z sosem majonezowo-musztardowym w pszennej bułce
English breakfast – potrawka z fasoli i wędzonego boczku

WŁOCHY Karol Kuc, Dariusz Kulczycki, Sebastian Witkowski
Semifreddo – tradycyjny deser z krokantem orzechowo-migdałowym i coulis truskawkowym z martini rosato
Panna Cotta – słynny deser ze śmietanki serwowany z zieloną herbatą i ziarnami granatu
Ciabatta di Maiale – kanapka z prosięciem i suszonymi pomidorami
Caponata Bruschetta – grzanka z bakłażanem, cukinią, oliwkami, pomidorami, kaparami i parmezanem

DOLNY ŚLĄSK Zbigniew Koźlik, Grzegorz Pomietło
Chłodnik po wrocławsku szyjkami rakowymi
Śląskie niebo w gębie
Wołowina sudecka duszona w winie podana z sosem piernikowym i knedlami z kaszy gryczanej
Sałata z serem ślubowskim z czarnuszką i szparagami podana z winegretem z olejem lnianym i pokrzywą

Dla alergików kucharze przygotowali informację do każdej potrawy.
Już poczuliście głód to co dopiero, gdy dotrze zapach tych potraw.

Szukajcie też kawy z lokalnej palarni w kawiarniach Etno Cafe i na stoiskach. Różne smaki i sposoby przyrządzania, w tym specjalna Wroasters przeznaczona do alternatywnych metod uzyskiwania kawy.

Wydarzenia towarzyszące
WSPOMNIENIE PIOTRA BIKONTA
Jednym z twórców festiwalu Europa na widelcu był Piotr Bikont. Postać na tyle zasłużona, że otrzymał w tegorocznej edycji osobny panel.
1 czerwca (piątek), g. 15.00
Uroczyste odsłonięcie tablicy pamiątkowej poświęconej Piotrowi Bikontowi
Przejście Garncarskie
1–2 czerwca (piątek–sobota) w Barbarze pokaz filmów z dorobku Piotra
•1 czerwca (piątek)
17.00 „Inny sierpień” i o 20.00 „Opowieści Okrągłego Stołu”, reż. Piotr Bikont i Leszek Dziumowicz
• 2 czerwca (sobota)
17.00 „Ballada o strajku”, reż. Piotr Bikont i Leszek Dziumowicz i o 20.00 Koncert „For Piotr Bikont”
•3 czerwca (niedziela)
19.30 „Siódemka”, spektakl teatralny, Instytut im. J. Grotowskiego, Rynek Ratusz 27
Zapowiada się znakomicie, a więcej informacji na www.smakiwroclawia.pl

tekst, zdjęcia: Jerzy Dudzik

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )