
Żydowski Uniwersytet Otwarty – rusza nowy semestr
Spis Treści
Żydowski Uniwersytet Otwarty semestr letni 2018/2019 rozpoczyna już 20 lutego, a do 15. przyjmowane są zapisy. Na zajęcia zaprasza Centrum Kultury Jidysz w Warszawie.
Żydowski Uniwersytet Otwarty będzie prowadził zajęcia poświęcone tematyce: „Od Golema do sztucznej inteligencji – wizje przyszłości w kulturze żydowskiej”. Osoby zainteresowane historią i kulturą żydowską mogą zapisywać się na kolejny semestr do 15 lutego w Centrum Kultury Jidysz w Warszawie.
Semestr letni 2018/2019
W nadchodzącym semestrze uwaga studentów i wykładowców skupi się na wizjach przyszłości obecnych przez wieki w kulturze żydowskiej. Począwszy od tekstów oraz toposów biblijnych i folklorystycznych słuchacze dowiadywać się będą, w jaki sposób mówiono i myślano o przyszłości w świecie tradycyjnym. Przyjrzą się również czasom współczesnym – sprawdzą, jak wyglądały koncepcje przyszłości diaspory żydowskiej wśród działaczy organizacji żydowskich, a także myślicieli XX-wiecznych oraz w XIX i XX-wiecznej literaturze futurystycznej, kinematografii czy sztuce.
Wśród wykładowców w tym semestrze znajdą się między innymi: prof. Daniel Grinberg, dr Agnieszka Haska, mgr Bella Szwarcman-Czarnota, dr Joanna Ostrowska, Karol Becker i Małgorzata Kordowicz. W semestrze letnim odbędą się również zajęcia seminaryjne, które poprowadzą: dr Piotr Paziński, prof. Adam Lipszyc i dr Agnieszka Gajewska.
Zajęcia odbywać się będą w środy i wybrane poniedziałki w godzinach 17.30-20.30 w Centrum Kultury Jidysz przy ul. Andersa 15 w Warszawie. Zgłoszenia przyjmowane są do 15 lutego 2019 lub do wyczerpania limitu wolnych miejsc. Rozpoczęcie semestru zaplanowano 20 lutego 2019. Opłata za semestr wynosi 100 zł (w przypadku seniorów i studentów) lub 150 zł dla pozostałych osób.
Informacje i formularz zgłoszeniowy na stronie: www.jidyszland.pl
Kontakt: ckj@jidysz.org.pl, tel.: 22 409 91 00
- Światowy Dzień Choroby Alzheimera – 21 września - 21 września, 2021
- 10 faktów o chorobie Alzheimera - 21 września, 2021
- Grillowe menu – zdrowo i smacznie - 30 kwietnia, 2021