Jazz nad Odrą 2018, pierwsze koncerty

Za nami pierwsze koncerty. Muzyka na żywo w sali pełnej fanów kołysania się i podrygiwania w rytm płynącej muzyki. Wydawania okrzyków i owacje w trakcie popisów wirtuozów. To atmosfera koncertów jazzowych.

Czwartek

Marius Neset sax

Na początek tegorocznego festiwalu zagrała orkiestra jazowa z Trondheim. Świetny saksofonista Marius Neset i stojące za nim w szeregu trąbki i saksofony dały czadu. Głośno, blaszano, cudnie. Daleko na północy gdzie zorza polarna, taka muzyka rodzi się w czasie długiej zimy i rozgrzewa, pobudza, nadaje sens życiu.
Leszek Możdżer. Wrocławska firma cudownie zagrał i uzupełnił wieczór. A później już tylko jazz i jam w klubie festiwalowym.
W piątkowe popołudnie zaczęły się przesłuchania. Młodzi muzycy mają szansę na nagrodę 25 tysięcy złotych, choć ważniejsze jest pokazanie umiejętności i możliwości przed jurorami. Tu, na takich przesłuchaniach zaczynały się kariery muzyczne wielu polskich jazzmanów.

Kuba Kurek i EABS

Piątkowy wieczór
Wypełniona do ostatniego miejsca sala, tłum fotografów, kamery. Wrocławski septet EABS na początek dostał wyróżnienie od Jazz forum, a później po przełamaniu tremy pięknie grał i improwizował na tematy za Krzysztofa Komedy. Nowe ożywcze podejście do tematu zostało zauważone już wcześniej stąd nagrody Trójki. Świetnie trąbili Kuba Kurek na trąbce i Olaf Węgier na saksofonie. Z dużą przyjemnością słuchało się indywidualnych popisów.

Will Kennedy- YELLOWJACKETS

Zdobywcy statuetek Grammy, z licznymi nominacjami, w milionem płyt w dorobku zespół Yellowjackets zachwycał perfekcją i oryginalnym brzmieniem. A później jazz i jam w festiwalowym klubie Autograf. Kochacie nocne słuchanie jazzu, klub otwiera podwoje dla wszystkich nocnych marków.
A może wolicie słuchać muzyki w trakcie przesłuchań, Wstęp wolny w miarę wolnych miejsc.
Przypominamy, zaczynają się koncerty na wolnym powietrzu. Od dzisiejszej soboty 28 kwietnia posłuchacie:

28 kwietnia Plac Społeczny
14:00 – 15:00 Wojtek Furmaniak (60 min) – set DJ-ski
15:15 – 15:45 Krzysztof Baranowski Quartet (30 min)
16:00 – 16:45 The Cuban Latin Jazz (45 min)
17:00 – 17:30 Dawid Tokłowicz Quintet (ok. 30 min)
17:45 – 18:30 Jan Kantner Quartet (45 min)
18:30 – 24:00 Marek Pędziwiatr (EABS), Sebastian Jóźwiak (Astigmatic Records), DYYU∩E – set DJ-ski

29 kwietnia Plac Społeczny
14:00 – 15:15 Wojtek Furmaniak (75 min) –
15:30 – 16:15 Chojnacki Miguła Contemplations (45 min)
16:30 – 17:15 Extradition Quintet (45 min)
17:30 – 18:15 Weezdob Collective (45 min)
18:30 – 19:00 Dominik Kisiel Exploration Quartet (30 min)
19:00 – 24:00 Dejot, Wojtek Furmaniak (5 h) –

WSTĘP WOLNY

tekst, zdjęcia: Jerzy Dudzik

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )