Dlaczego częściej przeziębiamy się jesienią i zimą?

Dlaczego częściej przeziębiamy się jesienią i zimą?

Miesiące jesienno-zimowe uznawane są za sezon podwyższonej zachorowalności, ponieważ znacznie częściej się wtedy przeziębiamy. Czy jednak zastanawiamy się, dlaczego tak się dzieje? Co sprawia, że wirusy atakują nas chętniej zimą i jesienią niż wiosną lub latem?

Dłuższe przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach

Dlaczego dzieje się tak, że przebywając w zamkniętych pomieszczeniach, mamy większe szanse na zachorowanie? Otóż w dusznym, zamkniętym powietrzu zarazki, które wydostają się z organizmu osoby chorej, mają szansę przetrwać dłużej. Powoduje to zwiększone ryzyko zachorowania osób zdrowych, które przebywają w jednym pokoju z zakażonym. Dlatego zaleca się często wietrzyć pomieszczenia, także w miesiącach jesienno-zimowych.

Wirusy przeziębienia i grypy stają się bardziej aktywne w zimnej aurze

Według naukowców przy niskich temperaturach powłoka lipidowa wirusa robi się bardziej wytrzymała, co oznacza, że jest on nie tylko silniejszy i może dłużej przetrwać, ale także ma większą zdolność do atakowania przeciwciał układu odpornościowego. To właśnie dlatego jesień i zima stanowią miesiące, podczas których wirusy rozprzestrzeniają się najszybciej.

Jesienią i zimą układ odpornościowy człowieka zwalnia obroty

Naukowcy z Yale dowiedli, iż niska temperatura może zaburzać pracę naszego nosa, zwiększając tym samym prawdopodobieństwo wdarcia się do organizmu bakterii i wirusów. Nasz nos, który w miesiącach letnich stanowi czynnik wzmacniający odporność, zimą i jesienią może przyczyniać się do powstania przeziębień.

Nie jest to jednak jedyny powód spadku odporności jesienią. Problemem jest tutaj także brak słońca, z którego czerpiemy w ciepłym okresie witaminę D, tak cenną dla naszego układu immunologicznego. W chłodnych miesiącach lekarze zalecają więc suplementację witaminą D, gdyż jej niedobór może powodować zwiększoną podatność na infekcje.

Jak uniknąć przeziębienia jesienią i zimą?

Kiedy skończy się lato, a temperatura spadnie i nastaną znowu chłodne, ponure dni, warto pomyśleć o tym, aby wzmacniać swoją odporność. Istnieje wiele sposobów na to, żeby stymulować układ odpornościowy do sprawniejszego działania, a jednym z nich jest zdrowa, zbilansowana dieta, pełna wartości odżywczych, które wspomogą funkcjonowanie naszej odporności.

Wiadomo jednak, że nie wszystkie witaminy i minerały z jedzenia będą sprawnie wchłanianie, zwłaszcza jeżeli żywność jest przetworzona w jakikolwiek sposób. Warto więc pomyśleć o suplementacji składnikami, których działanie na wzmocnienie odporności zostało potwierdzone. Zaleca się stosowanie:

  • witaminy D,
  • witaminy C,
  • witaminy A,
  • cynku.

Są to najpowszechniejsze składniki odżywcze, które wspomogą nasz organizm, pozwalając mu łatwiej walczyć z zagrażającymi ciału jesienią wirusami przeziębienia i grypy. A jeżeli infekcja już nas dopadnie, powinniśmy jak najszybciej przyjąć lek na przeziębienie Aspirin i postawić na odpoczynek, co pozwoli nam szybko poradzić sobie z chorobą.

Artykuł partnerski

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds