Tradycyjne nalewki smakowe. Na zdrowie!

Tradycyjne nalewki smakowe. Na zdrowie!

Według statystyk średnio kupujemy 34 opakowania rozmaitych leków w ciągu roku. Tymczasem większość składników leczniczych jest też dostępna w zdrowszej formie np. jako tradycyjne nalewki smakowe.

Wiele roślin – z uwagi na zawarte w nich składniki – ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, to dlatego są częstym składnikiem leków, dostępnych w aptekach. Pomimo to, takie rośliny jak: krwawnik, dziurawiec, kwiat lipy, macierzanka, bywają niedoceniane i są często nazywane chwastami, badylami lub zielskiem. Tymczasem niektórym schorzeniom można przeciwdziałać, włączając pospolite rośliny do codziennej diety. W okresie jesienno-zimowym świetnie sprawdzą się też tradycyjne nalewki smakowe.

Bierzemy za dużo leków?

Polacy do apteki zaglądają częściej niż inne nacje – po leki sięgamy, gdy dokucza ból brzucha, głowy, a nawet niestrawność. Według raportu DNB Bank Polska i firmy Deloitte, wydatki na leki stanowią w Polsce niemal 21 proc. ogółu wydatków na ochronę zdrowia – to więcej niż w rozwiniętych krajach europejskich. Według statystyk na farmaceutyki wydajemy rocznie średnio 139 euro na osobę i kupujemy aż 34 opakowania rozmaitych leków w ciągu roku (co lokuje Polaków na drugim miejscu w Europie pod względem spożywanych medykamentów).

Naturalne środki lecznicze

Tymczasem rośliny, które dobrze wpływają na nasze zdrowie, można spotkać nawet w największych aglomeracjach. Mniszek lekarski (zwany potocznie mleczem lub dmuchawcem) wspomaga pracę wątroby i nerek, czyli narządów odpowiedzialnych za usuwanie toksyn z organizmu. Rumianek to jedna z najbardziej znanych i popularnych roślin leczniczych, stosuje się go m.in. w problemach z trawieniem i wzdęciach, a także aby uspokoić skołatane nerwy, bo ma właściwości rozluźniające. Kwiaty i owoce bzu czarnego (pod postacią soku, syropu, naparu) wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i gardła.

Tradycyjne nalewki smakowe

Zamiast kupować leki, zawierające składniki pochodzenia roślinnego, można przygotować smaczne nalewki, które pomogą zwalczyć uciążliwe dolegliwości. – Nie potrzeba wybitnych umiejętności by przygotować domową, zdrową nalewkę. Każdy może w prosty sposób wydobyć z dowolnych produktów to, co w nich najlepsze. Tworząc w ten sposób niecodzienne rodzaje nalewek – mówi Adam Zniszczyński, ekspert z firmy Nalevka Polska.

Osoby, które nie mają czasu lub chęci zajmować się produkcją domowych nalewek, mogą skorzystać z szerokiej oferty polskich wytwórców tego alkoholu. – Tworząc nasze nalewki bazujemy na starych przepisach używanych przez pokolenie naszych babć i dziadków. Można w takich zapiskach znaleźć lekarstwo na wszystko. Dziś produkty o takich właściwościach kupujemy w aptece – wyjaśnia Adam Zniszczyński, ekspert z firmy Nalevka Polska. Nalewki, poza wartościami leczniczymi, oferują bogaty wachlarz smaków i aromatów.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus (0 )