Hala Stulecia rozszerza działalność

Hala Stulecia rozszerza działalność

Hala Stulecia to jedna z większych atrakcji Wrocławia.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Hala Stulecia

Reklama Reklama Amplifon
Hala Stulecia

Pawilon wystawowy, fot.© Jerzy Dudzik

Takie określenie Centennial Hall znajdziemy w podręcznikach architektury. Pierwszy na świecie budynek z użyciem betonu o takiej konstrukcji. Cały kompleks wystawienniczy był pomyślany jako miejsce do spotkań, spacerów, poznawania historii. Wielka hala miała być miejscem spotkań, manifestacji i koncertów. Ta ostatnia funkcja koncertowa nie za bardzo udała się konstruktorom. Obiekt ma marną akustykę. Jednak to dla  Hali były zbudowane największe w Europie organy o 222 rejestrach i 16 706 piszczałkach. Po wojnie organy zostały zainstalowane w kilku kościołach.

Reklama Reklama MultiSport

Rozrywka

Jednym z ulubionych zajęć wielu nacji jest popijanie piwa i jedzenie kiełbasek. W turystyce gastronomia zajmuje ważną pozycję. Jak już sobie pospacerujemy i wchłoniemy wszystkie atrakcje, to przychodzi ochota, by usiąść sobie w przyjemnym miejscu i przekąsić małe co nieco. Oczywiście w trosce o figurę damy zadowolą się kawą i pierniczkiem. Jednak panowie preferują bardziej pożywne dania.

Reklama Reklama Cyfrowi Debiutanci

Restauracja Tarasowa

Właśnie powstaje nowy pomysł, by tłumy turystów zachęcić do podziwiania konstrukcji hali. Już niedługo potężne kuchnie znajdujące się w kompleksie Hali Stulecia będą pracowały pełną parą. Dla gości indywidualnych i dla wycieczek na tarasach Centrum Wystawowego przy Hali Stulecia powstaje restauracja Tarasowa. W menu będzie dominowała kuchnia śląska. Od lat producenci żywności znad Odry prezentują swoje wyroby na jarmarkach i lokalnych targach. Powstały szlaki kulinarne. Teraz z tych wspaniałych darów natury kucharze przygotują potrawy oparte na przepisach sprzed stu i więcej lat. Już teraz wiadomo, że będzie serwowane na stałe słynne „śląskie niebo”. To świetna potrawa. Idealnie skomponowane ze sobą wieprzowina, kluseczki ziemniaczane i sos owocowy z korzenną nutą. Do tego idealnie komponuje się piwo rzemieślnicze Architekt. Tak w restauracji Tarasowej będzie serwowane specjalnie zaprojektowane piwo.

Reklama Patronat medialny Międzynarodowe Targi Turystyczne

Frykasy

Hala Stulecia

frykasy restauracji Tarasowej, fot.© Jerzy Dudzik

Piwosze pewno docenią  Dortmunder Eksport z naklejką Architekt.  Dort jest piwem słodszym i bardziej mineralnym. Połączenie piwa Architekt i piernika hali Stulecia to już prawdziwa rozpusta. „Piernik hali stulecia” jest oczywiście nadziewany. Delikatnie korzenny, ale nie nachalny smak cynamonu i goździków podkreśla słodka polewa i rewelacyjnie kontrastuje z nim nadzienie z konfitury jabłkowo-morelowej. Mięciutki, rozpływa się w ustach i zostawia na chwile świetne doznania smakowe. Oczywiście możecie ten smak spłukać piwem, lub zamówić przekąski ze śląskiej kuchni. Będą oczywiście sery od lokalnych wytwórców i ryby z naszych stawów.

Czym jeszcze zaskoczą bywalców szefowie kuchni, sprawdzicie po otwarciu restauracji Tarasowej. Próbowaliśmy kilku potraw i zapewniamy, smakują wyśmienicie.

Zaglądajcie na stronę Hali Stulecia tutaj i sprawdzajcie, kiedy nowa restauracja ugości pierwszych turystów.

Czyż to nie rozkoszne, siedzisz sobie w kameralnym miejscu, prowadzasz przyjemną rozmowę o sztuce współczesnej, przed tobą kolorowe wodotryski, a na stole przysmaki? Normalny raj.

 

Panorama Racławicka po remoncie. Wybierzecie się?

 

Latest posts by Jerzy Dudzik (see all)
CATEGORIES
Share This

Zapisz się do newslettera Gazety Senior!

To proste, aby otrzymywać nasz Newsletter, wypełnij trzy pola poniżej i kliknij „Zapisz mnie do Newslettera”. Usługa jest bezpłatna.


This will close in 0 seconds