
Co przygotować na letnie przyjęcie dla wnuków?
Wakacje oraz piękna pogoda sprzyjają organizowaniu imprez i pikników na świeżym powietrzu. Jeśli planujemy wakacyjne przyjęcie dla wnuków, warto zastanowić się nad przygotowaniem odpowiednich zdrowych przekąsek, które nie tylko trafią w gust maluchów, ale również dostarczą im energii do letnich zabaw.
Podczas letniego pikniku w parku lub przyjęcia w ogrodzie najlepiej sprawdzą się potrawy, które łatwo można podzielić na niewielkie porcje i wziąć do ręki. Dobrym rozwiązaniem na tę okazję będą desery na bazie mleka i produktów mlecznych, wzbogacone sezonowymi owocami np. truskawkami, malinami czy borówkami.
– Lato to doskonała pora na wszelkiego rodzaju pikniki i spotkania. W takie dni bardzo często organizujemy na świeżym powietrzu pikniki dla swoich pociech. Niestety podczas takich spotkań często podajemy im wiele niezdrowych przekąsek typu: chipsy, paluszki, kremowe ciasta i słodycze różnego rodzaju. To wszystko powoduje, że w dzieciach budujemy złe nawyki żywieniowe. Otyłość i nadwaga to problem, który wciąż narasta. – mówi dietetyk Dorota Osóbka.
Jak zatem zaskoczyć dzieci na przyjęciu?
Naleśniki to bardzo proste w przygotowaniu danie, które uwielbiają właściwie wszyscy, łącznie z dziećmi. Dają wiele możliwości, zarówno pod względem przygotowania, jak i serwowania. Można je jeść na słodko i na słono. Na przyjęciu możemy do naleśników dodać owoce i polać je jogurtem.
– Pracując nad zdrowymi nawykami żywieniowymi naszych dzieci powinniśmy zwrócić uwagę również na to, co podajemy. Możemy przygotować zdrowsze alternatywy, na przykład przekąski oparte na produktach mlecznych. bardzo powszechne są koktajle na bazie jogurtu, kefiru, czy mleka z dodatkiem świeżych owoców. – mówi Dorota Osóbka.
Dobrym rozwiązaniem będą również gofry, które są prawdziwą kwintesencją lata. Możemy przygotować je wcześniej w domu, a podczas przyjęcia podać z dodatkami w postaci świeżych owoców, musów, twarożków, jogurtów czy niewielkiej ilości bitej śmietany. Jako deser świetnie sprawdzi się budyń własnej produkcji. Wbrew pozorom jego samodzielne wykonanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Do jego przygotowania wystarczy jedynie mąka, mleko, żółtka oraz masło. Wszystkie składniki łączymy ze sobą do momentu zagotowania i budyń gotowy.
– Możemy także przygotować dietetyczne lody. Jeśli tylko mamy odpowiednie urządzenie do przygotowania tych przysmaków. Wystarczy trochę mleka, do tego świeże owoce, troszkę cukru i możemy przygotować bardzo smaczny, schłodzony posiłek. – dodaje Dorota Osóbka.
Źródło: Portal Newsrm.TV
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016