obrazy nie zostały wyświetlone
Mlecz i mniszek. Który z nich to pospolity chwast o niezwykłych właściwościach?

Mlecz i mniszek. Który z nich to pospolity chwast o niezwykłych właściwościach?

Mlecz polny, popularny chwast występujący w całej Europie, często bywa mylony z mniszkiem lekarskim. Obie rośliny pochodzą z rodziny astrowatych i są do siebie łudząco podobne. Właściwości lecznicze ma tylko jedna z nich, dlatego warto poznać różnice.

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale), nazywany również mniszkiem pospolitym lub dmuchawcem, porasta łąki, pastwiska, przydrożne trawniki i ogrody całej Europy, ale występuje również w Azji i w Afryce Północnej. Bywa, że postrzegamy go jako niechcianego gościa, trudny do wytępienia chwast, tymczasem ma on wiele dobroczynnych właściwości. Mlecz polny (łac. Sonchus arvensis L.) natomiast to chwast.

Mlecz czy mniszek?

Mniszek może mieć jedną lub kilka łodyg, które wyrastają z jednego systemu korzeniowego. Na każdej pozbawionej listków łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan. Liście mniszka pospolitego ułożone są w rozetę i wyrastają samodzielnie. Po przekwitnieniu roślina zamienia się w dmuchawca, a nasiona w postaci delikatnego puchu mogą przemieszczać się na duże odległości. Mlecz natomiast ma tylko jedną, grubą łodygę, która rozdziela się na boczne pędy i jest pokryta listkami.

Mlecz i mniszek - różnice w wyglądzie

Mlecz i mniszek – różnice w wyglądzie

Właściwości mniszka lekarskiego

Mniszek ma wyjątkowe walory zdrowotne i często wykorzystywany jest w farmakologii, bowiem zawiera wiele leczniczych substancji. Podstawowe substancje czynne znajdują się w całej roślinie, począwszy od kwiatów, poprzez liście, łodygę, aż po korzeń. Dlaczego więc jej nie doceniamy?

Mniszek lekarski ma zastosowanie jako lek zwiększający wydzielanie żółci w chorobach wątroby i woreczka żółciowego. Podnosi również ilość wydzielanych soków trawiennych i zwiększa ilość produkowanego moczu. Nie prowadzi przy tym do obniżenia zawartości potasu we krwi, ponieważ jego bogactwo w ten minerał równoważy jego utratę z moczem.

Obfitość rośliny w sole mineralne i witaminy znajduje swoje wykorzystanie również podczas leczenia anemii. Pozwala ona oczyścić organizm z krążących w nim toksyn i przywraca prawidłowy skład krwi.
Mniszek pospolity pozytywnie działa również na układ odpornościowy. Zawarty w nim interferon zmusza organizm do podjęcia walki z bakteriami i wirusami. Zioło obniża również poziom glukozy we krwi, co umożliwia stosowanie mniszka w początkowym stadium cukrzycy oraz działa rozkurczająco.

✔ Polecamy: Najlepsze komedie romantyczne online

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski

Dla zdrowia i urody

Mniszek stosowany zewnętrznie przyśpiesza proces gojenia się uszkodzeń skóry, zwalcza kurzajki i brodawki. Do tego celu stosuje się okłady ze świeżych liści lub z białego soku, które wydzielają.
Kwiaty stosuje się w trakcie leczenia przewlekłych nieżytów gardła i jamy ustnej. Regulują także zaburzenia miesiączkowania i jajeczkowania.
Mniszek pospolity jest wykorzystywany jako roślina kosmetyczna – stanowi dodatek do niektórych kremów przeznaczonych do pielęgnacji suchej i starzejącej się skóry.

✔ Przeczytaj również: Śmiechoterapia dla seniorów. Rozmowa z humorologiem Marią Kmitą

Mniszek lekarski na raka?

Mniszek lekarski może także pomóc w walce z nowotworami. Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Windsor w Kanadzie wykazały, że korzeń mniszka może zmniejszać ilość komórek nowotworowych. Podczas testów stan niektórych chorych na raka ulegał poprawie podczas przyjmowania naparu z mniszka lekarskiego. Choć są to obiecujące wyniki, to jednak warto pamiętać, że żadna terapia ziołowa nie zastąpi odpowiedniego leczenia onkologicznego.

✔ Więcej ciekawych informacji o naturalnych metodach wsparcia zdrowia w zakładce Eko życie 

Mniszek w kuchni

Liście i korzenie mniszka nadają się do spożycia zarówno surowe, jak i gotowane. Z liści można przyrządzać sałatkę wiosenną, która w Polsce jest mało popularna, w przeciwieństwie do innych krajów. Młode liście jako przyprawa dodawane są także do zup i sosów. W Europie Środkowej spożywano liście mniszka na przednówku. Dawniej pąki koszyczkowe wykorzystywano jako namiastkę kaparów, a prażony korzeń zastępował cykorię. Z płatków kwiatowych mniszka z dodatkiem cytryny i cukru uzyskuje się wino kwiatowe o charakterystycznym miodowo-ziołowym bukiecie. Korzeń mniszka wraz z korzeniem łopianu jest składnikiem tradycyjnego orzeźwiającego napoju, szczególnie popularnego w Wielkiej Brytanii. Herbatę ziołową sporządzać można z różnych części rośliny.

Zastosowania mniszka lekarskiego

Najbardziej popularne wykorzystanie domowe mniszka to: napar z korzenia i ziela, odwar z korzenia, napar z kwiatów, wino z korzeni, kwiatowe wino, sok ze świeżych liści i korzeni oraz wszelkie sałatki ze świeżych liści.
Korzeń mniszka lekarskiego stanowi składnik mieszanek ziołowych: Adiposina, Hepatina, Diabetina, Pankreaflos, Digesflos, Cholagoga II, Fito Mix XI, XII, XIII, Diabetosan, Normosan, Neonormosan, Degrosan, Pulmosan, Taraxaflos Tea. Wyciąg z korzenia z kolei jest składnikiem preparatów Gastrochol, Cholesol, Nieron, Cholagogum.

Przeciwwskazania: terapii tym zielem nie powinny stosować osoby mające problemy ze wrzodami, ponieważ mniszek pospolity podnosi ilość soków żołądkowych. Zdarza się również, że stosowanie mniszka może powodować alergię objawiającą się drobną wysypką na skórze.

Tekst i foto: Roman Szymański
(Red: J.S.)


Zapisz się do Newslettera Gazety Senior, a otrzymasz na swój adres e-mailowy zbiór najciekawszych artykułów publikowanych w serwisie GazetaSenior.pl Zapisz się do Newslettera


Przeczytaj również:
Leki tracą właściwości, gdy jest za gorąco
Naturalne płukanki do zębów – przygotujesz je w domu

Więcej porad zdrowotnych w „Gazecie Senior

Kategorie
Tagi
Udostępnij