„Leczenie przez jedzenie” dr Neal D. Barnard. PRZEPISY + FRAGMENT KSIĄŻKI

„Leczenie przez jedzenie” dr Neal D. Barnard. PRZEPISY + FRAGMENT KSIĄŻKI

Czy wiesz, że jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego, zwiększasz ryzyko między innymi bezpłodności, cukrzycy, a nawet nowotworu piersi czy raka jajnika? Z książki „Leczenie przez jedzenie” dowiesz się, jak hormony znajdujące się w żywności wpływają na stan twojego zdrowia i w jaki sposób zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, wywołując wiele dolegliwości i chorób. 

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Neal D. Barnard, jeden z czołowych amerykańskich lekarzy, udowadnia, że większość przyczyn naszych chorób tkwi w jedzeniu. Autor krok po kroku tłumaczy, że w przypadku wielu dolegliwości kluczowym działaniem jest zmiana diety, a dopiero później wprowadzenie farmakologii.

„Leczenie przez jedzenie” to pierwszy tak kompleksowy poradnik przedstawiający zależność między tym, co jemy, a chorobami, na które cierpimy. Jest drogowskazem, który pomoże ci porzucić stare nawyki, a rady w nim przedstawione pomogą ci odzyskać zdrowie.

Z lektury dowiadujemy się między innymi:

  • Jak jedzenie może wpłynąć na redukcję skurczów menstruacyjnych.
  • Dlaczego w leczeniu bezpłodności koniecznie musisz unikać mleka.
  • W jaki sposób za pomocą diety pozbyć się zaburzeń erekcji.
  • Czy dieta makrobiotyczna może pomóc w leczeniu raka prostaty.
  • Jak wesprzeć walkę z wahaniami nastroju za pomocą odpowiednio dobranego menu.

Publikacja zakończona jest listą przepisów na smaczne dania, którą przygotowała dietetyk.

Kupuj bezpiecznie online bez wychodzenia z domu TUTAJ

„Leczenie przez jedzenie” dr Neal D. Barnard

Autopromocja Prenumerata indywidualna Gazety Senior

Niektóre z najbardziej uciążliwych problemów zdrowotnych znajdują zaskakujące rozwiązanie. Kłopoty z nadwagą, bezpłodność, skurcze menstruacyjne, cukrzyca, choroby tarczycy, trądzik, uderzenia gorąca i innych dolegliwości mają związek z tym, co jemy. Za każdym razem spożywane przez nas pokarmy, czy jesteśmy tego świadomi, czy też nie, wpływają na naszą gospodarkę hormonalną, sprawiając, że czujemy się świetnie lub okropnie, pełni energii lub ospali, wolni od bólu lub cierpiący.

Oto klucz: stężenie hormonów można regulować – podobnie jak można redukować zaburzenia hormonalne – poprzez codzienne wybory produktów żywnościowych. Jest to zaskakująco proste, a ja pokażę wam, jak to robić.

Robin, podobnie jak wiele innych kobiet, przez dwa lub trzy dni w miesiącu miała skurcze menstruacyjne tak bolesne, że wykraczały poza wszelką skalę oceny bólu dopóty, dopóki pewna prosta modyfikacja diety nie złagodziła go i pozwoliła kobiecie na normalne funkcjonowanie.

Nancy cierpiała na niedoczynność tarczycy, przez co nie mogła schudnąć i wciąż czuła się zmęczona, aż poznała nowy sposób przywrócenia równowagi – a to wszystko dzięki zmianom w swoim codziennym menu.

Kim miała ciągle obniżony nastrój z powodu nawracającej głębokiej depresji, lecz w końcu stanęła na nogi, gdy dowiedziała się, jaki jest związek między tym, co je, a jej samopoczuciem.

Wszyscy ci ludzie mieli ze sobą coś wspólnego: przewlekłe zaburzenia hormonalne. Być może tak jak wy.

Dlatego chciałbym was zachęcić do biegu – nie spaceru – w kierunku zdrowszego sposobu odżywiania. Pokażę wam, w jaki sposób jedzenie może sprawić, że hormony wariują, i w jaki sposób odpowiednie produkty mogą to naprawić.

Hormony decydują o pracy poszczególnych narządów w naszym organizmie. Podobnie jak dyrygent kieruje orkiestrą symfoniczną – przyspiesza tempo lub zwalnia, więcej skrzypiec, mniej basów – nasze hormony intensyfikują lub spowalniają metabolizm, zmieniają nastrój, wpływają na rozmnażanie, sposób magazynowania i spalania tłuszczu.

Stężenie estrogenów i testosteronu – hormonów żeńskich i męskich – można regulować za pomocą odżywiania. To z kolei ma wpływ na płodność mężczyzn i kobiet, w tym na kobiecy cykl miesięczny, objawy przekwitania, a także ryzyko rozwoju pewnych nowotworów.

Hormonem odpowiedzialnym za brak równowagi w przypadku cukrzycy jest insulina, a u kobiet z zespołem policystycznych jajników hormon ów ma jeszcze trudniejsze zadanie. Przy wsparciu w postaci właściwego odżywiania insulina działa dużo lepiej.

Ponadto badania wskazują, że odżywianie może wpływać na czynność tarczycy, a ta z kolei – na masę ciała, nastrój, kondycję skóry i włosów, a także na wiele innych aspektów zdrowotnych. Zaczynamy rozumieć, jak zmienić dietę, aby przywrócić równowagę hormonów tarczycy.

Część najpoważniejszych chorób, z którymi się borykamy – problemy z nadwagą, cukrzyca, rak piersi, jajnika, macicy czy gruczołu krokowego – ma związek z nieodpowiednim pożywieniem, które prowadzi do rozregulowania gospodarki hormonalnej. Także w przypadku mniej poważnych problemów, np. ze skórą lub gdy chcemy zachować wszystkie włosy na głowie, hormony odgrywają kluczową rolę. Spożywany pokarm porusza trybiki dosłownie wszystkich funkcji biologicznych.

Reklama Jesienny Rejs Seniora

„Leczenie przez jedzenie” wybrane przepisy

Babeczki z zielonego smoothie

12 babeczek

  • 2 szklanki mąki (480 ml)
  • ½ szklanki brązowego lub nierafinowanego cukru (120 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 360 ml kawałków ananasa (świeżych lub mrożonych)
  • 2 szklanki liści świeżego szpinaku (480 ml)
  • 1–2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 60 ml mleka sojowego lub migdałowego

Babeczki z zielonego smoothie Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C i wyłóż blaszkę do muffinów papierowymi lub silikonowymi foremkami, ewentualnie użyj blaszki z nieprzywieralną powłoką.

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj i odstaw na bok. Włóż do blendera ananas, szpinak, banany, wanilię, wlej mleko. Zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do ich połączenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 2–4 łyżki mleka. Nałóż ciasto równomiernie do foremek na muffiny.

Piecz 20–25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ostudź przed podaniem.

1 babeczka (1 /12 masy podanej w przepisie): 124 kcal, 3 g białka, 27 g węglowodanów, 10 g cukru, 0,5 g tłuszczu, 2% kcal z tłuszczu, 1 g błonnika, 113 mg sodu.

Curry z kalafiora w sosie kokosowym

6 porcji

  • ¾ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 puszka (415 ml) pieczonych pomidorów (z sokiem)
  • 2 szklanki batatów pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka łagodnego curry w proszku
  • 4 szklanki różyczek kalafiora (około 450 g)
  • 1 puszka (440 ml) lekko solonej czerwonej fasoli lub cieciorki, odsączonej i przepłukanej
  • 1 puszka (414 ml) mleczka kokosowego light
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka keczupu lub cukru (w razie potrzeby)
  • 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
  • świeża kolendra (opcjonalnie)
  • sól

Curry z kalafiora w sosie kokosowym Wlej ¼ szklanki wody (lub wywaru) do dużego rondla i ustaw na palniku o średniowysokiej mocy. Wrzuć cebulę i gotuj, aż będzie szklista. Wmieszaj pomidory (razem z sokiem z puszki). Za pomocą szpatułki lub widelca rozgnieć większe kawałki. Dodaj ½ szklanki wody (lub wywaru) oraz bataty. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu prawie do miękkości batatów. Wsyp curry w proszku. Wrzuć różyczki kalafiora i gotuj na małym ogniu przez 15 minut do uzyskania pożądanej miękkości kalafiora i batatów, dolewając ¼ szklanki wody (lub wywaru) w razie potrzeby.

Wmieszaj fasolę i mleczko kokosowe. Doprowadź prawie do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, do nieznacznej redukcji płynu. Dodaj sól do smaku. Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna, dopraw ją keczupem lub cukrem. Jeśli trzeba, dosyp jeszcze curry w proszku, według uznania, i podgrzewaj kolejne 5 minut na wolnym ogniu. Podawaj curry z gotowanym ryżem, możesz je ozdobić kolendry.

Rada: Zamiast fasoli możesz dla odmiany użyć 1–2 szklanek groszku.

1 porcja (1 /6 przepisu): 254 kcal, 9 g białka, 44 g węglowodanów, 9 g cukru, 6 g tłuszczu, 20% kcal z tłuszczu, 9 g błonnika, 308 mg sodu.

Salsa owocowa z płatkami cynamonowymi

2 porcje

Salsa owocowa:

  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę owoców, takich jak brzoskwinie, ananas, arbuz, mango, truskawki lub ich mieszanka
  • ¼ szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • sok z 1 limonki
  • posiekana papryczka jalapeno (opcjonalnie)
  • świeża kolendra (opcjonalnie)

Cynamonowe płatki cukrowe:

  • 3 tortille kukurydziane (o średnicy około 15 cm) lub 1 chlebek pita
  • 1–3 łyżeczki cukru cynamonowego

Salsa owocowa z płatkami cynamonowymi Płatki cukrowe: Nagrzej piekarnik do 190°C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Pokrój tortille lub chlebek na trójkąty i ułóż je na blaszce. Posyp cukrem cynamonowym. Piecz 5–10 minut lub do uzyskania chrupkości płatków.

Salsa owocowa: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki w misce. Podawaj z płatkami cynamonowymi.

1 porcja (½ przepisu): 181 kcal, 4 g białka, 42 g węglowodanów, 22 g cukru, 1 g tłuszczu, 7% kcal z tłuszczu, 5 g błonnika, 19 mg sodu.

Kupuj bezpiecznie online bez wychodzenia z domu TUTAJ

Może Cię zainteresować:

Zdarzyło się w Watykanie. Nieznane historie zza spiżowej bramy. Magdalena Wolińska-Riedi

Redakcja
CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds

Zamów prenumeratę!


This will close in 0 seconds