
Jak wybrać dobrą wędlinę?
Mięso zawiera wiele cennych składników i witamin, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Warto je jeść, ale tylko wtedy, kiedy jest świeże i przeszło obowiązkowe badania. Lodówki sklepowe uginają się pod dużą ilością wędlin, parówek, kiełbas. Jak zatem rozpoznać dobre mięso i czy cena ma znaczenie?
Bardzo ciężko poznać jest kiedy wędlina sprzedawana jest prosto od dostawcy, a kiedy swoje już przeleżała. Ciężko też zaufać sprzedawczyni, która poleca wędliny. Warto szukać nowych smaków, nowych produktów. Ciężko jest stwierdzić walory smakowe po wyglądzie. Nie zawsze to co ładnie wygląda, smacznie smakuje.
– Ja zazwyczaj kieruję się intuicją i próbuję. Jeśli raz mi coś nie posmakuje, to więcej nie kupuję. Warto szukać nowych smaków. – mówi Ewa Mielnicka, Miss Polski 2014 r.
Cena zazwyczaj świadczy o jakości produktu. Jeśli jest on wysoko ceniony i ma odpowiednią zawartość mięsa to wówczas możemy mieć pewność, że jest wysokiej jakości. Walory smakowe ciężko stwierdzić po wyglądzie mięsa, nie zawsze to co ładne jest smaczne. Warto przed zakupem produktu dokładnie zapoznać się z etykietą. A w jaki sposób przechowywać mięso w domu?
– Warto wiedzieć, że nawet złe ustawienie lodówki może powodować, że wędlina psuje się. Jeśli zauważymy na wędlinie efekt lepienia lub zmieniające się różne barwy – to świadczy to o tym, że jakiś ciąg technologiczny nie został zachowany. Taka wędlina mogła być również przechowywana w zbyt wysokiej temperaturze lub nawet wracając ze sklepu mogły zajść pewne zmiany, które jej zaszkodziły. – dodaje Ewa Mielnicka.
Pamiętajmy, że warto wybierać takie sklepy, które dbają o swoich klientów. Takie sklepy nie pozwolą sobie, żeby na ich półce leżała wędlina, która nie nadaje się do spożycia. Dlatego wybierajmy takie sklepy, które cenimy i mamy do nich zaufanie.
Źródło: Portal Newsrm.TV
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016