Czy kolagen przyjmujemy tylko w jedzeniu?

Czy kolagen przyjmujemy tylko w jedzeniu?

Kolagen jest jednym z podstawowych białek budulcowych w naszym organizmie, tym samym wpływa na pracę wielu narządów i układów w naszym ciele. Jego niedobór może skutkować zmniejszoną elastycznością i starzeniem się skóry czy nawet poważnymi ubytkami w obrębie naszych narządów ruchu. Jak zadbać o właściwą suplementację kolagenem, w jakich produktach spożywczych go znajdziemy i w jaki sposób skutecznie możemy zapobiec problemom związanych z jego niedoborem?

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Kolagen – czym jest i jakie pełni funkcje w naszym organizmie? 

Kolagen to jedno z podstawowych białek w ciele człowieka. Jest on jednym z naszych głównych materiałów budulcowych i znajduje się między innymi w tkance łącznej. Ze względu na jego specyfikę i obszar występowania, wyróżniamy aż 29 różnych odmian tego białka. Najbardziej rozpowszechnionym w naszym organizmie – a także najlepiej poznanym – jest tak zwany kolagen typu I. Możemy go spotkać w skórze, tętnicach czy naskórku. Kolagen typu II występuje jedynie w chrząstkach, natomiast inne rodzaje kolagenu znajdziemy w różnych miejscach naszego ciała. Ten naturalny polimer może być również wykorzystywany w medycynie.

Kolagen naturalny – czym jest?

Kiedy czytamy opisy różnych produktów kosmetycznych, możemy spotkać określenie „kolagen naturalny”. Tym mianem określa się każdy kolagen, który jest pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Obecnie najczęściej kolagen naturalny jest pozyskiwany z ciał tołpyg, czyli gatunku ryb słodkowodnych, stąd czasami można spotkać się z określeniem „kolagen rybi”.

Najczęściej spotykamy jednak tak zwany hydrolizat kolagenu, czyli innymi słowy kolagen wytworzony w laboratorium. Jego skład nie różni się bardzo od tego naturalnego.

Kolagen w diecie – gdzie możemy go spotkać?

Z racji na występowanie kolagenu w wielu miejscach ciał zwierząt, to właśnie różnego mięsne dania stanowią najbogatsze w to cenne białko rodzaje produktów spożywczych. Szczególnie istotna jest obecność żelatyny w pożywieniu, czyli mieszanki peptydów powstałej na skutek hydrolizy odzwierzęcego kolagenu. Jakie produkty zawierają żelatynę? Są to między innymi:

  • galaretki z nóżek wieprzowych, kurzych łapek itp.;
  • podroby;
  • gotowane chrząstki;
  • ryby w galarecie;
  • żelki;
  • galaretki owocowe.

Jak widać, wiele produktów spożywczych, na jakie możemy się natknąć na półkach sklepowych, zawierają to cenne białko. W czym jego zwiększona podaż może nam pomóc?

Kolagen i jego funkcje – w czym zaszkodzi nam jego niedobór?

Kolagen jest nieustannie przetwarzany wewnątrz naszych komórek, co oznacza, że jego włókna ulegają degradacji i następnie są odbudowywane. Z wielu przyczyn, takich jak wiek, nadmierny stres, obniżona odporność, zła dieta lub nadmierny wysiłek fizyczny, naturalna produkcja kolagenu może zostać zakłócona. Czym to grozi? Przede wszystkim pogorszy się kondycja naszej skóry: starzenie się skóry, zmarszczki, utrata naturalnej elastyczności – to wszystko może być wywołane niedoborem kolagenu.

To białko jest również niezwykle cenne dla naszych kości, stawów i chrząstek, więc jego niedobór odczujemy także w układzie ruchu. Kości i stawy staną się bardziej podatne na złamania i inne mechaniczne uszkodzenia, a my będziemy odczuwać dyskomfort i ból przy poruszaniu.

Czy kolagen przyjmujemy wyłącznie w jedzeniu?

Kolagen zasadniczo jest przyjmowany przez nas w różnych produktach spożywczych, możliwa jest jednak jego suplementacja. Poza tym niestety nie ma żadnego skutecznego sposobu na zwiększenie jego ilości w naszych strukturach komórkowych. Właśnie dlatego bardzo ważne jest, żeby spożywać produkty, które mogą nam dostarczyć wystarczające ilości tego białka. Nie popadajmy jednak w przesadę, gdyż z kolagenem jest tak samo jak z innymi substancjami – tylko dawka czyni truciznę.

Nadmiar kolagenu również skutkują całą masą nieprzyjemnych skutków. Może prowadzić nawet do marskości wątroby. Ze względu na to, że jego naturalne występowanie również ogranicza się do źródeł pochodzenia zwierzęcego, obfitującego w sporą ilość tłuszczy, trzeba wziąć na to szczególny namiar przy planowaniu naszej diety.

Jeśli chcemy natomiast ograniczyć starzenie się skóry, najlepiej wdrożyć sprawdzoną pielęgnację. W wielu kosmetykach wśród składników aktywnych możemy napotkać właśnie kolagen, który w dużej mierze może ograniczyć procesy starzenia się skóry, podobnie jak kwas hialuronowy czy koenzym Q10.

Artykuł partnerski

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds