Eksperci alarmują. Dieta bezglutenowa może szkodzić!

Eksperci alarmują. Dieta bezglutenowa może szkodzić!

Dieta bezglutenowa jest promowana w mediach przez gwiazdy jako dieta cud. Eliminacja produktów zawierających gluten może się okazać jednak tragiczna w skutkach. Specjaliści przestrzegają – wprowadzenie takiej diety może prowadzić do problemów zdrowotnych.

– Osoba, która nie ma wskazań do stosowania diety bezglutenowej, czyli nie ma ani celiakii, ani potwierdzonej alergii na gluten, nie powinna stosować diety bezglutenowej. – mówi dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec

Nie ma dowodów na to, że dieta bezglutenowa jest dietą odpowiednią dla zdrowego człowieka i pomoże nam schudnąć. Dieta ta, u ludzi bez celiakii lub alergii na gluten, nie ma właściwie racji bytu. Co więcej, zamiast pomóc, może zaszkodzić. Może prowadzić do niedoborów pokarmowych, co objawia się często złym samopoczuciem, a w przyszłości może prowadzić do poważniejszych chorób jak np. anemia. Badania pokazują, że gluten nie jest czynnikiem, który powoduje tycie. Zawiera on wiele substancji odżywczych, takich jak cynk czy żelazo, które potrzebne są naszemu organizmowi do sprawnego funkcjonowania. Zamiast kontaktować się ze specjalistą, niektórzy na własną rękę wykluczają wiele produktów z diety, takich jak makaron czy pieczywo i nie wiedzą czym je zastąpić.

– Nietolerancja glutenu to pojęcie dość ogólne. Możemy podzielić je na chorobę trzewną przy której musimy eliminować ten składnik z diety i ta choroba jest właściwie chorobą nieuleczalną. – mówi Monika Stromkie-Złomaniec

Czym tak naprawdę jest nietolerancja glutenu? Jest to pojęcie bardzo ogólne, ponieważ może oznaczać celiakię – chorobę trzewiową, albo alergię na gluten, bądź samą pszenicę, która wykrywana jest podczas badań alergicznych u alergologa. Alergia, w przeciwieństwie do celiakii, jest schorzeniem, które często można zaleczyć, lub z niego wyrosnąć.

– Osoba, która nie ma wskazań do stosowania diety bezglutenowej, czyli nie ma celiakii, ani potwierdzonej alergii na gluten nie powinna jej stosować! – przekonuje Monika Stromke-Złomaniec

Wykluczając produkty zbożowe takie jak pszenica, żyto czy owies musimy pamiętać o tym, żeby zastąpić je naturalnymi produktami bezglutenowymi czyli kaszą gryczaną, kaszą jaglaną, ryżem czy kukurydzą. 

– Nie wszystkie te produkty są powszechnie znane dlatego pacjenci ograniczają się do ryżu i kukurydzy, ponieważ niestety mało kto lubi kaszę gryczaną czy jaglaną. Wynikiem tego jest nieprawidłowa, źle zbilansowana dieta. – dodaje dietetyk Monika Stromke-Złomaniec

Portal Newsrm.TV

fot. Pixabay

Kategorie
Udostępnij

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.