Dlaczego warto przyjmować cynk?

Dlaczego warto przyjmować cynk?

Cynk jest mikroelementem, który wchodzi w skład 200 enzymów pełniących wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Bierze udział w ważnych procesach metabolicznych i reakcjach enzymatycznych (m.in. w metabolizmie białek, tłuszczów, węglowodanów; syntezie i trawieniu białek, syntezie aminokwasów), które są niezbędne do rozwoju i wzrostu młodego organizmu.

Cynk – podstawowe informacje

Cynk odgrywa ważną rolę w prawidłowym wzroście i procesie regeneracji tkanek oraz procesie mineralizacji i kostnienia tkanki kostnej zarówno u dorosłych, jak u płodu. Cynk jest niezbędny do właściwego wzrostu i rozwoju płodu, a badania pokazują, że pełni on ważną rolę w zachowaniu zdrowia oraz równowagi biochemicznej i fizjologicznej kobiet w ciąży. Obniżony poziom cukru u kobiet ciężarnych odpowiada za szereg problemów rozwojowych i związanych z ciążą takich jak przedwczesny poród, mała waga noworodków, wrodzone wady cewy nerwowej i inne problemy neurologiczne, trudności i nieprawidłowości w czasie porodu oraz poronienia. W związku z tym należy koniecznie podkreślić, że w czasie ciąży stężenie cynku w krwinkach czerwonych i białych spada o prawie jedną trzecią, a dieta przeciętnej ciężarnej kobiety zawiera znacznie mniej cynku niż dziennie spożycie.

Tak jak miedź, mangan, cynk jest istotnym składnikiem mineralnym enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). SOD jest jedną z najsilniejszych substancji wytwarzanych przez organizm w celu ochrony komórek. Naukowcy dzięki badaniom wykazali silny związek statystyczny wśród ssaków pomiędzy poziomem dysmutazy ponadtlenkowej a długością życia.

Na co pomaga cynk?

  • Wzmacnianie układu odpornościowego i jego funkcjonowanie – Cynk uczestniczy praktycznie we wszystkich aspektach działania układu immunologicznego, włączając grasicę (główny organ układu odpornościowego), oraz w produkcji i aktywności białych krwinek (tj. limfocytów i limfocytów T). W przypadku grasicy suplementacja cynkiem ma bardzo duży wpływ na wydzielanie hormonu grasicy: tymuliny. Ma to korzystny wpływ na osoby w każdym wieku, ale jest ono szczególnie istotne w odbudowie funkcji immunologicznych osób starszych.

Cynk posiada też bezpośrednie właściwości antywirusowe, dlatego w niektórych pastylkach do ssania na gardło można znaleźć w składzie ten mikroelement.

  • Zdrowie skóry i gojenie się ran – Wpływ cynku na syntezę białka i związane z tym procesy biologiczne generalnie sprzyja regeneracji tkanek skóry. Wśród osób z niedoborami cynku stwierdzono, że suplementacja cynkiem przyśpiesza gojenie się ran i leczenie owrzodzeń skóry. Szereg podwójnie ślepych prób klinicznych również wskazuje na skuteczność cynku w leczeniu trądziku. Korzyści cynku w leczeniu trądziku prawdopodobnie wynikają nie tylko z jego wpływu na regeneracje tkanek i gojenie się zmian chorobowych. Ważną rolę odgrywają również prawdopodobnie jego właściwości immunologiczne, wpływ na hormony, a także pobudzanie prostaglandyn o działaniu przeciwzapalnym. Nic dziwnego, że niedobory cynku często występują u pacjentów z trądzikiem, a także różnymi innymi zaburzeniami skóry takimi jak łuszczyca, egzema i opryszczkowe zapalenie skóry.
  • Prostata – Źródła podają, że ponad połowa wszystkich mężczyzn cierpi na łagodny przerost prostaty na którymś etapie życia. Próby kliniczne wykazują, iż suplementacja cynkiem zmniejsza objawy powiększenia gruczołu prostaty oraz jego wielkość u większości pacjentów z łagodnym przerostem stercza.
  • Płodność mężczyzn – Niedobór cynku jest związany z obniżonym poziomem testosteronu u mężczyzn i stwierdzono, że spadek poziomu tego hormonu łagodzi suplementacja cynkiem. Cynk jest również bardzo ważny w produkcji i ruchliwości plemników. Z tego względu poziom cynku ma istotne znaczenie dla płodności mężczyzn.
  • Poziom cukru we krwi – Metabolizm glukozy i poziom cukru we krwi zależą od odpowiedniej ilości cynku w organizmie. Oprócz istotnych funkcji cynk jest potrzebny do wytwarzania i wydzielania insuliny przez trzustkę. Cynk również współpracuje z chromem i innymi składnikami odżywczymi w celu ułatwienia wykorzystania insuliny przez komórki. Diabetycy szybciej wydalają cynk z organizmu niż osoby zdrowe, ale stwierdzono, że suplementy cynku podnoszą poziom insuliny zarówno u pacjentów z cukrzycą insulinozależną jak i cukrzycą niezależną od insuliny.
  • Zdrowe oczy – U osób z zaćmą często występują niedobory cynku, co prowadzi między innymi do innych problemów takich jak osłabiony metabolizm glukozy w soczewkach. Stwierdzono, że suplementy cynku wspomagają wykorzystanie glukozy w tkankach oka. Brak cynku w siatkówce oka może prowadzić do zwyrodnienia plamki.
  • Zdrowie psychiczne – Poziom cynku może wywierać istotny wpływ na wiele aspektów rozwoju umysłowego, funkcji mózgu i zdrowia psychicznego, a także na zdrowie emocjonalne i równowagę psychiczną. Na przykład niedobór cynku ma związek z zaburzeniami uczenia się, zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z zaburzeniami koncentracji uwagi, hiperaktywnością, niedorozwojem umysłowym, depresją, demencją (w tym choroba Alzheimera), schizofrenią i chorobami umysłowymi. W przypadku dzieci z zaburzeniami uczenia się wzrost stężenia metalu ciężkiego kadmu często odpowiada za problemy z czytaniem. Cynk może antagonizować kadm, a stosunek cynku do kadmu znacząco wpływa na umiejętność czytania.

Kiedy przyjmować cynk? cynk w warzywach

Objawy niedoboru cynku to:

  •     brak apetytu
  •     suchość w ustach
  •     choroby skóry
  •     zmniejszenie libido
  •     podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne
  •     utrata smaku i węchu
  •     pogorszenie pamięci
  •     uczucie znużenia
  •     zmniejszenie tolerancji na alkohol

Ostre objawy zatrucia cynkiem to:

  •     bóle żołądka
  •     nudności
  •     utrata apetytu
  •     biegunka
  •     bóle głowy

Jaki cynk najbardziej przyswajalny

Najlepiej przyswajalny jest cynk w postaci 100% chelatu aminokwasowego, następnie cytrynian cynku, glukonian cynku i najsłabiej przyswajalny jest cynk organiczny.

Cynk występuje w wielu preparatach multiwitaminowo-minerałowych czy minerałowych, należy zwracać uwagę na postać w jakiej w nich występuje, ponieważ to ona decyduje o przyswajalności cynku.

Typowe porcje suplementacyjne to 20 mg do 50 mg jonów cynku dziennie. Należy wybierać preparaty standaryzowane i nie zawierające żadnych sztucznych środków konserwujących czy barwiących. Preparaty oraz leki na wzmocnienie odporności można znaleźć tutaj https://www.apteka-familia.pl/odpornosc.html

Dobre połączenie – WAPŃ, MAGNEZ, CYNK.

Cynk należy do grupy 24 podstawowych mikroelementów niezbędnych do przeżycia. Natura wyposażona jest w produkty, które dostarczają nam cynk w codziennej diecie:

  •     Warzywa (pomidor, pietruszka, kapusta, sałata oraz strączki)
  •     Ryż i nasiona (ryż dziki, dynia, zarodki pszenne, quinoa)
  •     Grzyby (kurki, pieczarki, shiitake oraz boczniaki)
  •     Owoce morza i mięso

Artykuł partnerski

CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds

Zamów prenumeratę!


This will close in 0 seconds