Owsianka, twarożek – co jeść na śniadanie?

Owsianka, twarożek – co jeść na śniadanie?

Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem o którym nie wolno zapominać. Powinno się je jeść maksymalnie do godziny po wstaniu. Dobrze zbilansowane śniadanie doda energii na cały dzień. W takim razie jakie powinno być zdrowe śniadanie? Na to pytanie odpowie Hanna Stolińska – dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać takie produkty jak: ciemne pełnoziarniste pieczywo, nabiał np. serek wiejski czy chudy twaróg, mleko oraz jogurt. Na śniadanie powinno się jeść również chudą wędlinę, rybę oraz warzywa, owoce i płatki owsiane. Owsiankę można urozmaicić dodając do niej owoce.

– Podstawą śniadania, jak i piramidy żywienia są produkty zbożowe, które bardzo często są unikane przez wiele osób. Śniadanie powinno składać się właśnie z produktów pełnoziarnistych, ponieważ zawierają niezbędne składniki mineralne oraz cenne witaminy. – mówi Hanna Stolińska

Pamiętajmy, że płatki owsiane można ugotować nie tylko na wodzie, ale również na mleku, szczególnie roślinnym, które jest naturalnie słodkie.

– Mleka takie jak: sojowe, ryżowe, owsiane i migdałowe, dostarczają wielu witamin oraz minerałów. Starajmy się wybierać płatki sypkie. Unikajmy na przykład chrupek, które są sklejone miodem. Badania pokazują, że brak jedzenia śniadań powoduje zwiększone ryzyko nadwagi i otyłości. – dodaje Hanna Stolińska.

źródła: Portal Newsrm. TV

fot. Pixabay

Kategorie
Udostępnij

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.