Jak przechowywać warzywa i owoce w gorące dni?

Jak przechowywać warzywa i owoce w gorące dni?

Upał szkodzi nie tylko nam, ale także produktom, które kupujemy. Im jest cieplej tym trudniej wybrać ładne i świeże warzywa i owoce. Nawet gdy to się uda trzeba wiedzieć jak je przetransportować w wysokiej temperaturze, by nie straciły swojej świeżości.

Jeżeli zakupy robimy na lokalnym bazarze warto je zrobić rano. Wtedy towar jest jeszcze świeży, nie jest rozgrzany słońcem. Niestety z powodu wysokich temperatur wszystkie procesy gnilne rozwijają się dużo szybciej. Ważne żeby zawsze kupować warzywa i owoce, które nie są uszkodzone, wyglądają na świeże. Ja zawsze wszystko co kupuje muszę dotknąć – mówi Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss.

Gdy już wybierzemy odpowiednie produkty trzeba je przewieźć do domu. Im ten czas będzie krótszy tym lepiej dla naszych produktów. W domu natomiast można je odpowiednio ułożyć, żeby dłużej zachowały swoje właściwości.

– Wszystkie lodówki nowej generacji mają teraz podział szuflad z oznaczeniami wskazującymi, gdzie powinniśmy przechowywać np. sery, owoce, mięso. Oznaczenia wskazują miejsca z optymalną temperaturą – dodaje Grzegorz Goleń.

Produkty często wybieramy też pod wpływem chwili, gdy coś skusi nasz wzrok. Dlatego szczególnie teraz warto przed wyjściem z domu przygotować listę zakupów. Dzięki niej nie przywieziemy ze sobą niepotrzebnych produktów, które teraz nie zużyte szybko mogą się zepsuć.

Źródło: Portal Newsrm.TV

fot. Pixabay

Kategorie
Udostępnij

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.