Zupa rybna – przepis Tomasza Królikowskiego

Zupa rybna – przepis Tomasza Królikowskiego

Zawsze na Święta jedliśmy barszcz czerwony, ale w tym roku po raz pierwszy spróbujemy zupy rybnej z karpiem według przepisu mistrza kulinarnego Tomasza Królikowskiego. Jest to nie tylko pyszna, ale i bardzo ekonomiczna propozycja. Do jej użycia wystarczą tylko dwie głowy karpia. One i tak zawsze zostają po przygotowaniu dzwonka z karpia, które tradycyjnie jemy w Święta. Dzięki temu nic się zmarnuje – mówi Jolanta Kwaśniewska, Prezeska Zarządu Fundacji „Porozumienie Bez Barier”.

Zupa rybna z karpia

Składniki dla 6 osób:

2 średnie głowy karpia (bez oczu)
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 mały kawałek selera (wielkości
połowy pięści)
½ średniego pora
½ mniejszej cebuli
ok. 4–5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany (ilość zależna od gęstości śmietany)
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżka mąki
1 l wody
1 płaska
łyżka soli
3 łyżki soku z cytryny (ja czasami doprawiam kwaskiem cytrynowym, ale to już kwestia wprawy)
1 płaska łyżka cukru
pieprz

Przygotowanie:
Do garnka wkładamy głowy karpia, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w cząstki: marchewki, pietruszkę, seler, por i cebulę. Gotujemy przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. W czasie gotowania dolewamy tyle wody, ile wyparowało z zupy. Wyciągamy ostrożnie głowy ryb, tak aby pozostały w całości. Do zupy dodajemy sól, sok z cytryny oraz cukier. Odrobinę wywaru (ok. ½ szklanki) odlewamy do szklanki lub pojemnika, po czym bardzo dokładnie mieszamy z mąką i śmietaną. Powstały zaczyn wlewamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy ją pieprzem (powinna być lekko ostra). Jeśli potrzeba, dodajemy też odrobinę soli.
Smacznego!

Przepis pochodzi z najnowszej książki „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!” Jolanty Kwaśniewskiej, w której proponuje kilkadziesiąt przepisów kulinarnych zarówno własnego autorstwa, jak i mistrzów kuchni oraz napisanych przez zaprzyjaźnione gwiazdy, m.in. Natalię Kukulską, Katarzynę Zielińską, czy Urszulę Dudziak. W smacznym albumie znalazły się także dania, które Polacy tradycyjnie wybierają na wigilię: barszcz, zupa grzybowa czy rybna. Wszystko wskazuje na to, że książka będzie hitem tegorocznej gwiazdki. Wydawnictwo pojawiło się na rynku w listopadzie, a już ukazał się dodruk, bo poprzedni nakład błyskawicznie się wyczerpał.

Książka adresowana jest przede wszystkim do osób dojrzałych, a zawarte w niej przepisy można wykorzystywać przez cały rok, nie tylko podczas Świąt. W „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie” znajdują się proste potrawy, ze składników, które są niedrogie i łatwo można je znaleźć w każdym sklepie. Przy niektórych przepisach podany jest ich orientacyjny koszt – część dań kosztuje poniżej 10 złotych za porcję! Książka podpowie, jak samemu upiec chleb, idealnie doprawić rybę czy przygotować zupę, która zachwyci wszystkich przy wigilijnym stole.

Okladka_ksiazki

Redakcja
Kategorie
Udostępnij

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.