Nowe etykiety – i wiesz, co jesz

Nowe etykiety – i wiesz, co jesz

Co jesz?

Wbrew pozorom, do niedawna odpowiedź na to pytanie mogła nastręczać problemów. Etykiety ze składem produktów kupowanych w sklepach bywają ledwo czytelne, niektóre informacje trudno odnaleźć, inne są przysłonięte cenami, a jeszcze innych zwyczajnie brak. Nareszcie ma się to zmienić. Od 13 grudnia 2014 roku konsumenci mogą cieszyć się nowymi przepisami dotyczącymi przekazywania przez producentów informacji na temat żywności. Wprawdzie unijne przepisy weszły w życie jeszcze 13 grudnia 2011 roku, ale przedsiębiorstwa sektora spożywczego miały trzy lata na dostosowanie się do nowych wymogów.

Oto niektóre ze zmian:

Bardziej czytelne etykiety

Od teraz producenci żywności muszą dbać o czytelność etykiet. Minimalna wysokość czcionki, którą zapisywane będą informacje na etykietach, wynosi teraz minimum 0,9 mm. Lupa nadal może się przydać, jednak koniec z sytuacjami, kiedy pismo nawet przy dużym powiększeniu było po prostu nieczytelne.

Uwaga, alergeny!

Jeśli dany produkt zawiera substancje, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji, producent ma obowiązek o tym informować i to, co istotne, w sposób czytelny. Obowiązek informowania nie znika nawet w przypadku, gdy dany produkt nie jest opakowany i nie posiada etykiety. Jak dokładnie będzie wówczas przepływać informacja od producenta do klienta – tę decyzję pozostawiono do podjęcia krajom członkowskim.

Wartość odżywcza

Nasza dietę komponujemy coraz bardziej świadomie, dlatego teraz producenci będą musieli informować nas o dokładnej wartości odżywczej danego produktu. Z obowiązku tego zwolnione będą produkty nieprzetworzone, jednoskładnikowe lub będące kategorią składników, przyprawy, zioła, wody i napoje alkoholowe, sól i jej substytuty oraz żywność w opakowaniach, których największa powierzchnia jest mniejsza niż 25 cm kwadratowych. Obowiązek informowania o wartości odżywczej zacznie obowiązywać 13 grudnia 2016 roku, jednak już teraz większość producentów go przestrzega.

Ile mięsa w mięsie?

Od teraz konsumenci muszą otrzymywać również bardziej precyzyjne informacje o samym produkcie. Jeśli w produkcie mięsnym lub rybnym zawartość wody wynosi ponad 5 proc. wagi lub jest on złożony z różnych części mięsa – producent musi o tym poinformować. Na opakowaniach obowiązkowe będzie umieszczenie ewentualnej daty zamrożenia produktu, a także kraju pochodzenia.

Dzięki Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które gwarantuje nam pełny dostęp do kompletnych informacji, możemy podejmować świadome decyzje co do tego, co dokładnie znajdzie się na naszym talerzu. Nowe przepisy z pewnością przypadną do gustu zwłaszcza seniorom, osobom z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, a także tym, którzy dbają o linię i zdrową dietę. Ulepszone etykiety umożliwią bezproblemowe dotarcie do kluczowych dla konsumentów danych.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany