
Staropolskie przepisy kulinarne – spotkanie autorskie i pokaz kulinarny w Wilanowie
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie zaprasza na spotkanie z autorami książki poświęconej staropolskim przepisom kulinarnym. Zaplanowano bezpłatny pokaz rekonstrukcji kulinarnej i degustację staropolskich dań.
Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl
„Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne” to publikacja z serii Monumenta Poloniae Culinaria, wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. W książce odnajdziemy zróżnicowane receptury kulinarne, których próżno szukać w innych tytułach kulinarnych. Wyborem i opracowaniem dawnych źródeł zajęli się Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska i Marta Sikorska.
Staropolskie przepisy kulinarne
Autorzy odkrywają przed czytelnikami, co to znaczy abucht i sołtonosy, czym był pekienflejsz, do czego używano wizigi i dlaczego objadano się jesiotrzyną. Książka to nie tylko zbiór starodawnych przepisów, ale także podróż w przeszłość, bo dzięki niej lepiej zrozumiemy naszych przodków, docenimy ich ogromną wiedzę, poznamy ich pasje i upodobania. Zdobędziemy również praktyczne informacje: jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę, jak ugotować zdrowotny bulion.
Spotkaniu autorskiemu w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie będzie towarzyszył pokaz rekonstrukcji kulinarnej i degustacja staropolskich dań przeprowadzone przez wilanowskiego mistrza kuchni – Macieja Nowickiego. Uczestnicy wydarzenia mogą także liczyć na 20 proc. rabatu na zakup publikacji wydanych przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
WSTĘP BEZPŁATNY
TERMIN: 9 marca 2018 r., godz. 18.00
MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23)
Więcej informacji na www.wilanow-palac.pl
Może Cię zainteresować:
- Światowy Dzień Choroby Alzheimera – 21 września - 21 września, 2021
- 10 faktów o chorobie Alzheimera - 21 września, 2021
- Grillowe menu – zdrowo i smacznie - 30 kwietnia, 2021