Obiad nad dachami Wrocławia

Obiad nad dachami Wrocławia

W ramach festynu kulinarnego „Europa na widelcu” można było zobaczyć jak wygląda z góry Wrocław. Na placu Solny został ustawiony potężny dźwig , który wynosił na wysokość około 50 metrów platformę z biesiadnikami. Ta atrakcja została wymyślona przez Belgów, ale także w Polsce jest kontynuowana z powodzeniem. Jak się gotuje na takiej wysokości oglądał wasz fotoreporter.

We Wrocławiu mamy punkty widokowe o takiej wysokości. Z kościoła św. Elżbiety, katedry czy Mostku Pokutnic też możemy patrzeć na miasto z dużej wysokości, jednak znaleźć się na wysokości ratuszowych zegarów to zupełnie inne wrażenie. Na dodatek w trakcie oglądania miasta z góry serwują doskonały posiłek. Więc nie tylko ciekawie, ale i bardzo smacznie. Na przystawkę podano sałatkę z łososia, danie główne to polędwiczki wieprzowe ze szparagami na deser mus truskawkowy z bitą śmietaną. Do picia zaserwowano białe i czerwone wino, soki, woda w zależności od upodobań i smaków. Obsługę na platformie stanowi dwoje kucharzy i trzech kelnerów, którzy pracują wewnątrz stołu, tak że każdy widzi co przygotowują. Każdy gość podniebnej restauracji jest przypięty pasami do swojego fotela, więc swoboda ruchów jest ograniczona, ale fotek jest obrotowy , wiec można obrócić się w lewo i prawo o 30 stopni. Regulowany jest także kąt oparcia prawie do leżącego. Nikt się nie odważył aż tak odchylić oparcia. Czas zabawy to około 50 minut w sam raz aby niespiesznie poobracać się to w lewo to w prawo popijając świetne wino i zajadając się musem z truskawek. Dla miłośników podniebnych widoków to niezapomniana atrakcja. Tym co boją się wysokości polecam zdjęcia.

Obiad na widelcu

Obiad na wysokości Wrocław Festiwal Europa na Widelcu

tekst i zdjęcia: Jerzy Dudzik

Obiad na wysokości Wrocław Festiwal Europa na Widelcu

Obiad na wysokości Wrocław Festiwal Europa na Widelcu

Słowa kluczowe

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany