
Jak przechowywać warzywa i owoce w gorące dni?
Upał szkodzi nie tylko nam, ale także produktom, które kupujemy. Im jest cieplej tym trudniej wybrać ładne i świeże warzywa i owoce. Nawet gdy to się uda trzeba wiedzieć jak je przetransportować w wysokiej temperaturze, by nie straciły swojej świeżości.
– Jeżeli zakupy robimy na lokalnym bazarze warto je zrobić rano. Wtedy towar jest jeszcze świeży, nie jest rozgrzany słońcem. Niestety z powodu wysokich temperatur wszystkie procesy gnilne rozwijają się dużo szybciej. Ważne żeby zawsze kupować warzywa i owoce, które nie są uszkodzone, wyglądają na świeże. Ja zawsze wszystko co kupuje muszę dotknąć – mówi Grzegorz Goleń, szef kuchni restauracji Strauss.
Gdy już wybierzemy odpowiednie produkty trzeba je przewieźć do domu. Im ten czas będzie krótszy tym lepiej dla naszych produktów. W domu natomiast można je odpowiednio ułożyć, żeby dłużej zachowały swoje właściwości.
– Wszystkie lodówki nowej generacji mają teraz podział szuflad z oznaczeniami wskazującymi, gdzie powinniśmy przechowywać np. sery, owoce, mięso. Oznaczenia wskazują miejsca z optymalną temperaturą – dodaje Grzegorz Goleń.
Produkty często wybieramy też pod wpływem chwili, gdy coś skusi nasz wzrok. Dlatego szczególnie teraz warto przed wyjściem z domu przygotować listę zakupów. Dzięki niej nie przywieziemy ze sobą niepotrzebnych produktów, które teraz nie zużyte szybko mogą się zepsuć.
Źródło: Portal Newsrm.TV
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016