
Jak wybrać wodę? Pijmy na zdrowie
Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i nie może jej zabraknąć w diecie seniora. Jak wybrać wodę? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę kupując wodę butelkowaną.
Przed zakupem wody butelkowanej, warto uważniej przyjrzeć się etykiecie. Jak wybrać wodę? Sprawdźmy rodzaj wody (lub napoju), jakie aniony i kationy zawiera, jakie substancje ma i ile cukru dodano do napoju. Aby zachować formę, najlepiej sięgać po mineralne i źródlane wody. W przypadku wód smakowych, w składzie odnajdziemy substancje nadające smak, aromaty, konserwanty i mnóstwo cukru. To właśnie cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub inne substancje słodzące są podstawowym składnikiem wody smakowej. W 1,5-litrowej butelce płynu może być nawet kilkanaście łyżeczek cukru! Dlatego wody smakowe należy traktować jak inne napoje bezalkoholowe i ograniczać ich picie, bo mogą przyczyniać się do nadwagi, otyłości, a nawet do rozwoju cukrzycy typu 2.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów radzi, aby uważnie czytać etykiety. – Konsumenci często nie zdają sobie sprawy, że tak zwane wody smakowe to napoje, w których jest cukier lub substancje słodzące, a także sztuczne aromaty. Wybierając wodę mineralną czy źródlaną, zawsze dokładnie czytajmy etykiety – radzi Marek Niechciał, prezes UOKiK.
UOKiK przypomina
Naturalna woda mineralna to woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Naturalne wody mineralne w zależności od zawartości soli mineralnych dzielą się na: bardzo niskozmineralizowane (do 50 mg/l), niskozmineralizowane (do 500 mg/l), średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l).
Woda źródlana to woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Jest przeważnie bardzo niskozmineralizowana i dlatego można ją spożywać w dowolnych ilościach.
Woda stołowa to woda mineralna lub źródlana albo ich mieszanka, wzbogacona lub uzdatniona odpowiednimi związkami czy minerałami.
„Woda smakowa” to nie woda, tylko napój, który powstał na bazie wody z dodatkiem soków i/lub aromatów oraz cukru i/lub substancji słodzących.
Inspekcja Handlowa sprawdza
Inspekcja Handlowa sprawdziła 437 partii naturalnych wód mineralnych, źródlanych oraz napojów potocznie nazywanych „wodami smakowymi”. Nieprawidłowości wykryto w 44 partiach (10,1 proc.), a dotyczyły one m.in. źle oznakowanych butelek – dosładzane napoje nie miały odpowiednio widocznej informacji o zawartości cukru i substancji słodzących. Więcej na ten temat na stronie www.uokik.gov.pl.
Więcej informacji o roli wody w codziennej diecie w artykule: Dieta seniora. Pij na zdrowie!
- Światowy Dzień Choroby Alzheimera – 21 września - 21 września, 2021
- 10 faktów o chorobie Alzheimera - 21 września, 2021
- Grillowe menu – zdrowo i smacznie - 30 kwietnia, 2021