Poradnik początkującego grzybiarza

Poradnik początkującego grzybiarza

Gdzie i kiedy zbierać grzyby? Jak rozpoznać te, które są jadalne? W co się ubrać, czego się wystrzegać? Na te i inne pytania odpowiada Artur Kasprzycki, współadministrator strony „Znani Grzybiarze”.

Pan Artur zbiera grzyby od samego dzieciństwa. Najpierw chodził do lasu z rodzicami. Potem, w wieku 15 lat, już sam. Jak mówi, na początku zbierał grzyby, żeby sprzedawać je na rynku, ale później bardzo polubił to zajęcie. Ma swoje ulubione miejsca w lesie, zawsze obdarowuje rodzinę grzybami, a grzybobranie uważa za tanią i przyjemną formę rekreacji.

Lato czy jesień?

Wielu ludziom grzybobranie kojarzy się z głównie z jesienią, bo rzeczywiście jest to najlepszy okres na poszukiwanie grzybów. Z drugiej strony tak naprawdę nie trzeba czekać, aż liście opadną z drzew i już wcześniej warto wybrać się do lasu. Prawdziwym początkiem sezonu jest lato, choć suchy klimat często hamuje rozwój grzybów. Mimo to od połowy sierpnia możemy znaleźć już niemal wszystkie gatunki grzybów występujących w Polsce. Grzyby to nic innego jak „owoce” lasu, które pasują do naprawdę wielu tradycyjnych potraw. Nie od dziś używamy ich w polskiej kuchni. Znamy je od setek lat i od setek lat niespecjalnie zmienił się sposób na zbieranie grzybów. Niektórych gatunków nie da się sztucznie wyhodować, więc poszukiwanie szczęścia w lesie staje się nieuniknione.

„Leśna koszykówka”

Każdy grzybiarz musi uzbroić się w cierpliwość, gdyż nie zawsze wraca się do domu z pełnym koszykiem. Z przymrużeniem oka wypady na grzyby nazywam „leśną koszykówką”, bo, podobnie jak w sporcie, każdy grzybiarz musi wypracować własną technikę i przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość. Grzyby zbieramy do kosza, więc oczywiście stąd wzięła się ta nazwa.
Początkujący grzybiarz nie będzie od razu osiągał najlepszych wyników, czyli pełnych koszy. Na szczęście w przeciwieństwie do większości dyscyplin sportowych, w każdym wieku można zacząć chodzić na grzyby, niezależnie, czy jest się wczesnego rocznika. Niektórzy nie decydują się jednak na zbieranie na własną rękę, bo czują się niepewnie, nie wiedzą jak się do tego zabrać. To właśnie dla nich przygotowałem poradnik początkującego grzybiarza. Dowiecie się w nim, co należy ze sobą zabrać do lasu, co zostawić w domu i czego szczególnie się wystrzegać.

Rozpoznawanie grzybów

Grzyby są bardzo dobre, wiele potraw nie może się bez nich obejść. Pamiętajmy jednak, że są gatunki, którymi możemy się śmiertelnie zatruć. Muchomory to wciąż najniebezpieczniejsze grzyby. O ile każdy zna klasyczny czerwony okaz z białymi kropkami, to często nawet doświadczeni grzybiarze mylą sromotnika z popularną czubajką kanią. Oczywiście na muchomorach nie kończy się lista trujących grzybów. Grzybiarz, tak jak saper, myli się tylko raz. Nie zakładajmy jednak czarnych scenariuszy, wystarczy poznać gatunki grzybów i uważnie przyglądać się okazom znalezionym w lesie. Wtedy wszystko będzie dobrze.
Warto zaopatrzyć się w atlas grzybów. Znajdziemy go w każdej księgarni, a nawet w zwykłych kioskach „Ruchu”. Ludzie, którzy idą z duchem czasu, bez problemu znajdą też mobilne wersje atlasu na nowoczesne smartfony. Warto wspomnieć, że w tym wypadku istnieją darmowe aplikacje, dzięki którym zdobędziemy podstawową wiedzę na temat grzybów bez wychodzenia z domu.

Jakie grzyby zbierać?

Grzybiarz powinien wystrzegać się kilku rzeczy. Nie zbieramy grzybów, które są za młode, ponieważ nierozwinięte okazy mogą nas zmylić i coś, co pozornie wygląda na jadalne, jest trujące. Podobnie wygląda sytuacja z za starymi grzybami. Nie od wszystkich grzybów umrzemy, ale niektóre mogą nam zgotować ostry ból brzucha. Najczęściej gatunki blaszkowe są trujące, więc odradzam ich zbieranie bez konsultacji z kimś bardziej doświadczonym. Zbierajcie grzyby tylko wtedy, kiedy macie absolutną pewność, że są jadalne.

Święto Grzybów w Węglińcu

W dniach 12-13 września w Węglińcu odbędzie się XIX edycja imprezy plenerowej „Święto Grzybów”. Jej celem jest promocja walorów krajowo – przyrodniczych Borów Dolnośląskich i Gminy Węgliniec, rekreacji i zdrowego trybu życia. Podczas święta odbędą się Mistrzostwa Europy w Zbieraniu Grzybów oraz liczne imprezy towarzyszące, m.in. zawody sportowe, konkursy kulinarne, występy kabaretów i zespołów muzycznych. Zapraszamy!
Więcej informacji na stronie: http://swietogrzybow.pl

Źródło: „Gazeta Senior”, wydanie: Poznań sierpień-wrzesień 2015
tekst: Artur Kasprzycki / Red. MW
fot. Pixabay

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany