Hala Stulecia rozszerza działalność

Hala Stulecia rozszerza działalność

Hala Stulecia to jedna z większych atrakcji Wrocławia.

Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej GazetaSenior.pl

Hala Stulecia

Hala Stulecia

Pawilon wystawowy, fot.© Jerzy Dudzik

Takie określenie Centennial Hall znajdziemy w podręcznikach architektury. Pierwszy na świecie budynek z użyciem betonu o takiej konstrukcji. Cały kompleks wystawienniczy był pomyślany jako miejsce do spotkań, spacerów, poznawania historii. Wielka hala miała być miejscem spotkań, manifestacji i koncertów. Ta ostatnia funkcja koncertowa nie za bardzo udała się konstruktorom. Obiekt ma marną akustykę. Jednak to dla  Hali były zbudowane największe w Europie organy o 222 rejestrach i 16 706 piszczałkach. Po wojnie organy zostały zainstalowane w kilku kościołach.

Rozrywka

Jednym z ulubionych zajęć wielu nacji jest popijanie piwa i jedzenie kiełbasek. W turystyce gastronomia zajmuje ważną pozycję. Jak już sobie pospacerujemy i wchłoniemy wszystkie atrakcje, to przychodzi ochota, by usiąść sobie w przyjemnym miejscu i przekąsić małe co nieco. Oczywiście w trosce o figurę damy zadowolą się kawą i pierniczkiem. Jednak panowie preferują bardziej pożywne dania.

Restauracja Tarasowa

Właśnie powstaje nowy pomysł, by tłumy turystów zachęcić do podziwiania konstrukcji hali. Już niedługo potężne kuchnie znajdujące się w kompleksie Hali Stulecia będą pracowały pełną parą. Dla gości indywidualnych i dla wycieczek na tarasach Centrum Wystawowego przy Hali Stulecia powstaje restauracja Tarasowa. W menu będzie dominowała kuchnia śląska. Od lat producenci żywności znad Odry prezentują swoje wyroby na jarmarkach i lokalnych targach. Powstały szlaki kulinarne. Teraz z tych wspaniałych darów natury kucharze przygotują potrawy oparte na przepisach sprzed stu i więcej lat. Już teraz wiadomo, że będzie serwowane na stałe słynne “śląskie niebo”. To świetna potrawa. Idealnie skomponowane ze sobą wieprzowina, kluseczki ziemniaczane i sos owocowy z korzenną nutą. Do tego idealnie komponuje się piwo rzemieślnicze Architekt. Tak w restauracji Tarasowej będzie serwowane specjalnie zaprojektowane piwo.

Frykasy

Hala Stulecia

frykasy restauracji Tarasowej, fot.© Jerzy Dudzik

Piwosze pewno docenią  Dortmunder Eksport z naklejką Architekt.  Dort jest piwem słodszym i bardziej mineralnym. Połączenie piwa Architekt i piernika hali Stulecia to już prawdziwa rozpusta. “Piernik hali stulecia” jest oczywiście nadziewany. Delikatnie korzenny, ale nie nachalny smak cynamonu i goździków podkreśla słodka polewa i rewelacyjnie kontrastuje z nim nadzienie z konfitury jabłkowo-morelowej. Mięciutki, rozpływa się w ustach i zostawia na chwile świetne doznania smakowe. Oczywiście możecie ten smak spłukać piwem, lub zamówić przekąski ze śląskiej kuchni. Będą oczywiście sery od lokalnych wytwórców i ryby z naszych stawów.

Czym jeszcze zaskoczą bywalców szefowie kuchni, sprawdzicie po otwarciu restauracji Tarasowej. Próbowaliśmy kilku potraw i zapewniamy, smakują wyśmienicie.

Zaglądajcie na stronę Hali Stulecia tutaj i sprawdzajcie, kiedy nowa restauracja ugości pierwszych turystów.

Czyż to nie rozkoszne, siedzisz sobie w kameralnym miejscu, prowadzasz przyjemną rozmowę o sztuce współczesnej, przed tobą kolorowe wodotryski, a na stole przysmaki? Normalny raj.

 

Panorama Racławicka po remoncie. Wybierzecie się?

 

Kategorie
Udostępnij