
Owsianka, twarożek – co jeść na śniadanie?
Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem o którym nie wolno zapominać. Powinno się je jeść maksymalnie do godziny po wstaniu. Dobrze zbilansowane śniadanie doda energii na cały dzień. W takim razie jakie powinno być zdrowe śniadanie? Na to pytanie odpowie Hanna Stolińska – dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.
Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać takie produkty jak: ciemne pełnoziarniste pieczywo, nabiał np. serek wiejski czy chudy twaróg, mleko oraz jogurt. Na śniadanie powinno się jeść również chudą wędlinę, rybę oraz warzywa, owoce i płatki owsiane. Owsiankę można urozmaicić dodając do niej owoce.
– Podstawą śniadania, jak i piramidy żywienia są produkty zbożowe, które bardzo często są unikane przez wiele osób. Śniadanie powinno składać się właśnie z produktów pełnoziarnistych, ponieważ zawierają niezbędne składniki mineralne oraz cenne witaminy. – mówi Hanna Stolińska
Pamiętajmy, że płatki owsiane można ugotować nie tylko na wodzie, ale również na mleku, szczególnie roślinnym, które jest naturalnie słodkie.
– Mleka takie jak: sojowe, ryżowe, owsiane i migdałowe, dostarczają wielu witamin oraz minerałów. Starajmy się wybierać płatki sypkie. Unikajmy na przykład chrupek, które są sklejone miodem. Badania pokazują, że brak jedzenia śniadań powoduje zwiększone ryzyko nadwagi i otyłości. – dodaje Hanna Stolińska.
źródła: Portal Newsrm. TV
fot. Pixabay
- Udar mózgu – zdiagnozuj i przeciwdziałaj! - 15 czerwca, 2017
- Wieczorne objadanie się jest niebezpieczne - 27 marca, 2016
- Jak skończyć ze słodyczami? - 23 lutego, 2016