Arabika czy robusta? Poznaj główne różnice między tymi rodzajami kawy!

Arabika czy robusta? Poznaj główne różnice między tymi rodzajami kawy!

Picie kawy to dla wielu ludzi poranny rytuał, moment relaksu w ciągu dnia, czy chwila wytchnienia podczas przerwy w pracy. Nic więc dziwnego, że dyskusje na jej temat wzbudzają sporo emocji. Kawosze od lat starają się odpowiedzieć na nurtujące ich pytanie: robusta, czy arabika – którą wybrać? Odpowiedź nie będzie jednoznaczna i prosta, bo przecież o gustach się nie dyskutuje, ale warto znać chociaż podstawowe informacje na temat tych dwóch, niezwykle popularnych gatunków kawy.

Materiał reklamowy Coffeedesk

Arabika i robusta – podstawowe różnice

Warto wiedzieć, że istnieje ponad sto gatunków kawy. Szturmem na światowy rynek wdarły się te najpopularniejsze i dziś nam najbliższe – arabika i robusta. Arabika stanowi ponad 70% rynku kawy na świecie. Mimo to robusta cieszy się dziś ogromną rzeszą wielbicieli I znaleźć ją można w najpopularniejszych mieszankach kawy z oferty sklepu Coffeedesk.pl. To, co różni je od siebie, to przede wszystkim:

  • Smak – chociaż oczywiście wiele zależy od obróbki ziaren, położenia plantacji, fermentacji i przygotowania kawy, to arabika jest raczej łagodna, delikatnie kwaskowata, z wyraźną kwiatową lub kakaową nutą. Jest też zdecydowanie słodsza od robusty, którą cechuje większa gorycz i intensywność smaku. Często mówi się, że robusta to ostra kawa, natomiast pozbawiona kwaskowatości, którą daje nam arabika.
  • Pochodzenie – arabika uprawiana jest na terenach górzystych, około 1000-2000 m n.p.m, na przykład w Brazylii i Etiopii. Arabika lubi żyzną glebę, mocne nasłonecznienie i częste opady deszczu, nierzadko uprawiana jest także na glebie wulkanicznej. Robusta z kolei pochodzi z Afryki zachodniej, terenów niższych, do 800 m n.p.m. Drzewko robusty rośnie wyżej i jest wydajniejsze, przez co jego owoce uważa się za bardziej pospolite, co ma również odzwierciedlenie w cenie, gdyż robusta jest kawą zdecydowanie tańszą.
  • Zawartość kofeiny – robusta znana jest z wysokiej zawartości kofeiny, przez co oczywiście jest bardziej gorzka, ale także pobudzająca. Arabika posiada natomiast większą ilość tłuszczy i cukrów, ale dwa razy mniej kofeiny. Chociaż wiele osób umniejsza robuście, to właśnie jej właściwości pobudzające sprawiają, że wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka.

Ciekawe właściwości robusty i arabiki

Oba z tych gatunków posiadają ciekawe właściwości, które cenione są przez koneserów kawy na całym świecie. Często nie zdajemy sobie sprawy, z czego wynika różnica w ich cenie czy smaku. Co ciekawego możemy powiedzieć o każdej z nich?

Robusta

Jest gatunkiem kawy, który sprzyja powstawaniu tak zwanej cremy, czyli pianki pojawiającej się na powierzchni kawy, która powstała z bąbelków dwutlenku węgla, wypłukanego z ziaren. To właśnie dlatego znajdziemy ją w wielu mieszankach kaw, czyli tak zwanych blendach, gdzie producentom zależy na powstaniu cremy po zaparzeniu.

Arabika

Jest bardziej podatna na szkodniki i „chorowita”, dlatego jej uprawa wiąże się z ogromnymi nakładami finansowymi. Dodatkowo rośnie wysoko, a więc jej zbiory są utrudnione. Te czynniki mają wpływ na jej cenę. Świetnie łagodzi “ostry” smak robusty, dlatego często producenci mieszają ziarna tych dwóch gatunków.

Kategorie
Udostępnij

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.