
Co jeść w podróży?
Dalekie i męczące podróże sprzyjają podjadaniu niezdrowego jedzenia, które jest łatwe w spożyciu. Warto jednak poświęcić trochę czasu przed wyjazdem na przygotowanie pełnowartościowego posiłku, który będzie zdrowy i smaczny. Będziemy mieć wówczas również pewność, że danie jest świeże.
Często zastanawiamy się jakie jedzenie zabrać ze sobą w podróż. Otóż wszystko zależy od jej długości, liczby uczestników oraz środka transportu. Wiadomo bowiem, że w samochodzie jedzenie odbywa się w bardziej komfortowych warunkach niż na przykład w autokarze. Jednak również podczas postoju możemy chwilę przerwy wykorzystać nie tylko na przysłowiowe „rozprostowanie kości”, ale również zjedzenie smacznego i pożywnego posiłku.
– Pamiętajmy, że świeże warzywa, czy pokrojone owoce średnio znoszą długą podróż. Lepiej zatem przegotować owoce, lub warzywa, ponieważ okres ich przydatności automatycznie się wydłuża i nie stracą na jakości, dzięki temu są bardziej smaczne i wyglądają ładnie. – mówi Piotr Ceranowicz, kucharz oraz uczestnik III edycji programu Top Chef.
– Najlepszym rozwiązaniem podczas podróży sa potrawy jednogarnkowe lub sałatki, które możemy przygotować różnie. W czasie wyjazdu sprawdzą się idealnie, ponieważ nie mamy możliwości, by odgrzać swój posiłek. Do sałatek warto dodać produkty zbożowe, jak na przykład kasze, makarony pełnoziarniste, które możemy połączyć z rybami, kurczakiem lub innym mięsem. W podróżny powinniśmy unikać jajek. – dodaje Piotr Ceranowicz.
Z sosami do sałatek jest problem, ponieważ podczas podróży spłyną na dno. Dlatego należy dodać go do sałatki dopiero przed spożyciem. Jeśli użyjemy świeżych warzyw to w przypadku długiego wyjazdu, lub wysokiej temperatury stracą one na jakości. Mogą zacząć fermentować.
Źródło: Portal Newsrm.TV
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016