
Jak i gdzie przechowywać owoce i warzywa?
Warzywa i owoce są bogactwem witamin, jednak istotne jest ich prawidłowe przechowywanie. Warto wiedzieć, które owoce można zaraz po zakupie włożyć do lodówki, a które pozostawić w temperaturze pokojowej. W jaki sposób powinnyśmy przechowywać owoce i warzywa opowie Anna Adamczyk, dietetyk centrum medycznego Vimed.
– W lodówce nie powinniśmy trzymać przede wszystkim owoców egzotycznych takich jak: awokado, banany czy ananasy. Dlaczego? Wystarczy pomyśleć o warunkach w jakich dojrzewają. Trzymanie ich w zimnie może spowodować, że stracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Lodówka nie sprzyja również ziemniakom, cebuli, ogórkom i pomidorom.
Ziemniaki w chłodnej temperaturze mogą zacząć szybciej kiełkować, a zawartość solaniny zwiększy się, która jest toksyczna dla naszego organizmu. Cebulę powinniśmy przechowywać w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach, najlepiej w woreczkach dziurkowanych. Jednak po obraniu jej i przekrojeniu należy przechowywać już w lodówce.
Warzywa bogate w wodę powinny być trzymane poza lodówką, ponieważ szybciej tracą smak i aromat. W niższej temperaturze możemy przechowywać jabłka, gruszki, kapustę, rzodkiewki, truskawki, maliny. Co ciekawe, zielonych warzyw takich jak sałata, brokuły czy ogórki nie należy przechowywać razem z produktami wydzielającymi etylen, który sprawia, że w jego obecności żywność szybciej dojrzewa. Etylen jest w papryce, bananach, jabłkach, gruszkach czy pomidorach.
– Owoce i warzywa nie powinny być zawijane w folię lub papier, ponieważ woda szybciej się skrapla, przez co przyspiesza proces gnicia produktu. Warzyw nie powinnyśmy myć przed włożeniem do lodówki. Starajmy się kupować warzywa jak najmniej oczyszczone. Myjmy je dopiero przed spożyciem. – dodaje Anna Adamczyk.
źródło: Portal Newsrm.TV
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016