
Gorąca herbata najlepsza na upał?
W krajach arabskich, podczas upałów, ludzie piją hektolitry gorącej herbaty z cytryną. Podobno działa ona i ochładza lepiej niż jakikolwiek inny, nawet zimny, napój. Jaka jest prawda? Co najlepiej pić w czasie upałów?
Gdy pojawiają się wysokie temperatury, ludzie intuicyjnie wybierają mocno zmrożone napoje – im więcej kostek lodu, tym lepiej. Wydaje nam się, że przyniesie nam to natychmiastowe orzeźwienie i pozwoli nam zwalczyć nieznośne uczucie gorąca. Jednak coraz częściej pojawiają się opinie, że w takich sytuacjach chłodne napoje warto zamienić na ciepłe – jak to robią ludzie w krajach arabskich.
– Jeżeli pijemy gorącą herbatę, faktycznie pocimy się zdecydowanie bardziej, co może schłodzić nasz organizm, natomiast nie odczujemy tego od razu. Lepsze są płyny, które po prostu są o temperaturze pokojowej. Nie są ani za zimne, ani za gorące. – mówi Hanna Stolińska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.
Podstawą oczywiście jest picie dużych ilości wody mineralnej, która nie tylko orzeźwia, ale również uzupełnia niedobory składników mineralnych, które tracimy razem z potem. Należy unikać napojów, które zawierają duże ilości cukru – soki, napoje gazowane, energetyki. Nie tylko zwiększają uczucie pragnienia, ale sprawiają także, że płyny dostarczane do organizmu gorzej się wchłaniają.
– Co więcej, nie należy pić kawy, mocnej herbaty, czy innych napojów, które zawierają kofeinę lub teinę. Te związki odwadniają nasz organizm i wypłukują z niego potrzebne witaminy i elektrolity. Na jedną szklankę kawy lub herbaty powinniśmy wypić dwie szklanki wody. – dodaje Hanna Stolińska.
Jeżeli nie jesteśmy największymi fanami picia wody mineralnej, to wystarczy trochę ją urozmaicić bez dodawania zbędnego cukru – plasterki owoców i warzyw takich jak cytryna, truskawki, ogórki czy dodanie ziół odświeżą smak zwykłej wody. Mitem jest również, że nie należy pić napojów izotonicznych. Kiedy się pocimy, taki napój najlepiej nas nawodni i dostarczy potrzebnych naszemu ciału składników – warto tylko zwrócić uwagę na zawartość i wybrać ten, który ma najmniej cukru.
Źródło: Portal Newsrm.TV
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016