
Jedzmy kaszę
Zawiera cenny błonnik, który przeciwdziała tworzeniu się nowotworów jelita grubego. Naturalna, bez konserwantów i dodatków spożywczych, polecana jest zwłaszcza cukrzykom i osobom odchudzającym się. Łatwa w przyrządzaniu i dostępna na każdą kieszeń. Choć wydawałoby się, że tradycyjna kuchnia polska słynie z ziemniaków, w rzeczywistości to kasza była podstawą kuchni staropolskiej i gościła na stołach nawet częściej niż chleb. Dopiero w XVII wieku zaczęła być powoli wypierana przez ziemniaki. Obecnie zaczynamy wracać do korzeni, dzięki czemu kasza staje się modnym, inspirującym i co najważniejsze – zdrowym składnikiem potraw.
Kasza z pełnego ziarna
Kasza to nasiona zbóż oczyszczone z niejadalnych części ziarna. W zależności od rodzaju zboża, z którego ją pozyskujemy, wyróżniamy kasze jęczmienne, gryczane, owsiane, pszenne, z prosa, kukurydziane.
Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, że jest to produkt z pełnego ziarna. Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy, czyli łuski (co ma miejsce podczas produkcji mąki). Obłuskiwanie polega jedynie na usuwaniu niejadalnych części, czyli plewek kwiatowych i okrywy owocowo-nasiennej. Najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone.
Źródło błonnika
Im grubsza kasza, tym więcej błonnika. Najwięcej więc znajdziemy go w kaszy gryczanej i pęczaku. Dzięki błonnikowi kasza reguluje proces trawienia, zapobiegając zaparciom, nowotworom jelita grubego i hemoroidom. To m.in. za sprawą błonnika kaszę zaliczamy do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że po posiłku węglowodany uwalniają się stopniowo przez długi czas, przez co dłużej czujemy się syci, a w ciągu dnia nie dopada nas nagły głód i ochota na słodycze. Ponieważ kasze (gruboziarniste) nie powodują drastycznego wzrostu glikemii poposiłkowej, polecane są cukrzykom i osobom odchudzającym się. Kolejną zaletą kasz, wynikającą z zawartości błonnika, jest jej wpływ na obniżanie stężenia złego cholesterolu we krwi (zwłaszcza kasza jęczmienna) i zmniejszanie ryzyka kamicy żółciowej.
Witaminy i minerały
Kasze są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości tych składników wprowadzanie kaszy do jadłospisu może zapobiegać pogorszeniu koncentracji, łamliwości włosów i paznokci, rozdrażnieniu, bezsenności, bolesnym skurczom mięśni, kołataniu serca, a nawet łuszczeniu się naskórka.
W pełni naturalna
Zastosowane procesy technologiczne, stanowiące tylko niezbędne minimum (zbiór i oczyszczanie z części niejadalnych), sprawiają, że nie znajdziemy w kaszy żadnych sztucznych substancji konserwujących czy poprawiających smak. W przeciwieństwie do produktów przetworzonych, praktycznie nie zawiera sodu, którego nadmierne spożycie prowadzi do nadciśnienia tętniczego i obrzęków.
Jest łatwa do przygotowania i ma przystępną cenę
Nie trzeba jej obierać, wystarczy wrzucić ją do garnka, zalać wodą i gotować – gryczana czy kukurydziana potrzebuje zaledwie 20 minut. Kasza nie wymaga również specjalnych warunków przechowywania – wystarczy ustawić ją w suchym miejscu lub szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki bardzo niskiej zawartości wody produkt ten ma długi okres przydatności do spożycia.
Chroni przed chorobami
Regularne spożywanie kasz z pełnego ziarna może chronić nas przed:
• nadwagą i otyłością
• zaparciami
• hemoroidami
• polipami i nowotworami jelita grubego
• nowotworami piersi
• kamicą pęcherzyka żółciowego
• podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi
• miażdżycą i udarami
• cukrzycą typu II
To ciekawe!
Nie wylewaj wody, w której gotowałeś kaszę jęczmienną. Ostudź ją i użyj jako olejek lub płukankę do włosów. Zawarte w niej przeciwutleniacze sprawią, że włosy będą mocne i lśniące.
Burgery z kaszy owsianej i ciecierzycy
Składniki:
1 szklanka kaszy owsianej
• 1 op. ciecierzycy w puszce
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 cebula
• kminek mielony, ostra papryka
• pieprz, sól
• natka pietruszki,
• olej do smażenia
• pomidory polskie
• ogórek małosolny
Przygotowanie:
Kaszę owsianą ugotuj do miękkości, najlepiej podlewając ją bulionem. Ugotowaną kaszę przepuść przez maszynkę do mięsa wraz z ciecierzycą i przesmażoną na złoty kolor cebulą, lekko skarmelizowaną.
Dodaj do masy mąkę, przyprawy i mieszaj dokładnie. Podziel na porcje i smaż na oleju z każdej strony na złoty kolor.
w wydaniu drukowanym znajdziecie również przepis na ptasie mleczko z kaszy manny. Zdrowe i palce lizać.
Red. MW
źródło: Kampania „Lubię kaszę”
źródło: „Gazeta Senior” Wrocław/Dolny Śląsk, wyd. maj-czerwiec 2016
- Darmowe Leki 65+, co musisz wiedzieć o recepcie S [kod „S”, data wystawienia recepty, uprawni lekarze] - 28 września, 2023
- Co obiecują politycy seniorom? Sześć partii pod lupą [Obietnice wyborcze DLA SENIORÓW] - 28 września, 2023
- „Gazeta Senior” październik 2023 [10/2023]. Sprawdź, co w numerze? - 27 września, 2023