Festiwal Dobrego Piwa

Przedstawiamy wydarzenia związane z tegorocznym Wrocławskim Festiwalem Dobrego Piwa. Dzielimy się wiadomościami z piwoszami, miłośnikami nieznanych wcześniej smakowych piw i tymi wszystkimi co w dniach 8- 10 czerwca będą chcieli spędzić wspólnie czas na esplanadzie i błoniach stadionu Wrocław.

Początki
Nikt nie spodziewał się, że fascynacja piwem rzemieślniczym przerodzi się w wydarzenie kulinarne o zasięgu europejskim. Kiedy 15 lat temu w zamkowych piwnicach w Leśnicy zaczynały się pierwsze warsztaty piwowarskie, było to wydarzenie na miarę ciekawostki domu kultury. Można uczyć się, jak wytwarza się ceramikę, można poznawać tajniki produkcji piwa. Po kilku warsztatach i dzięki zaangażowaniu się młodych miłośników piwa powstała impreza, na która zjeżdżają z całego kraju miłośnicy, rzemieślnicy i producenci z małych browarów. Piwo jest przez nich wytwarzane z pasją i ogromnym zaangażowaniem w poszukiwaniu nowych smaków.

Historia
Piwo we Wrocławiu było wytwarzane już w trzynastym wieku. Podobno wrocławscy piwowarzy wyrabiali podrzędny napój, wtedy większą popularnością i smakiem cieszyło się piwo świdnickie. Wrocławscy rajcy chronili miejskich piwowarów i zakazali wwozu piw do miasta. Doprowadziło to do wojny piwnej między rajcami a wrocławskim klerem. Zostały nałożone na miasto klątwy i grzywny. Więcej o tamtych wydarzeniach poczytacie w historii Piwnicy Świdnickiej.

Lokalne browary
W ciągu kilku ostatnich lat powstały małe lokalne browary w okolicach wrocławskiego Rynku. Prowadzą je młodzi ludzie, fascynaci piwa. Warzą najróżniejsze odmiany, eksperymentują ze słodami i chmielem i wodą. Także w innych miejscach powstają wytwórnie piwa, czasami dzierżawiona jest linia produkcyjna, by wytworzyć ten jedyny w smaku produkt. Jednym z ciekawych pomysłów jest napój gazowany Woda Nachmielona z browaru Nepomucen. Rzemieślnicy, piwowarzy z 70 browarów z Polski spotkają się w dniach 8- 10 czerwca i pokażą swoje umiejętności.

Precle
Nieodłącznym elementem przy popijaniu piwa są precle i ser. Ten wrocławski jest pieczony na zaczynie z drożdży piwnych i ma wyróżniający się kształt. Doczeka się swojej nazwy. Piwa podobnie jak wino lubi ser. Smakowe piwa pogryzane kawałkiem precla omaszczone pastą serowa smakują wyśmienicie. Oczywiście zjadą się także Food Trucki z kuchnią świata.

Muzyka
W czasie festiwalu będzie dobra zabawa nie tylko dla smakoszy. Także dbający o linie będą mogli posłuchać muzyki i wić się w tanecznych pląsach. Zagrają L.U.C. i liczni przyjaciele L.U.C-a, będą DJ-eje, zagra muzyka. Pełny godzinowy rozkład pikniku „Co jest grane” znajdziecie na festiwalowej stronie na początku czerwca.

Szlak piwny
W przedwojennym Wrocławiu była się na kufelku piwa w lokalach pana Kisslinga. Należało to do dobrego tonu. W dawnym lokalu Kisslinga przy ulicy Ofiar Oświęcimskich mieści się teraz pub Kontynuacja, cudowne miejsce dla piwosza. Można porozmawiać o piwie i innych ważnych rzeczach.
Już 19 maja o 15:00 odbędzie się rejs po Odrze szlakiem piwnym. Zapisy na rejs i płatność tylko w Internecie. W późniejszych dniach będą piesze wycieczki szlakiem wrocławskich browarów. Zapisy na www.hello-poland.com.pl/wroclaw

W ubiegłym roku na festiwalu było około 70 tysięcy uczestników. Warto odżałować kilka złotych, by spróbować piwa innego niż to wytwarzane przez wielkie koncerny. A zapewniam, będzie tęsknić za tymi smakami przez następny rok. To wspaniałe doznania smakowe i niesamowita atmosfera festiwalu przyciągają rokrocznie ludzi na stadion Wrocław. Zanotujcie w kalendarzu 8-10 czerwca Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa. Wstęp wolny.

tekst, zdjęcia: Jerzy Dudzik

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )