Jak nabywać odporność jesienią – podpowiada Izabela Helman, dietetyk i żywieniowiec

Jak nabywać odporność jesienią – podpowiada Izabela Helman, dietetyk i żywieniowiec

Chłodniejsze dni sprawiają, że zwiększa się ilość infekcji i przeziębień. Aby ich uniknąć warto pomyśleć o zabezpieczeniu się przed nimi nie tylko poprzez cieplejszy ubiór, ale także przez stosowanie odpowiedniej diety wzmacniającej odporność. Na czym ją oprzeć, opowiada Izabela Helman, dietetyk i żywieniowiec.

Izabela Helman, dietetyk i żywieniowiec

Zbieranie, kupowanie i smakowanie sezonowej żywności stanowi część życiowych rytuałów, mocno osadzonych w naszej kulturze. Warzywa i owoce, w przeciwieństwie do świeżych bułeczek, nabierają największego smaku wtedy, gdy nie są dostępne dzień w dzień, przez cały rok. Urozmaicamy nasz sposób żywienia w powolnym rytmie pór roku. W wielu częściach Europy nadal praktykuje się domowe kiszenie i marynowanie wszystkich rodzajów sezonowej żywności, by móc spożywać ja także zimą. Polacy kiszą kapustę, suszą i marynują grzyby często własnoręcznie zebrane. A procesy fermentacyjne wnoszą wiele korzyści zimą. – Pewne rodzaje pokarmów dają impuls naszemu układowi odpornościowemu, są jego sojusznikami nie tylko w walce z przeziębieniami, lecz nawet z nowotworami. Nasz układ odpornościowy możemy wzmocnić dzięki różnorodnej, zrównoważonej diecie, aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu i dużej dawce pozytywnego myślenia – mówi Izabela Helman, dietetyk i żywieniowiec, która zajmuje się dietoterapią i edukacją żywieniową dla utrzymania zdrowego stylu życia oraz w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych. Jak tłumaczy ekspertka, organizm zabezpieczony systematycznym jedzeniem dużej ilości produktów bogatych w witaminy znacznie wzmacnia odporność, stwarzając skuteczną zaporę przeciwko infekcjom.

Zdrowe kolory jesieni

Owoce i warzywa są najłatwiej dostępnym i najbogatszym źródłem witamin w okresie ich dojrzewania i zbiorów. – To za kolorami żółtym, pomarańczowym, czerwonym, a także zielonym tej grupy żywności stoją beta karoten i witamina C. Stanowią też dobre źródło błonnika rozpuszczalnego – pektyny – wskazuje Izabela Helman.
Owoce i warzywa zawierają grupę związków fitochemicznych, zwanych przeciwutleniaczami (antyoksydantami). Bez nich bardzo szybko pokonałyby nas choroby. Przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe substancje powstające w organizmie, czyli wolne rodniki, będące ubocznymi skutkami procesu metabolizmu. – Na ich powstawanie ma też wpływ działanie dymu papierosowego, zanieczyszczenia środowiska. Gdy rodniki nie są usuwane, mogą poważnie uszkodzić komórki ciała – przestrzega ekspertka od żywienia.

Cynk w dyni i orzechach

Ważnym ze względu na budowanie odporności składnikiem mineralnym jest cynk, którego bogatym źródłem są obecnie pestki dyni oraz olej z pestek dyni, a w codziennej diecie – produkty z pełnego ziarna i orzechy. – Flora bakteryjna w jelicie grubym w znacznej mierze odpowiada za szybką reakcję na tworzące się procesy zapalne i wspomaga walkę z chorobą. Dlatego należy regularnie zjadać produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego, takie jak naturalne jogurty, kefiry. W okresie jesienno-zimowym słuszne jest także urozmaicenie swojej diety przez naturalne antybiotyki, czosnek i cebulę. Zawierają one wysoką ilość allicyny, która hamuje rozwój patogennych bakterii, wirusów i grzybów – radzi dietetyczka.

Ciepłe napoje i potrawy

Należy pamiętać o dobroczynnym działaniu miodu. Z nadejściem zimnych dni powinniśmy sięgać po ciepłe napoje i potrawy. Częściej pijmy herbatę np. ze skórką pomarańczową, goździkiem i imbirem, kawę zbożową z dodatkiem cynamonu, herbaty owocowe czy ziołowe. Gdy zimno na zewnątrz pamiętajmy o regularnych posiłkach. – Organizm potrzebuje stałych dawek energii, głód szybko go osłabia, a wtedy łatwiej łapiemy różne infekcje. Nadmiar cukru i słodyczy niestety nas wychładza, a dodatkowo czyni bardziej ospałymi i podatnymi na infekcje – mówi Izabela Helman. I poleca jeden z najlepszych sposobów wzmacniania odporności na infekcje, czyli regularne ćwiczenia fizyczne. Spacery w jesiennym słońcu, grabienie opadających liści czy wyjścia z psem realizują to zadanie.

Izbela Helman jest dietetykiem i żywieniowcem. Ukończyła Akademię Medyczną w Gdańsku (obecnie Gdański Uniwersytet Medyczny) obierając kierunek Dietetyka oraz Technologię Żywności i Żywienie Człowieka na Wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym i podyplomowe studia Poradnictwa Żywieniowego i Dietetycznego na SGGW. Uczestniczy w sympozjach i konferencjach poświęconych ochronie zdrowia człowieka.

Izabela Helman – telefon 693 638 539

Artykuł partnerski

Polecamy przepisy na rozgrzewające herbatki 

Rozgrzewające herbatki na jesienne wieczory

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds