Warzywa i owoce w diecie – kampania

Warzywa i owoce w diecie – kampania

Warzywa i owoce są smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku lub samodzielną przekąskę między posiłkami i powinny znaleźć się w diecie seniora.

Według piramidy zdrowego żywienia opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia to warzywa i owoce powinny stanowić podstawę w codziennym jadłospisie. To one są nieocenionym źródłem witamin, składników mineralnych czy dobroczynnego błonnika pokarmowego, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Aby utrzymać dobrą formę i samopoczucie oraz chronić się przed chorobami, warto codziennie sięgać po warzywa i owoce. Lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Przypomina o tym również Agnieszka Piskała-Topczewska, ekspert ds. żywienia III edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, której celem jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.

– Światowa Organizacja Zdrowia określiła zalecaną, dzienną porcję warzyw i owoców w diecie – 500 g, jako część pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia. Do pięciu porcji warzyw i owoców, oprócz produktów w tradycyjnej, surowej formie, wliczyć można również garść suszonych owoców, talerz zupy jarzynowej czy szklankę soku owocowego bądź warzywnego. Najwartościowsze są jednak świeże warzywa i owoce, a także krótko gotowane w niewielkiej ilości wody lub na parze – wówczas w największym stopniu zachowują one swoją cenną wartość odżywczą. Jeśli więc gotujemy, dusimy bądź pieczemy te produkty, róbmy to jak najkrócej, by nie pozbawiać ich ważnych dla zdrowia mikroelementów. Najwięcej witamin tracą warzywa smażone, dlatego lepiej unikać przygotowywania ich w ten sposób – radzi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”

Agnieszka Piskała-Topczewska

Jak przygotować smaczne i wartościowe dania na bazie warzyw i owoców?

Odpowiedzi na to pytanie udzielą wkrótce wyjątkowi eksperci – Agnieszka Piskała-Topczewska i Marcin Budynek, którzy swoją wiedzą i bogatym doświadczeniem wspierać będą III edycję kampanii informacyjno-edukacyjnej „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
✔ Dietetyk Agnieszka Piskała-Topczewska jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW oraz podyplomowych studiów pedagogicznych. Należy do wąskiego grona diet coachów certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera. Zdrowie i racjonalne odżywianie to nie tylko jej zawód, ale i pasja.
✔ Marcin Budynek to mistrz kulinarny, założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, której motto brzmi: „Smacznie, świeżo, zdrowo”. Jego specjalnością jest kuchnia polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z bogactwa natury, dlatego często wykorzystuje produkty regionalne. Jest propagatorem zdrowego żywienia, także wśród najmłodszych.

Tegoroczna edycja kampanii będzie miała charakter kulinarny

– Celem I edycji kampanii było budowanie wśród Polaków świadomości na temat wpływu spożywania warzyw i owoców na nasze zdrowie i poczucie szczęścia, w oparciu o wiedzę medyczną, psychologiczną i socjologiczną. W II edycji zaprosiliśmy do współpracy ekspertów: dietetyka sportowego, trenera personalnego i psychologa sportu, którzy pokazali, jak wcielić w czyn zalecenia w trzech obszarach: właściwej, zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, aktywności fizycznej oraz motywacji do jej uprawiania. W tym roku kampania przebiegać będzie pod hasłem: „przyGOTUJ się na DOBRE…”, a więc: dobre życie, zdrowie, samopoczucie, zwyczaje, decyzje, chwile, jedzenie i smaki. Z jednej strony to zachęta do działania i wezwanie do podjęcia odpowiednich kroków w kierunku zmiany nawyków żywieniowych, z drugiej zaś zapowiedź, w jaki sposób będziemy to robić – poprzez konkretne propozycje kulinarne, wspólne gotowanie, pomysły na wspaniałe i wartościowe dania, w których głównymi składnikami będą polskie warzywa i owoce – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii na stronie www.warzywaiowocenaszczescie.pl oraz na Facebooku.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )