
Jak sprawdzić jakość chleba?
Czy żeby skosztować chleb z chrupiącą skórką, świeży i bez konserwantów trzeba upiec go samemu? Niekoniecznie, jednak zakup dobrego chleba nie jest wcale łatwym zadaniem. Mąka dobrej jakości nie jest tania, dobre pieczywo również. Coraz częściej z powodu ubogiego portfela sięgamy jednak po pieczywo tanie, za to gorszej jakości. Tymczasem oszczędności są złudne, ponieważ jak mówi Waldemar Sarmacki – piekarz z piekarni „Sarmacka”, kupując pieczywo wyżej jakości mamy pewność, że nie jest wypełnione konserwantami. Jak sprawdzić jakość chleba?
Pieczywo jest jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych, które każdy z nas kupuje. Podczas wyboru chleba powinniśmy zwrócić uwagę na zawartą informację, która opisuje składniki pieczywa.
Nie to złotko co się świeci. Pamiętajmy, że nie każdy chleb, nawet taki, który wygląda apetycznie – jest dobrej jakości. Pieczywo, które zawiera konserwanty, na drugi dzień nie nadaje się już do spożycia.
– Cena jest również miernikiem jakości chleba. W przypadku droższego chleba jest większe prawdopodobieństwo, że ten chleb nie zawiera konserwantów. – mówi Waldemar Sarmacki.
Pamiętajmy, że chleb można upiec również domowym sposobem.
– Nasi klienci często zadają pytania typu: dlaczego chleb nie wyrósł? albo dlaczego nie jest dobry w smaku? Należy pamiętać o dwóch najważniejszych składnikach chleba – mące i zakwasach, od których zależy jakość każdego pieczywa. – dodaje Waldemar Sarmacki.
Źródło: Portal Newsrm.TV
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016