POKRZYWA – Królowa Ziół [zbiory, przechowywanie, napar, zastosowanie, właściwości]

POKRZYWA – Królowa Ziół [zbiory, przechowywanie, napar, zastosowanie, właściwości]

Podczas letnich wędrówek wśród natury, każdy z nas, spotkał tę roślinę na swojej ścieżce. I zapewne to spotkanie najczęściej kończyło się pieczeniem i charakterystycznymi lekko różowymi bąbelkami na skórze. Pokrzywa Zwyczajna (Urtica dioca), bo o niej tu mowa, przez większość jest uznawana za chwast. Rośnie głównie w strefie umiarkowanej i można ją spotkać na całym świecie.

W naszym kraju rośnie w zacienionych, wilgotnych miejscach. Jej znakiem rozpoznawczym jest długa łodyga, liście w kształcie wydłużonych serc, a przede wszystkim parzące włoski, które pokrywają całą roślinę.

Jednak ogromnym walorem tego ziela, jest to, że ma ogromne właściwości lecznicze, a także jest wspaniałym dodatkiem do letnich zup i sałatek, które zachwycą podczas letnich pikników czy spotkań na działce.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Pokrzywa zwyczajna – historia

Pokrzywa zwyczajna, doceniona została już w starożytności, przez greckich medyków Hipokratesa i Dioskuridesa i wykorzystywana jako środek do tamowania krwotoków. Arabowie stosowali pokrzywę jako środek, który miał zaradzić impotencji. Mieszali nasiona pokrzywy z miodem i w takiej formie podawali lekarstwo potrzebującym.
Pokrzywa według wierzeń miała również magiczną moc. Z jej włókien wyplatano tkaniny, które miały chronić przed chorobami oraz odganiać złe moce.

Autopromocja Prenumerata indywidualna Gazety Senior

Jak zbierać pokrzywę? Przechowywanie pokrzywy w domu

Surowcem zielarskim w pokrzywie są liście i korzeń, bogate w cały szereg związków organicznych i mineralnych. Liście, zawierają kwasy organiczne, witaminy A, E, C, B, K, flawonoidy, garbniki, chlorofil, związki aminowe, sole mineralne.
Natomiast korzeń pokrzywy, to źródło kwasów organicznych, soli mineralnych, takich jak magnez, mangan, fosfor, żelazo, potas, krzem. W korzeniu znajduje się równie fitosterol oraz lecytyna.

Jeśli chcielibyśmy przygotować własny susz, należy wiedzieć, że liście tej rośliny należy zbierać jeszcze przed jej kwitnieniem (uwaga, podczas zbierania pokrzywy, warto zaopatrzyć się w rękawice). Liście układamy w cienkiej, pojedynczej warstwie i suszymy w zacienionym i przewiewnym miejscu, w temperaturze otoczenia lub jeśli mamy suszarnie, to temperaturę ustawiamy na 40 stopni Celsjusza.  Korzenie natomiast, wykupujemy wczesną wiosną. Przed wykorzystaniem musimy je oczyścić i odciąć naziemne części. Po takim zabiegu, korzenie myjemy i suszymy w suszarni również w temperaturze 40 stopni Celsjusza.

Po ususzeniu gotowy surowiec również należy trzymać w ciemnym oraz chłodnym miejscu.

Zobacz również: Mlecz polny czy mniszek lekarski? Pospolity chwast o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Reklama Jesienny Rejs Seniora

Jak przygotować napar z pokrzywy? [Herbata z pokrzywy – PRZEPIS]

Z gotowego suszu możemy sporządzić napar, który można pić również w upalne dni.

Napar z pokrzywy – składniki:

Do przygotowania takiego naparu, potrzebujemy:

  • Dwie duże łyżki suszu z pokrzywy
  • Rondelek lub zaparzacz do herbaty
  • Łyżeczka soku z cytryny lub plasterki owocu
  • Miód, cukier lub słodzik, jeśli preferujemy słodsze napoje

Napar z pokrzywy – przepis:

Susz, zaparzamy w czajniku lub gotujemy w rondelku przez około 5 minut po zagotowaniu wody. Jeśli susz gotujemy w rondelku, warto przecedzić napar przez sito. Przecedzony i ostudzony napój, przelewamy do ulubionej szklanki, dodajemy lód, sok z cytryny oraz wybrane słodziło. Całość mieszamy i pijemy na zdrowie!

Zobacz również: Syrop z mniszka lekarskiego [PRZEPIS]. Sezon na zbiór mniszka. Gdzie, jak i co zbierać?

Patronat medialny Patronat medialny Telefon Zaufania

Pokrzywa – właściwości lecznicze

Na co pomaga pokrzywa? Roślina słynie ze swoich medycznych właściwości i można ją stosować przy łagodzeniu wielu skutków chorób przewlekłych. Słynie głównie z działania moczopędnego, ale ma także działanie ściągające, wzmacniające, krwiotwórcze, hamuje krwotoki i odtruwa organizm.

Przede wszystkim może być również świetnym wsparciem terapeutycznym dla osób, które myślą o utracie zbędnych kilogramów, ponieważ pokrzywa poprawia trawienie i przemianę materii, a także obniża poziom cukru we krwi.

Fitoterapeuci polecają pokrzywę przy problemach z drogami moczowymi, obrzękach oraz przy zatruciach pokarmowych. Picie naparu z pokrzywy z dodatkiem imbiru może pomóc osobom zmagającym się z niedoczynnością tarczycy. Taka forma naparu, ma także rolę rozgrzewającą i oczyszczającą organizm z toksyn.

Wyciągi wodne z pokrzywy mogą także pomóc w leczeniu stanów zapalnych miejsc intymnych czy też stanach zapalnych skóry.

Susz z pokrzywy może być także świetnym dodatkiem do własnoręcznych soli do kąpieli, a tak przygotowany zestaw to świetny prezent dla bliskich nam kobiet, które mogą skorzystać z właściwości tonizujących i oczyszczających pokrzywy.

Zobacz również: Syrop z mniszka lekarskiego bez gotowania, czyli domowy prozdrowotny syrop na zimno [PRZEPIS]

Pokrzywa – zastosowanie w kuchni

Pokrzywa zwyczajna przypadnie do gustu również osobom, które lubią nowe smaki i poszukują pomysłów na zdrowe i pełne wartości odżywczych produktów. Szpinak, który zapewne jest popularny w każdej kuchni, możemy zastąpić właśnie młodymi pokrzywami i dodać je do letnich sałatek, pełnych świeżych sezonowych warzyw z dodatkiem oliwy oraz soku z cytryny. Świeże, oczyszczone i zblanszowane liście możemy zmiksować z bulionem z warzyw i podać w formie zupy krem z grzankami lub groszkami ptysiowymi.

Osoby, które nie lubią marnować żywności, a mają do dyspozycji już starsze liście rośliny, mogą zakwasić je, jak kapustę i podawać jako dodatek do zup czy sałatek zimowych. Taka potrawa np. z dodatkiem orzeszków pinii zachwyci niejednego fana lub fankę kulinarnych nowości.

Z pokrzywy możemy zrobić również barwnik spożywczy i stworzyć dla naszych pociech kolorowe kluseczki, makarony oraz pierożki i przemycić do diety dziecka wiele cennych związków mineralnych. Wiosną można pić sok z pokrzywy, który poprawi naszą odporność i ochroni nasz organizm przed infekcjami.

Zobacz również: Dziurawiec zwyczajny; czarny książę polskich łąk. Właściwości i zastosowanie dziurawca

Pokrzywa w diecie

Pokrzywa to zdecydowana faworytka na tle pozostałych surowców zielarskich. Włączając ją do swojej diety, możemy bardzo poprawić nasze samopoczucie. Pokrzywy nie powinny stosować natomiast osoby wrażliwe, ponieważ duża dawka tego ziela może wywołać reakcje alergiczne. Nie zaleca się jej również osobom, które mają zbyt duży poziom żelaza we krwi. Pokrzywy nie powinny również spożywać osoby, które cierpią na cukrzyce i doświadczają spadków cukrów.

Jeśli chcemy, włączyć pokrzywę do naszej diety, to warto kupić gotowy susz z pokrzywy, które dostępny jest w sklepach zielarskich, aptekach czy sklepach spożywczych. Jednak warto zwrócić uwagę na jedną rzecz. Przede wszystkim najbardziej wartościowy będzie czysty susz, do samodzielnego porcjowania i zaparzania. Produkt powinien zostać sprzedawany w szczelnym kartonie, bez dostępu do wilgoci. Polecam gotowe susze kupować w sklepach zielarskich, których sprzedawcy na pewno podzielą się wiedzą na temat właściwości i przygotowywania zdrowotnych, a przede wszystkim odżywczych napoi z pokrzywy.

Więcej na temat pokrzywy oraz ziołolecznictwa przeczytasz na blogu autorki Agaty Kaliatzi zdeszczupodfajans.pl


Jeżeli interesują Cię podobne informacje, zapisz się do Newslettera Gazety Senior   Zapisz się do Newslettera


 

Agata Kaliatzi
CATEGORIES
Share This