Zupa z pokrzyw i inne zielone chwasty na wiosnę. PRZEPIS. Zobacz, jak przygotować

Zupa z pokrzyw i inne zielone chwasty na wiosnę. PRZEPIS. Zobacz, jak przygotować

Tak, to teraz jest ta pora, by zupa z pokrzyw zagościła na stole. Wiosenna zielona zupa.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Pokrzywy są bogatymi w składniki mineralne roślinami i pojawiają się jako jedne z pierwszych jadalnych roślin na wiosnę. Jak wszystkie wiosenne potrawy także i zupa z pokrzyw swój smak zawdzięcza ilości masło i śmietany. Za miesiąc będzie już szczaw i lebioda, obie rośliny jadalne, ale zupa z pokrzyw wyprzedzają je wszystkie. Zielne na wiosnę wolne od tych wszystkich środków ochrony roślin stosowanych w intensywnej produkcji rolnej są świetną alternatywą dla pigułek z apteki. I tańsze.

Jak przyrządzić zupę z pokrzyw

zupa z pokrzyw

zupa dla entuzjastów zielonego, fot.© J.Dudzik

Żur podstawowa zupa czasu zimy zakończył swój żywot w okolicach Wielkiej Nocy. Niektórzy urządzali nawet pogrzeb żuru, rozbijając gliniane garnki. Teraz wiosną pora na nowe smaki. Tutaj zobaczysz, jak zrobić zupę z pokrzyw.

Jarzynka z pokrzyw

Młode pokrzywy skoro się tylko pokażą na wiosnę, póki jeszcze młode zjadamy ze smakiem. Należy przebrać jej listki, wybieramy młode, płukać kilka razy w wodzie i wrzucić na wodę wrzącą zasoloną i zgotować na miękko. Wybrać cedzakiem do wody zimnej i osączyć z wody. Rozpuścić łyżkę stołową masła, dodać troszkę mąki, podsmażyć nieco, włożyć pięć łyżek przetartej miazgi z pokrzywy, dolać mieszając bulionu, dodać nieco cukru i soli, chwile dusić i wydać do stołu. Z rzeżuchą postępujemy podobnie.

Lebioda i lebiodka

Te dwie rośliny są jadalne, lecz niekoniecznie smakowite. Smaczniejsza jest lebiodka znana także pod nazwą oregano. Z lebiody (Komosa biała) przyrządzano zieloną jarzynkę w stylu szpinaku.

Mniszek lekarski

zupa z pokrzyw

sałatka z mniszka  z boczkiem do “kuchni głodowej” nie należy

Francuzi na wiosnę, zanim jeszcze pojawi się sałata, używają do przyrządzania zielonej sałatki mniszka lekarskiego. W Ardenach to popularne danie z podsmażonym boczkiem i ziemniakami.

 Tutaj przeczytacie, jak działa mniszek.

Wiosenne zielone części różnych roślin były popularne wśród tych, którzy na przednówku cierpieli głód, którzy po zimie chcieli odbudować zasób minerałów i mikroelementów w organizmie. Teraz mamy suplementy w aptece. Niektórzy z etnografów uważają, że potrawy z pokrzyw należą do kuchni wiejskiej biedoty, a więc do “kuchni głodowej”.

 Tutaj znajdziecie przepisy na wykorzystanie chwastów w wiosennych potrawach.

Dla zasobnych pierwszym wiosennym warzywem są oczywiście szparagi. Szparagi zielone można podsmażać na maśle bez obierania ze skórki, odcinamy tylko zdrewniałe i wysuszone końcówki. Białe mają łyko i wymagają obierania. Jajecznica ze szparagami to świetna odmiana dla tej ze szczypiorkiem.

Jednak to zupa z pokrzyw jest tym daniem, którym możemy przywitać prawdziwą wiosnę, nie tę kalendarzową.

Bigos, czy bigosik. Który wolisz?

Kategorie
Udostępnij