Co wyróżnia miód ekologiczny?

Co wyróżnia miód ekologiczny?

Nie ma wątpliwości, że coraz większą popularnością cieszy się zdrowa, ekologiczna żywność. Na rynku pojawia się coraz większa liczba sklepów z tego typu produktami. Jednym z najzdrowszych składników diety, którego prozdrowotne właściwości są doceniane od tysięcy lat, jest miód. Jego stale rosnąca popularność sprawiła, że pojawiło się wiele technik i sposobów na produkcję tego słodkiego produktu.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Niestety nie każda pasieka wytwarza miód ekologiczny. W procesie jego produkcji stosowane są wyłącznie naturalne techniki i środki, a środowisko musi być czyste i odpowiadać normom Unii Europejskiej. Proces jest ściśle określony przez europejskie rozporządzenia, a szczegółowe kryteria jasno wskazują, co producent musi spełnić, aby otrzymać certyfikat pasieki ekologicznej.

Jak rozpoznać miód ekologiczny?

Kilka lat temu sklepowe półki pełne były sztucznego miodu, co nie było korzystne dla ludzkiego zdrowia. Z tego powodu w ostatnim czasie położono szczególny nacisk, aby wyróżnić producentów miodu ekologicznego. Dużą rolę odegrała tu Unia Europejska, która wprowadziła prawo korzystne dla jego producentów. Dzięki certyfikacji pasieka może uzyskać odpowiednie certyfikaty potwierdzające, że wytwarza miód ekologiczny. Jak jednak rozpoznać taki produkt na sklepowej półce lub podczas zakupu w sieci? Przede wszystkim należy uważnie czytać etykiety. Miód, na którym znajduje się symbol liścia z flagą Unii Europejskiej to dowód, że produkt pochodzi z pasieki ekologicznej, a zatem spełnia wszystkie wymagane normy. Obok znaczku certyfikacji można znaleźć odpowiedni numer indywidualny danego certyfikatu. Warto pamiętać, że miód ekologiczny na etykiecie będzie zawierać pełną informację o pasiece i metodzie jego produkcji.

Pasieka ekologiczna – kiedy możemy o niej mówić?

Wbrew pozorom nie każda pasieka wytwarzająca miód pszczeli jest nazywana ekologiczną. Możemy mówić o miodzie ekologicznym dopiero wtedy, gdy dane miejsce spełni wszystkie wymogi formalne określone przez UE. Jednym z nich jest lokalizacja. Pasieka ekologiczna nie może znajdować się na terenie, gdzie może dojść do przekroczenia dopuszczalnego stężenia szkodliwych substancji zanieczyszczających powietrze. Z kolei w promieniu 3 kilometrów od miejsca wytwarzania miodu muszą znajdować się tylko i wyłącznie gospodarstwa ekologiczne bądź dzika roślinność. Co więcej, pszczelarz nie może stosować oprysków chemicznych oraz pestycydów, co musi potwierdzić stosownym oświadczeniem. Pszczoły są dokarmiane wyłącznie pokarmem o charakterze ekologicznym, dlatego też ustawa określa, jak duże powinno być oddalenie pasieki od wysypisk śmieci, ruchliwych dróg i autostrad, by wytwarzany był zgodny z prawem miód ekologiczny.

Artykuł partnerski

Kategorie
Udostępnij