Jesienne zapasy, czyli sezonowe nalewki i przetwory

Jesienne zapasy, czyli sezonowe nalewki i przetwory

Koniec lata to najlepszy czas na robienie jesienno-zimowych zapasów. Wolny czas można wykorzystać na przygotowanie zdrowych i smacznych przetworów oraz rozgrzewających nalewek. Dżemy, powidła i różnego rodzaju trunki to dobry sposób na zachowanie wakacyjnej energii i zdrowia. Zobaczmy jakie specjały okażą się smakowitą odsłoną jesiennych dni.

Owocowe przetwory

W sklepach spożywczych możemy kupić przetwory o różnych smakach. Kiedy jednak przeczytamy skład wybranego dżemu szybko przekonamy się, że smakołyki zawierają wiele konserwantów. Dodatki zagęszczające i syntetyczne barwniki to jedne z kilku składników, dzięki którym przetwory zachowują smak i aromat.

dżem

Nie od dziś wiadomo, że domowe marmolady i dżemy to najlepszy sposób na zachowanie prawidłowych właściwości owoców. Przygotowując domowe weki możemy wybrać ekologiczne owoce. Jeśli chcemy przyrządzić smaczne przetwory musimy zachować ich odpowiednią recepturę. Ważny jest sposób w jaki przetwarzamy owoce i dobór odpowiednich produktów. Przetwory możemy przygotować na różne sposoby. Występują one w pięciu rodzajach: konfitury, dżemy, powidła, marmolady i galaretka. Każdy smakołyk różni się smakiem, aromatem i sposobem przyrządzania.

Konfitury – przygotowuje się z całych owoców z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Nie należy ich długo gotować, ponieważ w taki sposób zachowują lekką konsystencję oraz niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Dżemy – ich konsystencja powinna być w miarę gęsta, lekko galaretkowa. Dżemy przygotowujemy z owoców, np. śliwek węgierskich. Do tego typu przetworu oprócz cukru dodajemy również pektynę.

Powidła – przygotowując powidła należy wybierać owoce słodkie i przede wszystkim dojrzałe. Do powideł prawie w ogóle nie dodajemy cukru. Ich konsystencja podczas gotowania powinna przypominać gęstą pastę.

Marmolada – podobnie jak w przypadku powideł ich konsystencja powinna mieć gęstą pastę. Marmoladę w przeciwieństwie do pozostałych przetworów – przygotowuje się z przecierów owoców. Proces zagęszczania powinien być długotrwały. Ten słodki przetwór przygotowujemy z dodatkiem cukru.

Galaretka – przyrządzamy z soku owocowego, który gotujemy z odpowiednią ilością cukru. Do galaretki możemy użyć soczyste owoce jak np. truskawki, maliny, brzoskwinie, czy śliwki.

Dlaczego warto jeść przetwory owocowe? 

Gotując domowe przetwory mamy pewność, że nie zawierają żadnych sztucznych barwników, słodzików i konserwantów. Przyrządzając przetwory wybieramy świeże owoce i takie jakie chcemy. Możemy przyrządzać je na różny sposób i łączyć ze sobą ulubione smaki. Możemy dodać do nich również przyprawy, które nadadzą niezwykły aromat. Owocowe przetwory to także dawka witamin i minerałów! Bez wątpienia sprawdzą się w walce z jesiennymi przeziębieniami. Możemy dodać je np. do rozgrzewającej herbaty. Mogą być również idealnym dodatkiem do ciast, deserów, czy nawet do mięsnych potraw. Od nas zależy z jakich owoców przyrządzimy domowe smakołyki. Morele, śliwki, wiśnie, truskawki – do wyboru do koloru!

Nalewki

Koniec lata to idealny czas na przyrządzenie nalewek ze świeżych, ogrodowych owoców. Jesienią dopadają nas różne infekcje. Domowe nalewki mogą okazać się lekarstwem na przeziębienie i inne schorzenia. Odpowiedni dobór owoców, ziół oraz wódki smakuje i również leczy. Nalewki działają nie tylko leczniczo, ale także rozgrzewająco. Kieliszek dobrej nalewki sprawdzi się idealnie podczas jesiennych wieczorów. Owocowe trunki na bazie alkoholu można również dodać do ciast i innych deserów.

soki

Wykwintne nalewki wracają do mody! Ze względu na swoje walory zdrowotne coraz częściej przygotowuje się je na różne dolegliwości. Trunki sporządzone ze świeżych owoców, warzyw, ziół oraz miodu posiadają odpowiednie właściwości lecznicze. Sezon jesienny to idealny czas na ich przyrządzanie.

Z czego zrobić nalewkę?

Aby nalewka była bogata w smak i posiadała właściwości lecznicze ważny jest dobór odpowiednich produktów. Nalewki możemy przyrządzać z różnych owoców. Ważne jest, aby były one w pełni dojrzałe, ponieważ wtedy są najbardziej słodkie, smaczne i soczyste. Dobór owoców zależy od nas. Możemy wybrać jabłka, gruszki, śliwki węgierskie, czereśnie, maliny, jeżyny i jagody. Do przyrządzania nalewek wykorzystuje się również: aronię oraz owoce czarnego bzu i pigwy. 

Oprócz podstawowych składników do nalewek można dodać także ulubione zioła:

Korzenne – goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, czy imbir

Ogrodowe – lawenda, mięta, dziurawiec

Innymi dodatkami, które sprawią, że nalewka nabierze aromatu i odpowiedniego smaku są: miód, sok z cytryny, skórka pomarańcza, płatki róż oraz laska wanilii. 

Pamiętajmy, że dobra nalewka potrzebuje dużo czasu. Jeśli zależy nam bogatym smaku i niezwykłym aromacie musimy uzbroić się w cierpliwość. Nalewki muszą postać kilka miesięcy, a nawet rok. Najlepsze trunki nadają się do spożycia nawet po kilku latach!

Warto jednak czekać, by później móc rozkoszować się tym szlachetnym napojem. Jesienne wieczory możemy umilić lampką rozgrzewającej gruszkówki, wiśniówki, malinówki, śliwowicy, czy leczniczej orzechówki. 

AP
fot. Pixabay

Kategorie
Udostępnij

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.