Śliwki i jabłka, czyli skarby jesieni

Śliwki i jabłka, czyli skarby jesieni

Choć jesień za oknem nie zawsze bywa złota i kolorowa, to na stole jest bogata w smaki i pełna inspiracji kulinarnych. Jesienne dary natury idealnie przygotowują nasz organizm na zimę dostarczając mu niezbędnych witamin, a smak potraw na długo pozostaje w pamięci. Jesień to niewątpliwie czas na słodkie przysmaki z drzewa – pełne głębi smaku śliwki i soczyste jabłka, które umilą nam chłodne wieczory i przygotują nasz organizm na coraz niższe temperatury. 

Jesień to zazwyczaj długie wieczory z książką lub ulubionym filmem spędzone w gronie znajomych lub w domowym zaciszu. Nie jest istotne to jak będziemy spędzać czas, ważne jak urozmaicimy sobie ten czas. Raz na jakiś czas, bez obaw o zrujnowanie wypracowanej figury, możemy pozwolić sobie na poprawę humoru jesiennym smakołykiem.

Kuszące jabłka

Jesień to idealna pora na jabłka. Mimo, że są dostępne przez cały rok, to tak naprawdę w okolicach września mamy możliwość rozkoszowania się pełną gamą ich różnorodnych gatunków. Powinniśmy je jeść zwłaszcza przed zimą, gdyż są bogate w witaminę C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jabłka przygotowujemy na różne sposoby – pieczemy, smażymy, suszymy czy przygotowujemy w słoikach prażone jabłka, które zimą możemy wykorzystać do aromatycznej szarlotki. Możemy także jeść na wiele sposobów. Warto wykorzystać te owoce do lekkiej tarty, naleśników czy innych deserów. Suszone doskonale nadają się jako zdrowa przekąska.

Śliwka na zdrowie

Jesienne przysmaki nie tylko warto cenić za smak, ale również walory zdrowotne. Śliwki są źródłem wielu wartości odżywczych. Poprawiają apetyt, więc będą idealne dla niejadków. Dodatkowo wspomagają pracę jelit regulując trawienie. Śliwki są źródłem witamin z grupy B, które wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy. Co więcej suszone zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż takie zerwane prosto z drzewa, co sprawia, że są wyjątkowo wartościowym owocem.

Źródło: Portal Newsrm.TV

fot. Pixabay

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany