
Niewidoczna sól w jedzeniu
Spożycie soli w Polsce przekracza dzienne zapotrzebowanie, jakim jest 6 gramów, czyli pół łyżeczki. Sól możemy znaleźć w wielu produktach, jak chleb, wędliny, płatki śniadaniowe czy w potrawach restauracyjnych. Społeczeństwo uważa, że sól dodaje smaku potrawie, ale możemy w łatwy sposób ją zastąpić innymi przyprawami. Ziołowe mieszanki mogą sprawić, że nie odczujemy braku soli w jedzeniu. Nie oznacza to, że możemy z soli zrezygnować, jest ona nam potrzebna do życia, ale nie w dużych ilościach.
W dzieciństwie nauczyliśmy się tego smaku, który wtedy nie był nam potrzebny. Dodawanie soli do potraw dzieci jest zbędne. One nie potrzebują jej w takiej ilości jak dorośli. Często bywa tak, że na opakowaniu jest napisane „bez soli”, a my i tak ją dodajemy bo uważamy, że potrawa nie ma smaku. Czasami dodając gotowe mieszanki potraw, nie spróbujemy dania, tylko od razu je solimy, a tu tkwi właśnie ta ukryta sól.
– Nadmierne spożycie soli jest bardzo niebezpieczne. Jest czynnikiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, przyczyną połowy udarów , 45% zawałów serca, 25% raków żołądka. Sprzyja również występowaniu osteoporozy i rozwoju niewydolności lewokomorowej serca. Okazuje się jednak, że po miesiącu zmniejszenia spożycia soli, przyzwyczajamy się do produktów o jej mniejszej zawartości – mówi Mirosław Jarosz, Dyrektor Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
źródło: Portal Newsrm. Tv
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016