
Brokuł – zielony afrodyzjak
Brokuły to tylko z pozoru zwykłe, pospolite warzywa. Tak naprawdę mają nieskończenie wiele zastosowań w kuchni, są smaczne i niezwykle zdrowe, zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Co ciekawe, razem z pietruszką czy szparagami są zaliczane do afrodyzjaków.
Brokuły pochodzą z regionu Morza Śródziemnego, a znane były już w czasach starożytnych. W Polsce pojawiły się stosunkowo niedawno, choć popularnością przebiły już kalafior.
„Wciąż jednak spożywamy ich zbyt mało. Statystyczny Polak zjada niespełna 300 gram brokułów rocznie. A szkoda – bo to niezwykle wartościowe i smaczne warzywa” – przekonuje prezes Stowarzyszenia Promocji Brokuła Michał Groblewski.
Brokuły to cenne źródło witaminy C – 200 gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Warzywo to zawiera także inne witaminy – B, A, K, PP oraz wapń, magnez, fosfor, potas czy kwas foliowy i pantotenowy. Wpływa pozytywnie na przeciwdziałanie chorobom nowotworowym, zalecane jest chorym na cukrzycę czy anemię oraz osobom posiadającym schorzenia serca czy artretyzm. Lista cennych substancji i pozytywnego oddziaływania na organizm człowieka jest długa. Równie długa, jak możliwości zastosowania brokułów w kuchni…
Brokuły w naszym kraju dostępne są przez cały rok – jeśli nie świeże to w formie mrożonej. Kupując świeże warzywa powinniśmy zwrócić uwagę na ich wygląd. Wysokiej jakości brokuł nie powinien mieć plam na różyczkach, a jego liście nie powinny być żółte.
Brokuły w kuchni mogą być wykorzystane jako ozdoba, zielony dodatek do dania głównego. Ale również mogą stanowić podstawę wykwintnej potrawy. Przykład: zupa krem z brokułów z kaparami i prażonymi pestkami dyni, zapiekanka brokułowa z łososiem, a dla wegetarian pasztet z brokułów i selera. To warzywo daje naprawdę duże pole do popisów kulinarnych, a jego wdzięczny kształt i kolor sprawi, że każda potrawa będzie wyglądała apetycznie.
Wspaniały smak, apetyczny wygląd, a do tego niezwykłe właściwości. To wszystko sprawia, że brokuły polecają się na kolację… ze śniadaniem. I nie tylko. Smacznego!
Więcej informacji na temat Stowarzyszenia Promocji Brokułów oraz właściwości tych warzyw znajduje się na stronie: www.brokuly.com
- KOBIDO –masaż twarzy –naturalny sposób na młodszy wygląd - 7 czerwca, 2023
- „Gazeta Senior” czerwiec 2023 [6/2023]. Sprawdź, co w numerze? - 31 maja, 2023
- Dodatki do emerytury 2023. NOWY DODATEK od lipca br. Sołtysowe, 13. i 14. emerytura, waloryzacja, zwrot podatku, 500plus dla seniora, 200plus [ZESTAWIENIE] - 30 maja, 2023