Czas na beaujolais

Czas na beaujolais

W trzeci czwartek listopada zaczyna się popijanie beaujolais.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Picie młodego wina to powód do radości. To oczywiste. Ale dlaczego od razu świętować z tego powodu na całym świecie?

Światowa kariera młodego wina

beaujolais

beaujolais ma zwykle kolorowe etykiety

Późną jesienią można już sprawdzać, czy rok był udany. Przy wytwarzaniu wina ilość dni ciepłych i mokrych powinna być zrównoważona. Ilość dni słonecznych wpływa na zawartość cukru.

Winiarze z południa Europy martwią się zmianami klimatu, zanieczyszczeniem powietrza i gwałtownymi zjawiskami atmosferycznymi. W winiarstwie wszystko ma znaczenie. Podłoże, wilgotność powietrza, ilość dni słonecznych, siła wiatru i na końcu temperatury jesienią.

Oczywiście, każdy może sobie w szklanym balonie nastawić domowe wino, ale gdzie mu tam do tego młodego beaujolais.

Autopromocja Prenumerata indywidualna Gazety Senior

Cena butelki

By zdobyć obecną popularność na świecie i zdominować jesienną nudę przed wesołym adwentem winiarze wymyślili święto młodego wina. W wielu francuskich filmach w latach sześćdziesiątych aktorzy zamawiali beaujolais. Tak jakby we Francji nie było innego wina. I tak snobujący się na francuską kuchnię i modę nowobogaccy z całego świata musieli sprawdzić czym to wino wyróżnia się na tle normalnych porządnych Chateau Mouton w cenie 6 tysięcy za butelkę. Jedno pewne Chateau Mouton to wino jest lokatą kapitału, natomiast beaujolais to wino do picia najwyżej rok od wyprodukowania. Zatem nic dziwnego, że cena butelki to zaledwie kilkadziesiąt złotych. Wielu uważa, że to i tak zbyt wiele. We Francji przez wiele lat beaujolais było sprzedawane na kieliszki. Kiedy poprawiła się sytuacja materialna, ludzie woleli wina o bardziej wyszukanym bukiecie. Doprowadziło to prawie do bankructwa winiarzy uprawiających odmianę  Gamay z regionu w pobliżu Lyonu.

Reklama Jesienny Rejs Seniora

Wino z Beaujolais

Powstaje z odmiany Gamay, ciemnych winogron o jasnym soku. Jest to miejscowy szczep – istniejący od wieków – przystosowany do ubogich gleb o granitowym podłożu. We Francji jest niewiele winnic obsadzonych tą odmianą, przy czym aż 70% upraw zlokalizowanych jest w Beaujolais. A specyficzny smak tego wina wynika ze sposobu winifikacji.

Teraz już możecie niczym światowcy nakupić sera i dojrzewających wędlin do tego kilka butelek beaujolais i urządzić kolację w światowym stylu. Na korzenne grzane wino i pierniczki musimy jeszcze trochę poczekać.

Fotograf w zoo

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds

Zamów prenumeratę!


This will close in 0 seconds