
Jedzenie a odżywianie, czyli ważne różnice między ilością a jakością, które musisz znać po pięćdziesiątce.
Odcinek 1. Cykl „Niedożywienie u seniorów” powstaje we współpracy z NUTRICO, szpitalem specjalizującym się w żywieniu dożylnym.
Czy wiesz, że można być jednocześnie otyłym i niedożywionym? Niestety, to prawda, a problem ten dotyka wiele osób po 50. roku życia, znacząco wpływając na ich funkcjonowanie w różnych sferach życia. Wyjaśniamy, czym jest niedożywienie, jakie są jego rodzaje i jak powinna wyglądać prawidłowa dieta seniora.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niedożywienie to brak równowagi pomiędzy zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe i energię a podażą, której zaspokojenie pozwala na wzrost, podtrzymywanie funkcji życiowych oraz pełnienie określonych funkcji. ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) mówi o niedożywieniu, które jest wynikiem braku wchłaniania lub spożywania substancji żywieniowych. Jeśli utrzymuje się on przez dłuższy czas, wówczas prowadzi do zmiany składu ciała, upośledzenia fizycznej i umysłowej funkcji organizmu oraz wpływa niekorzystnie na proces leczenia. Ważne jest zatem, aby nie tylko jeść, ale właściwie się odżywiać.
Ilość a jakość
Istnieją dwa rodzaje niedożywienia: ilościowe i jakościowe. Pierwsze występuje wtedy, gdy nie zapewnia się organizmowi odpowiedniej ilości pożywienia. Z drugim mamy do czynienia wówczas, gdy w codziennej diecie nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości mikro- i makroskładników, jak np. żelazo, cynk, wapń, magnez, fosfor, potas czy sód.
– Ryzyko niedożywienia jakościowego u seniorów jest ogromne. Zmiany fizjologiczne w przewodzie pokarmowym, będące konsekwencją starzenia się organizmu, wpływają na zmniejszenie wchłaniania wielu składników pokarmowych. Dodatkowo, niektóre leki powodują utratę apetytu i ograniczenie przyswajania cennych substancji odżywczych – mówi dr n. med. Łukasz Drozd, ekspert w zakresie żywienia klinicznego, twórca NUTRICO, ośrodka zajmującego się sporządzaniem mieszanin do żywienia pozajelitowego.
Ważne zalecenia
Odpowiednie żywienie jest ważne w każdym wieku, ale w przypadku seniorów powinno być szczególnie mocno kontrolowane. I to zarówno pod względem jakości, jak i ilości spożywanych posiłków. O brak apetytu w wieku senioralnym nietrudno.
– Objawy towarzyszące infekcjom, przeziębieniom lub grypie, tj. gorączka czy biegunka, stanowią częstą przyczynę braku łaknienia. Osoby starsze, zwłaszcza unikające spożywania pokarmów, mają słabszą odporność, która sprzyja infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Kilkudniowe ograniczenie spożywania posiłków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia niedożywienia. Zapotrzebowanie kaloryczne u osób powyżej 60. roku życia wynosi około 2000 kcal – dla kobiet i około 2200 – dla mężczyzn. Ważne jest, by osoby starsze spożywały posiłki pokrywające w pełni ich zapotrzebowanie na składniki odżywcze, takie jak białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, żelazo, witaminy C i E – wyjaśnia Aneta Kościołek, dietetyk z Kliniki Szafirowa.
Drugi odcinek cyklu pt. „Niedożywienie w krajach rozwiniętych. Uwaga, seniorzy w grupie ryzyka” opublikujemy 1 września 2015.
- Odporność bierze się z diety [8 najważniejszych zasad diety seniora] - 24 listopada, 2023
- Pokoleniowy konflikt o finanse [Silversi kontra pokolenie Zet] - 8 listopada, 2023
- Teksty na nagrobki z Pisma Świętego, pieśni, liturgii, maksymy mędrców i poetów [100 PRZYKŁADÓW] - 31 października, 2023