Sprawdzam. Test SGA co to takiego? Seniorze – sprawdź, czy jesteś właściwie odżywiony!

Sprawdzam. Test SGA co to takiego? Seniorze – sprawdź, czy jesteś właściwie odżywiony!

Odcinek 5. Cykl „Niedożywienie u seniorów” powstaje we współpracy z NUTRICO, szpitalem specjalizującym się w żywieniu dożylnym.

Tracisz nieznacznie na wadze, czujesz się zmęczony i przygnębiony? Sprawdź, czy jesteś właściwie odżywiony, wykonując przy pomocy internetu prosty test.

Jak ocenić ryzyko niedożywienia? Sposób jest bardzo prosty. Wystarczy przeprowadzić tzw. ocenę stanu odżywienia. Od 1 stycznia 2012 r. jest ona obowiązkowym badaniem, któremu powinien być poddany każdy pacjent przyjmowany do szpitala. Jeśli my sami lub osoba starsza, którą się opiekujemy, chcemy ocenić, czy dotyczy nas ryzyko niedożywienia, możemy przy pomocy internetu wykonać prosty test. To tzw. Subiektywna Globalna Ocena Stanu Odżywienia.
Test dostępny jest dla każdego on-line, np. na stronie nutrico.com.pl. Podobny formularz tzw. MUST (Malnutrition Universal Screening Tool) można znaleźć np. na stronie organizacji niedajsiezjescchorobie.org.
Wykonanie testu jest bezpłatne.

Diagnoza: niedożywienie
W teście należy udzielić odpowiedzi dotyczących np. wzrostu, wagi, ewentualnej zmiany masy ciała w ciągu ostatnich 3 miesięcy czy rodzaju stosowanej w ciągu ostatnich dwóch tygodni diety.
W przypadku stwierdzenia niedożywienia, należy zastanowić się, co może być jego przyczyną i podjąć jak najszybszą interwencję żywieniową. Czasami wystarczy jedynie zwiększyć liczbę kalorii czy dostarczanych mikroelementów w spożywanych dziennie posiłkach, innym razem – konieczne może być wprowadzenie żywienia medycznego (klinicznego).

Interwencja żywieniowa
W przypadku stwierdzenia niedożywienia należy podjąć jak najszybszą interwencję żywieniową. Czasami wystarczy jedynie zwiększyć liczbę kalorii lub spożywać więcej pokarmów bogatych w mikro- i makroelementy, takich jak choćby fosfor, potas, wapń czy sód. W leczeniu szpitalnym często jednak bywa tak, że konieczne jest wprowadzenie żywienia klinicznego. W tym ostatnim przypadku niezbędne będzie stosowanie doustnych suplementów pokarmowych (tzw. diet przemysłowych) albo żywienia do- lub pozajelitowego – mówi dr n. med. Łukasz Drozd, ekspert w zakresie żywienia klinicznego, twórca NUTRICO, ośrodka zajmującego się sporządzaniem mieszanin do żywienia pozajelitowego.

Odpowiednie żywienie jest ważne w każdym wieku, ale w przypadku seniorów powinno być szczególnie mocno kontrolowane. I to zarówno pod względem jakości, jak i ilości spożywanych posiłków.
O konieczności i rodzaju żywienia medycznego decyduje wyłącznie lekarz, dlatego, jeśli dotyczy nas problem niedożywienia, koniecznie skontaktujmy się z nim. Pamiętajmy – badania wykazują, że aż połowa osób po 70. roku życia jest w jakimś stopniu niedożywionych. Ma to ogromny wpływ na jakość życia, zachorowalność i czas ewentualnego powrotu do zdrowia.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany