
Arabika czy robusta? Poznaj główne różnice między tymi rodzajami kawy!
Picie kawy to dla wielu ludzi poranny rytuał, moment relaksu w ciągu dnia, czy chwila wytchnienia podczas przerwy w pracy. Nic więc dziwnego, że dyskusje na jej temat wzbudzają sporo emocji. Kawosze od lat starają się odpowiedzieć na nurtujące ich pytanie: robusta, czy arabika – którą wybrać? Odpowiedź nie będzie jednoznaczna i prosta, bo przecież o gustach się nie dyskutuje, ale warto znać chociaż podstawowe informacje na temat tych dwóch, niezwykle popularnych gatunków kawy.
Materiał reklamowy Coffeedesk
Arabika i robusta – podstawowe różnice
Warto wiedzieć, że istnieje ponad sto gatunków kawy. Szturmem na światowy rynek wdarły się te najpopularniejsze i dziś nam najbliższe – arabika i robusta. Arabika stanowi ponad 70% rynku kawy na świecie. Mimo to robusta cieszy się dziś ogromną rzeszą wielbicieli I znaleźć ją można w najpopularniejszych mieszankach kawy z oferty sklepu Coffeedesk.pl. To, co różni je od siebie, to przede wszystkim:
- Smak – chociaż oczywiście wiele zależy od obróbki ziaren, położenia plantacji, fermentacji i przygotowania kawy, to arabika jest raczej łagodna, delikatnie kwaskowata, z wyraźną kwiatową lub kakaową nutą. Jest też zdecydowanie słodsza od robusty, którą cechuje większa gorycz i intensywność smaku. Często mówi się, że robusta to ostra kawa, natomiast pozbawiona kwaskowatości, którą daje nam arabika.
- Pochodzenie – arabika uprawiana jest na terenach górzystych, około 1000-2000 m n.p.m, na przykład w Brazylii i Etiopii. Arabika lubi żyzną glebę, mocne nasłonecznienie i częste opady deszczu, nierzadko uprawiana jest także na glebie wulkanicznej. Robusta z kolei pochodzi z Afryki zachodniej, terenów niższych, do 800 m n.p.m. Drzewko robusty rośnie wyżej i jest wydajniejsze, przez co jego owoce uważa się za bardziej pospolite, co ma również odzwierciedlenie w cenie, gdyż robusta jest kawą zdecydowanie tańszą.
- Zawartość kofeiny – robusta znana jest z wysokiej zawartości kofeiny, przez co oczywiście jest bardziej gorzka, ale także pobudzająca. Arabika posiada natomiast większą ilość tłuszczy i cukrów, ale dwa razy mniej kofeiny. Chociaż wiele osób umniejsza robuście, to właśnie jej właściwości pobudzające sprawiają, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka.
Ciekawe właściwości robusty i arabiki
Oba z tych gatunków posiadają ciekawe właściwości, które cenione są przez koneserów kawy na całym świecie. Często nie zdajemy sobie sprawy, z czego wynika różnica w ich cenie czy smaku. Co ciekawego możemy powiedzieć o każdej z nich?
Robusta
Jest gatunkiem kawy, który sprzyja powstawaniu tak zwanej cremy, czyli pianki pojawiającej się na powierzchni kawy, która powstała z bąbelków dwutlenku węgla, wypłukanego z ziaren. To właśnie dlatego znajdziemy ją w wielu mieszankach kaw, czyli tak zwanych blendach, gdzie producentom zależy na powstaniu cremy po zaparzeniu.
Arabika
Jest bardziej podatna na szkodniki i „chorowita”, dlatego jej uprawa wiąże się z ogromnymi nakładami finansowymi. Dodatkowo rośnie wysoko, a więc jej zbiory są utrudnione. Te czynniki mają wpływ na jej cenę. Świetnie łagodzi “ostry” smak robusty, dlatego często producenci mieszają ziarna tych dwóch gatunków.