
Jak gotować w garnku na parze?
Spis Treści
Nasze samopoczucie zależy przede wszystkim od tego, jakie potrawy spożywamy. Dlatego tak ważne jest to, aby przygotowywać dania z dobrej jakości składników. Ważny jest także sposób przyrządzania.
Smażenie mięsa czy przygotowywanie warzyw z użyciem dużej ilości tłuszczu może mieć zły wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Stąd też dużą popularność zyskał garnek do gotowania na parze, który pozwala na przyrządzenie smacznych potraw bez użycia oleju i innych, niezdrowych dodatków.
Jakie korzyści płyną z gotowania na parze?
Do zakupu garnka do gotowania na parze może nas zachęcić przede wszystkim to, że przygotowane w nim potrawy są zdrowe. To ważne dla osób, które chcą zachować sprawność i nie męczyć się np. z niestrawnością czy znacznym obciążeniem żołądka. Zdrowe posiłki pozwalają także zachować ładną sylwetkę. Wskazuje się również, że przygotowane na parze warzywa zachowują dużo więcej składników odżywczych niż gotowane w wodzie czy przyrządzane na patelni. Zrobione w ten sposób danie jest bardziej aromatyczne, a tym samym lepiej nam smakuje. Istotną zaletą garnków do gotowania na parze jest również to, że można w nim przygotowywać różne potrawy. Naczynia składają się z kilku poziomów, więc w jednym garnku zmieścimy wszystkie produkty spożywcze, jakie chcemy wykorzystać do przygotowania obiadu.
Jak gotować w garnku na parze?
Korzystanie z naczynia do gotowania na parze jest bardzo proste. Oczywiście wiele zależy od tego, czy zdecydujemy się na zakup klasycznego garnka, czy zainwestujemy w sprzęt podłączany do prądu. Wybierając drugi ze wskazanych modeli musimy pamiętać o tym, aby zapoznać się z instrukcją obsługi. Z niej dowiemy się, jak przygotować urządzenie do pracy, czego będziemy potrzebować do gotowania warzyw czy mięsa, jak również zdobędziemy informację na temat dostępnych w sprzęcie funkcji.
Jeśli korzystamy z tradycyjnego garnka do gotowania, wystarczy, że do najniższego poziomu nalejemy odpowiednią ilość wody. Ciecz nie powinna dotykać sita wyznaczającego drugi poziom garnka. Do wody można wrzucić ulubione zioła, które zwiększą aromatyczność dania i nadadzą mu bardziej wyrazisty smak. Na kolejnych poziomach układa się warzywa, mięso i rybę, w zależności od tego, jaką potrawę chcemy przygotować. Całość należy przykryć dołączoną do zestawu pokrywką i postawić na kuchence.
Jak nadać potrawom wyrazisty smak?
Przygotowując danie w garnku na parze, często zastanawiamy się, jak je doprawić, aby nam smakowało. Jeśli mowa o mięsie, warto zamarynować je na kilka godzin przed przystąpieniem do gotowania. W tym celu można użyć niewielkiej ilości oliwy z oliwek, jak również ulubionych przypraw. Chcąc przygotować smakowitą rybę również trzeba odpowiednią ją doprawić. Warto skropić ją sokiem z cytryny, ułożyć na niej czosnek i posypać ją przyprawami. Dobrze, jeśli ograniczymy zużycie soli, która jak wiadomo, ma negatywny wpływ na nasz organizm, i zastąpimy ją bardziej naturalnymi składnikami.
- Światowy Dzień Choroby Alzheimera – 21 września - 21 września, 2021
- 10 faktów o chorobie Alzheimera - 21 września, 2021
- Grillowe menu – zdrowo i smacznie - 30 kwietnia, 2021