Mlecz – pospolity chwast o niezwykłych właściwościach

Mlecz – pospolity chwast o niezwykłych właściwościach

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – znany również jako mlecz i mniszek pospolity, porasta łąki, pastwiska, przydrożne trawniki i ogrody całej Europy, Azji i obu Ameryk. Większość z nas postrzega go jako niechcianego gościa, trudny do wytępienia chwast. Niewątpliwie ma w tym swój udział sposób rozsiewu nasion, które dzięki aparatom lotnym mogą przemieszczać się na duże odległości. Zdmuchiwanie owoców mniszka jest popularną zabawą dziecięcą, nierzadko towarzyszy jej przy tym intencja spełnienia jakiegoś życzenia lub wróżby.

Nasiona po znalezieniu odpowiedniego miejsca kiełkują i wypuszczają charakterystyczne zielone, lancetowate liście o wciętych brzegach. Liście mniszka pospolitego ułożone są w rozetę, z której na środku wyrasta łodyga. Jest ona pusta w środku, mierzy do 20 centymetrów i zakończona jest pojedynczym koszyczkiem kwiatowym. Jest rośliną miododajną dlatego chętnie odwiedzają go różne owady. Pozyskiwany przez pszczoły miód z mniszka lekarskiego uznawany jest za jeden z najzdrowszych.

Mniszek lekarski

Niedoceniane właściwości
Mimo, że roślina nie jest lubiana przez działkowców, posiada jednak wyjątkowe walory zdrowotne i często wykorzystywana jest w farmakologii, bowiem zawiera wiele leczniczych substancji. Podstawowe substancje czynne znajdują się w całej roślinie, począwszy od kwiatów, poprzez liście, łodygę, aż po korzeń. Dlaczego więc jej nie doceniamy?

Mniszek lekarski ma zastosowanie jako lek zwiększający wydzielanie żółci w chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Podnosi również ilość wydzielanych soków trawiennych i zwiększa ilości produkowanego moczu. Nie prowadzi przy tym do obniżenia zawartości potasu we krwi, ponieważ jego bogactwo w ten minerał równoważy jego utratę z moczem.

Obfitość mlecza w sole mineralne i witaminy znajduje swoje wykorzystanie również podczas leczenia anemii. Pozwala on oczyścić organizm z krążących w nim toksyn i przywraca prawidłowy skład krwi.
Mniszek pospolity pozytywnie działa również na układ odpornościowy. Zawarty w nim interferon zmusza organizm do podjęcia walki z bakteriami i wirusami. Zioło obniża również poziom glukozy we krwi, co umożliwia stosowanie mniszka w początkowym stadium cukrzycy oraz działa rozkurczająco.

Dla zdrowia i urody
Mlecz stosowany zewnętrznie przyśpiesza proces gojenia się uszkodzeń skóry, zwalcza kurzajki i brodawki. Do tego celu stosuje się okłady ze świeżych liści lub z białego soku, które wydzielają.
Kwiaty stosuje się w trakcie leczenia przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej. Regulują także zaburzenia miesiączkowania i jajeczkowania.
Mniszek pospolity jest wykorzystywany jako roślina kosmetyczna – stanowi dodatek do niektórych kremów przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej i starzejącej się.

Mniszek lekarski

Lek na raka?
Mniszek lekarski może stać się dodatkowo cudownym lekiem dla ludzi chorych na nowotwory, a uzyskane rezultaty mogą dawać nadzieję chorym na raka. Ostatnie badania przeprowadzone na uniwersytecie w Windsor w Kanadzie wykazały, że korzeń mniszka zabija komórki raka, bez negatywnego wpływu na komórki zdrowe, dezintegrując, czy wręcz niszcząc większość komórek rakowych. Naukowcy odkryli, że korzeń tej rośliny okazuje się lepszy od chemioterapii, która zabija wszystkie komórki, a korzeń mniszka tylko te z rakiem.

Przykładem pozytywnego działania ma być 72 letni John di Carlo, który osobiście przekonał się o leczniczych właściwościach mniszka, poddał się intensywnemu i agresywnemu leczeniu chemioterapią w ciągu trzech lat swojego życia, po czym lekarze wysłali go do domu by spędził „ostatnie dni” z rodziną. Biorąc pod uwagę, że lekarze nie zaproponowali mu żadnych alternatywnych rozwiązań w walce z chorobą, sam zadecydował, że będzie pił herbatę z korzenia mniszka w ramach ostatniej nadziei. Zgodnie z publikacją w Natural News, zaledwie po czterech miesiącach, ten mężczyzna doświadczył remisji.

W kuchni
Liście i korzenie mniszka nadają się do spożycia zarówno surowe, jak i gotowane. Z liści można przyrządzać sałatkę wiosenną, która w Polsce jest mało popularna, w przeciwieństwie do innych krajów. Młode liście jako przyprawa dodawane są także do zup i sosów. W Europie Środkowej spożywano liście mniszka na przednówku. Dawniej pąki koszyczkowe wykorzystywano jako namiastkę kaparów, a prażony korzeń zastępował cykorię. Z płatków kwiatowych mniszka z dodatkiem cytryny i cukru uzyskuje się wino kwiatowe o charakterystycznym miodowo-ziołowym bukiecie. Korzeń mniszka wraz z korzeniem łopianu jest składnikiem tradycyjnego orzeźwiającego napoju, szczególnie popularnego w Wielkiej Brytanii. Herbatę ziołową sporządzać można z różnych części rośliny.

Najbardziej popularne wykorzystanie domowe mniszka to: napar z korzenia i ziela, odwar z korzenia, napar z kwiatów, wino z korzeni, kwiatowe wino z mlecza, sok ze świeżych liści i korzeni… i oczywiście wszelkie sałatki ze świeżych liści.
Korzeń mniszka lekarskiego stanowi składnik mieszanek ziołowych: Adiposina, Hepatina, Diabetina, Pankreaflos, Digesflos, Cholagoga II, Fito Mix XI, XII, XIII, Diabetosan, Normosan, Neonormosan, Degrosan, Pulmosan, Taraxaflos Tea. Wyciąg z korzenia z kolei jest składnikiem preparatów Gastrochol, Cholesol, Nieron, Cholagogum.

Przeciwwskazania – terapii tym zielem nie powinny stosować osoby mające problemy ze wrzodami, ponieważ mniszek pospolity podnosi ilość soków żołądkowych. Zdarza się również, że stosowanie mniszka może powodować alergię objawiającą się drobną wysypką na skórze.

Tekst i foto: Roman Szymański

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany