Niedożywienie w krajach rozwiniętych. Uwaga, seniorzy w grupie ryzyka.

Niedożywienie w krajach rozwiniętych. Uwaga, seniorzy w grupie ryzyka.

Odcinek 2. Cykl „Niedożywienie u seniorów” powstaje we współpracy z NUTRICO, szpitalem specjalizującym się w żywieniu dożylnym.

Wbrew pozorom niedożywienie nie dotyczy tylko krajów Trzeciego Świata. Według badań Światowej Organizacji Zdrowia niedożywienie stanowi jedno z poważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na całym świecie. A w grupie ryzyka znajdują się seniorzy.

Walka z problemem niedożywieniem to jedno z najistotniejszych wyzwań starzejących się społeczeństw. Szacuje się, że w latach 2030–2060 Polska stanie się najstarszym pod względem demograficznym państwem w Europie.
W podeszłym wieku ryzyko niesamodzielności znacznie wzrasta, a starzeniu się często towarzyszą apatia, depresja czy demencja starcza. To właśnie one są sprzymierzeńcami zaniedbywania posiłków lub braku dbałości o właściwe odżywianie.

Niedożywieni pacjenci – trochę statystyk
Problem niedożywienia wśród polskich pacjentów nie tylko istnieje, ale jest bardzo poważny. To zjawisko jest powszechne i, niestety, najczęściej ignorowane. Różne stopnie niedożywienia stwierdza się u ok. 40 procent chorych przyjmowanych na oddziały, zaś liczba ta rośnie zwykle do 60 proc. po ok. 2 tygodniach hospitalizacji.
I bynajmniej nie chodzi tu wyłącznie o szpitalną dietę. Bardzo wielu pacjentów po prostu nie jest w stanie przyjmować pokarmów lub przyjmować ich we właściwej ilości. Najjaskrawszym przykładem tego typu są pacjenci z bardziej zaawansowaną fazą raka – w wyniku chemio- czy radioterapii ich stan odżywienia jest niewystarczający i w zasadzie u 100 proc. z nich stwierdza się niedożywienie o różnym nasileniu. Jak wynika ze statystyk, niedożywionych jest aż 80 proc. z rakiem przełyku, 60 – z rakiem trzustki, 40 – z rakiem żołądka i 20 proc. chorych na raka jelita grubego.

Komu grozi niedożywienie?
Zdarza się, że osoba cierpiąca na nowotwór złośliwy umiera nie tyle z powodu choroby, co z niedożywienia. Problem jest ogromny również wśród pacjentów powyżej 70. roku życia – aż 80 proc. z nich brakuje niezbędnych składników odżywczych.
Na niedożywienie narażeni są zwłaszcza pacjenci onkologiczni i neurologiczni, ale również osoby z chorobami zapalnymi jelit, takimi jak zespół Leśniowskiego-Crona czy zespół krótkiego jelita, chorobami układu oddechowego i ciężkimi oparzeniami. Problem niedożywienia dotyczy też, i to w dużym stopniu, seniorów. Około połowa z nich jest niedożywionych. Prawdopodobieństwo rozwoju niedożywienia wzrasta również u pacjentów po udarze mózgu, chorych na chorobę Parkinsona, stwardnienie zanikowe boczne i zespoły otępienne – mówi dr n. med. Łukasz Drozd, ekspert w zakresie żywienia klinicznego, twórca NUTRICO, ośrodka zajmującego się sporządzaniem mieszanin do żywienia pozajelitowego.

Przyczyny niedożywienia
Dlaczego tak się dzieje? Można mówić o dwóch przyczynach. Pierwsza to niska świadomość pacjentów i ich rodzin, dotycząca prawa do leczenia żywieniowego (czyli zapewniania organizmowi potrzebnych składników innymi metodami niż tradycyjne żywienie doustne) w szpitalu lub w domu. I druga: niepełna świadomość lekarzy, co do konieczności i obowiązku stosowania tego typu leczenia, wynikających z Rozporządzenia Ministra Zdrowia ws. Świadczeń Gwarantowanych z Zakresu Leczenia Szpitalnego.

Trzeci odcinek cyklu pt. „Skutki niedożywienia, które nie przyszły Ci do głowy – przegląd konsekwencji niedożywienia” opublikujemy 8 września 2015.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany