Jak przygotować idealne naleśniki? Poznaj nasze sprawdzone wskazówki!

Jak przygotować idealne naleśniki? Poznaj nasze sprawdzone wskazówki!

Znacie kogoś, kto nie lubi naleśników? Chyba trudno znaleźć taką osobę. Naleśniki to przecież smak dzieciństwa, kojarzy się z ciepłem, bezpieczeństwem, beztroską i słodyczą. Jeśli jednak nie wiecie, jak przygotować idealne naleśniki, przeczytajcie ten artykuł.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Ciasto na naleśniki

Pamiętajcie, że idealne naleśniki to przede wszystkim idealne ciasto. Musi być delikatne, puszyste, jednolite, o odpowiedniej konsystencji. Po usmażeniu naleśniki mają być miękkie, cienkie i elastyczne. Łapcie szybko przepis!

Przepis na ciasto naleśnikowe

Składniki do ciasta naleśnikowego są popularne i łatwo dostępne. Lista potrzebnych rzeczy jest krótka, a i przepis nie jest skomplikowany. Jest smacznie i szybko, a tak lubicie najbardziej, prawda? Spójrzcie, jak łatwo zrobić to ciasto.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody gazowanej (jeśli nie macie, użyjcie zwykłej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Mąkę, mleko, cukier, jajka, wodę i sól zmiksujcie na gładką masę.
  2. Dodajcie do niej roztopione masło i znów zmiksujcie.
  3. Ciasto macie gotowe.
  4. Teraz smażcie placki z obu stron na rozgrzanej patelni naleśnikowej.
  5. Mają być lekko zarumienione.
  6. Jeśli nie macie patelni naleśnikowej, użyjcie innej, ale ważne jest, by miała cienkie dno.

Naleśniki na słodko

Jeśli lubicie naleśniki na słodko, to ten przepis jest dla Was idealny. Do farszu użyjcie malin, borówek, bananów, truskawek lub Waszych innych ulubionych owoców. Mogą być w całości, ale jeśli chcecie, to je zmiksujcie lub tylko rozgniećcie widelcem. Dodanie na wierzch ubitej śmietanki jeszcze bardziej wzbogaci smak Waszych naleśników.

Naleśniki wytrawne

Na pewno nie każdy z Was lubi słodkości. Nic nie szkodzi. Dla Was przygotowaliśmy opcje wytrawne. Tym razem do ciasta nie dodawajcie cukru! Do farszu natomiast możecie użyć warzyw i kaszy. Albo mięsa z warzywami. Poznajcie jeden z przepisów.

Naleśniki ze szpinakiem – przepis

Te naleśniki mogą być Waszym daniem obiadowym. Są sycące i pyszne. Chcecie spróbować czegoś nowego? Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

  • 6 naleśników (ciasto bez cukru)
  • suszone pomidory w słoiczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 kostka sera feta
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • suszone oregano

Przygotowanie:

  1. Opłuczcie i osuszcie szpinak, a potem podgrzewajcie na suchej patelni, aż woda odparuje i szpinak zwiędnie. Odłóżcie go na talerz.
  2. Teraz do garnka włóżcie masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie, aż czosnek lekko się zrumieni.
  3. Wtedy dołóżcie szpinak, dodajcie sól oraz pieprz.
  4. Chwilę podgrzejcie, mieszając.
  5. Fetę pokrójcie w małą kosteczkę, a pomidory w cieniutkie paseczki.
  6. Na każdym naleśniku połóżcie szpinak, fetę i pomidory.
  7. Posypcie solą, pieprzem i oregano. Zawińcie w roladki i gotowe.

Podsumowanie

Jeśli nie lubiliście do tej pory naleśników, to teraz na pewno zmienicie zdanie. Nie trzeba ich jeść tylko na słodko. Możecie nie tylko modyfikować składniki ciasta, ale również skład farszu może się dowolnie zmieniać. Szukacie innych przepisów na przepyszne naleśniki? A może sprawdzonych porad kulinarnych? Znajdziecie je na blogu Przepisy.pl. Zapraszamy!

Artykuł partnerski

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds