
Dynie przydatne nie tylko na Halloween
Dynia jest jednym z symboli amerykańskiego święta Halloween. Jednak poza funkcją dekoracyjną warzywo to posiada wiele walorów smakowych i odżywczych.
– Istnieje kilka powodów, dla których Polacy kupują dynie. Klienci chętnie kupują je do kuchni, do dekoracji i do wycinania na Halloween. – mówi sprzedawca Krzysztof Chojnacki
Dynia – w postaci surowej, słabo przetworzonej oraz soku – jest bogatym źródłem witamin. Zawiera również porównywalną do marchewki ilość karotenu. Warzywo to jest doceniane przez osoby dbające o linię oraz prowadzące zdrowy tryb życia.
– Wiele osób, z którymi ja się spotkałem zaczęło hodować dynię tak na własne potrzeby, robiło to, żeby na przykład schudnąć, czy żeby zdrowo się odżywiać na emeryturze. Pan, który hoduje największe dynie w Polsce mówi, że w ogóle cała jego przygoda z dyniami zaczęła się od kiedy zainteresował się zdrową żywnością. – podkreśla Krzysztof Chojnacki.
Sposobów przygotowania dyni jest wiele. Jednym z nich jest zapieczenie tego warzywa z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i ziół prowansalskich.
Jednak dynia nadal jest kojarzona głównie z amerykańskim świętem Halloween.
– Generalnie jak wycinam przy dzieciach, tutaj na prezentacjach i dla klientów to większość lubi tzw. „zło” na dyni , czyli przymrużone groźne oczy i szeroka buzia z długimi zębami. Oprócz tego taka śmieszna, uśmiechnięta buzia niemowlaka z jednym ząbkiem. – mówi Krzysztof Chojnacki o głównych trendach w wycinaniu dyni.
Źródło: Portal Newsrm.TV
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016