Perła Morza Śródziemnego

Perła Morza Śródziemnego

Sycylia – wyspa słynąca z silnych rodzinnych tradycji, bogatej kultury i tutejszej pełnej smaku i zapachu kuchni – jest wymarzonym miejscem szczególnie podczas wakacji. Starożytni nazywali ją Trinakria, czyli trójnożna, ponieważ otoczona trzema morzami ma kształt zbliżony do trójkąta. Przez ponad dwa tysiące lat władali nią Rzymianie, Kartagińczycy, Grecy, Normanowie, Arabowie, a także Francuzi. Stąd też obszar ten uległ wpływom różnych kolonizujących cywilizacji i odcisnął charakterystyczne piętno na architekturze, kulturze i kuchni. Zwiedzanie tej malowniczej wyspy warto rozpocząć od jej północno-zachodniej części.

Trapani – Miasto portowe

Szukając tego miasta na mapie trzeba spojrzeć na sam czubek „włoskiego buta”. Trapani leży na samym krańcu Sycylii, w miejscu wysuniętym najdalej na zachód. To miasto zbudowane na wąskim, wygiętym przylądku, u którego podstawy wyrasta góra Erice (750 m). W tym portowym mieście o długiej i barwnej historii zachowało się wiele zabytków, szczególnie z okresu średniowiecza. Warto zobaczyć liczne kościoły i katedry miasta, między innymi kościół Santuario di Maria Santissima Annunziata. Ta piękna świątynia zwana jest także Madonna di Trapani i została zbudowana przez zakon karmelitów. Wewnątrz znajdują się kaplice rybaków, marynarzy oraz kaplica z Madonną z Dzieciątkiem (jest to jedna z najważniejszych gotyckich rzeźb na Sycylii).

Drugim równie ważnym zabytkiem sztuki sakralnej jest Chiesa del Purgatorio – to świątynia, w której znajdują się XVII-wieczne, rzeźbione w drewnie stacje Męki Pańskiej. W Wielki Piątek są one wynoszone w procesji trwającej 24 godziny, zgodnie z tradycją sięgającą XVII w. Będąc w Trapani, nie sposób nie zauważyć, że życie toczy się przy Via Garibaldi. Jest to główna ulica prowadząca do starego miasta, wzdłuż której wznoszą się XVIII-wieczne rezydencje patrycjatu. To także tu znajdują się słynne schody prowadzące do kościoła San Domenico. Ważną ulicą jest także Corso Vittorio Emanuele, przy której stoi katedra San Lorenzo z zachwycającym malowanym sufitem.

Tradycyjna Kuchnia

Pierwsze skojarzenie to oczywiście ryby i owoce morza, a także makarony podawane na milion sposobów, pizza i lody. W Trapani zaś do tych składników włoskiej kuchni koniecznie trzeba jeszcze dodać cous cous trapanese –  czyli popularny także w Polsce kuskus. Z pewnością bardziej kojarzy nam się on z krajami arabskimi niż z Europą – i jest to skojarzenie jak najbardziej zasadne. Wpływy arabskie mają swoje odzwierciedlenie także w sycylijskiej kuchni. Trapani to jednak doskonały punkt wypadowy do dalszego zwiedzenia północno-zachodniej części wyspy.

Erice – perełka Sycylii

Miasto, które położone jest na szczycie Monte San Giuliano. To tu zachowały się charakterystyczne budowle oraz średniowieczny układ ulic. Erice otoczone jest potężnymi murami obronnymi. Cechą indywidualną dla tego miasta są wybrukowane ulice i kamienne domy z pięknie zdobionymi drzwiami. W mieście znajdują się liczne kościoły. Chiesa Matrice to kościół pod wezwaniem Wniebowzięcia Marii, zbudowany w 1314 r. Naprzeciwko wejścia do świątyni stoi dzwonnica, która pierwotnie zbudowana była jako punkt obserwacyjny. Jednak w Erice najstarszym kościołem jest San Giovannni Battista. W kościele znajduje się piękna rzeźba św. Jana Chrzciciela. Niestety, obecnie świątynia służy wyłącznie jako audytorium.

Słodki smak sycylijskiej kuchni

Prawdziwym klejnotem jest tutejsza barwna i pełna słodkich smaków kuchnia. Żeby się przekonać, warto zatrzymać się w Grammar Mary. To piekarnia z charyzmatyczną właścicielką, która tworzy maleńkie arcydzieła z cukru, marcepanu i czekolady. Koniecznie trzeba tam spróbować genovese (ciasto wypełnione kremem z serka ricotta), jest to specjalność tej średniowiecznej wioski. Godne polecenia są także Cannoli Siciliani, czyli maleńkie rurki w kształcie muszli wypełnione kremowym nadzieniem.

San  Vito Lo Capo – monumentalne wzgórze wyrastające z morza

Będąc w Trapani nie wolno ominąć także tej starożytnej wioski rybackiej obecnie słynącej z krystalicznie czystej wody i złotej piaszczystej plaży. San Vito Lo Capo to idealne miejsce do wypoczynku, także dla rodzin z małymi dziećmi ponieważ kształt zatoki, pozwala zachować idealne warunki dla początkujących pływaków. Jest to miejsce typowo turystyczne. Wzdłuż wybrzeża  ciągnie się rezerwat Risverva dello Zingaro.

Sycylia jest niewątpliwie perłą Morza Śródziemnego, ponieważ niewiele jest takich miejsc, które mógłby się równać z jej pięknym krajobrazem i barwną przeszłością. Sycylia to jednak nie tylko wspaniała kuchnia, zapierające dech widoki czy starożytne zabytki, ale także, a może przede wszystkim ludzie, bowiem Włosi przywiązują ogromną wagę do wartości, jaką jest rodzina i relacje międzyludzkie.

Źródło: Portal PCh24.pl / tekst: Magdalena Wiciak

fot. Pixabay

Słowa kluczowe

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany